Майчинството счетоводно - 90

• 36 589
  • 780
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте, бърз въпрос: Може ли първите няколко болнични за бременност да са издадени от един АГ лекар, а последният - от друг АГ лекар в друга болница? Благодаря.

# 496
Здравейте, бърз въпрос: Може ли първите няколко болнични за бременност да са издадени от един АГ лекар, а последният - от друг АГ лекар в друга болница? Благодаря.
Първо такова чудо като болничен за бременност няма. Има болничен за опасност от аборт , болничен за фалшиво раждане и болничен, който почва 45 дни преди термин . Аг издава болничен за максимум 14 дни, от там нататък болничните до 180 дни се издават от ЛКК, а след това от ТЕЛК.

# 497
Първо такова чудо като болничен за бременност няма. Има болничен за опасност от аборт , болничен за фалшиво раждане и болничен, който почва 45 дни преди термин . Аг издава болничен за максимум 14 дни, от там нататък болничните до 180 дни се издават от ЛКК, а след това от ТЕЛК.

Добре, става въпрос за болничен за лъжливо раждане преди 37 г.с., който е 7 дена първичен и 30 дена продължение, вече издадени при един АГ. Може ли следващия болничен, който би трябвало да започне, вече влязла в 45-те дена преди термин (или нещо такова), да бъде издаден от друг АГ?
Идеята ми е, че искам да се изместя от лекаря, който ме следи, при лекаря, при когото ще раждам, в един скорошен бъдещ момент.

# 498
Никакъв не е проблемът да си смениш лекаря.

# 499
Предала съм болничен за 14 дни на 9.09. е входиран в Нои и все още не е изплатен. В Нои системата като вляза с пик ми изписва изплатен за 7 дни. А то не само че не е изплатен, ами не са 7, а 10 работни дни. Защо се получава така ?

# 500
Предала съм болничен за 14 дни на 9.09. е входиран в Нои и все още не е изплатен. В Нои системата като вляза с пик ми изписва изплатен за 7 дни. А то не само че не е изплатен, ами не са 7, а 10 работни дни. Защо се получава така ?
Какъв е срока на болничният? От коя до коя дата?

# 501
Какъв е срока на болничният? От коя до коя дата?
От 7.09 до 20.09 за 14 дни

# 502
Гери75, точно 7 работни дни са. Първите 3 дни трябва да ти ги изплати работодателят.
Ако е предаден на 9.09 от работодател към НОИ, то трябва вече да е изплатен.

# 503
Добре. А следващият ми болничен е продължение на този болничен и е 30 дни. Тогава пак ли първите три дни се плащат от работодател?

# 504
Добре. А следващият ми болничен е продължение на този болничен и е 30 дни. Тогава пак ли първите три дни се плащат от работодател?
Не. Той ще е само от НОИ.

# 505
Здравейте искам да попитам относно детските надбавки. Миналата година ги подадох за първи път  на  30 септември сега в Понеделник ще кажа на работодателя да ми издаде дохода ми въпроса ми е от септември миналата година до септември тази ли? И има ли някакъв срок за подаване на детските да не съм го изпуснал?

# 506
Здравейте!45 дневния болничен и следващия,дали се изплащат като болнични,в зависимост от това кога са подадени(в срок до 10работни дни след представяне),а не като майчинството в началото на всеки месец?Иначе доколкото знам са вече на 90%?И ако раждането настъпи по-рано,а е била изплатена някаква сума,какво се случва?Или няма такава възможност.Благодаря предварително!

# 507
Здравейте!45 дневния болничен и следващия,дали се изплащат като болнични,в зависимост от това кога са подадени(в срок до 10работни дни след представяне),а не като майчинството в началото на всеки месец?Иначе доколкото знам са вече на 90%?И ако раждането настъпи по-рано,а е била изплатена някаква сума,какво се случва?Или няма такава възможност.Благодаря предварително!
Да, изплащат се като всички останали болнични. Ако родите по-рано, болничният от болницата прекъсва 45-дневният. Третият болничен от педиатър ще изравни дни до 135.
След това трябва да подадете документи до работодателя, за да започнат да Ви плащат майчинство. Срока и за тях е като при болничните. Работодателят трябва да ги предаде до 10-то число на месеца, който следва месеца, в който Вие сте му ги предали. НОИ имат 10 работни дни да ги обработят.След това ще започнете да получавате майчинство в началото на всеки месец)

# 508
Бих искала да получа информация по следния казус: Назначена съм на постоянен трудов договор и в момента съм в отпуск за отглеждане на дете (т.нар. във втората година от полагамото "майчинство"). Бих искала да извърша еднократна услуга на стойност 500 лв. като физическо лице към друго физическо лице. Не съм регистрирана като самоосигуряващо се лице, а съм в отпуск за отглеждане на дете. Бих искала също така да си платя дължимите данъци за този приход.

Въпрос 1:
Имам ли право да извърша, повтарям, еднократна услуга на стойност 500 лв. докато съм в отпуск за отглеждане на дете?

Въпрос 2:
Мога ли да сключа граждански договор като физическо лице с друго физическо лице?

Въпрос 3:
Ако граждански договор не е възможен, мога ли да сключа договор за извършване на услуга между две физически лица?

Въпрос 4:
Внасянето на данъка с Декларация 1 за самоосигуряващо се лице ли трябва да бъде?

Благодаря предварително за Вашите коментари.

# 509
Здравейте! Бременна съм в третия месец. Интересува ме как се изчисляват и изплащат първите 135 дни болнични?

Общи условия

Активация на акаунт