Майчинството счетоводно - 90

• 36 545
  • 780
  •   1
Отговори
# 555
Застъпване на майчинство
Здравейте ,имам следният казус:
Първото ми дете навършва 2год.месец Декември.Аз в момента съм бременна и все още съм по майчинство.Терминът ми е мес.Май 2022г.Въпросът ми е :Какъв документ трябва да представя на работодателя си ,зада мога да получавам майчинство като с първото дете(високо)

# 556
Застъпване на майчинство
Първото ми дете навършва 2год.месец Декември.Аз в момента съм бременна и все още съм по майчинство.Терминът ми е мес.Май 2022г.Въпросът ми е :Какъв документ трябва да представя на работодателя си ,зада мога да получавам майчинство като с първото дете(високо)
Ти нищо не застъпваш, за да получаваш същото майчинство.
Майчинството ти приключва декември. 45-дневният ще бъде издаден много след декември. Така, че майчинството ти ще си изчислява, както на всички останали-24 месеца назад от месеца, който предхожда месеца на издаване на 45-дневният. Месеците от втората година ще ти се сметнат на база МРЗ, тоест 650лв.

# 557
Благодаря за отговора ви!
Ако има и други запознати с казуса ще се радвам да чуя и тяхното мнение Simple Smile

# 558
Ако има и други запознати с казуса ще се радвам да чуя и тяхното мнение Simple Smile
Без да съм груба, но тук казус няма.
На първа страница има линк точно за застъпеното майчинство. Ти не отговаряш на условията. Майчинството е застъпено, ако при издаването на 45-дневният болничен, ти все още получаваш обезщетение за първото дете. Твоят случай не е такъв.

# 559
Във ФБ в група на ноемврийски мами се коментираше, че е възможно, но понеже не ме касае, не съм се зачитала

# 560
Благодаря ви !

# 561
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Застъпване на майчинство

Както вече написаха, тук застъпено майчинството няма.Без значение какво пише из фейсбук/форуми/ежк и тн....Може след изтичане на майчинството за първото дете през декември да излезеш в болничен, но това не прави застъпване.Дори когато има застъпване, за разлика от твоя случай, то не се подават допълнителни документи, а НОИ сами изчисляват.Работодателят няма нищо общо с изчисленията.

# 562
  • София-Младост
Здравейте,
Върнах се на работа ,септември,втората година от майчинството.започнах нова работа, подписах нов трудов договор.направиха справка в НАП.
От старата фирма само ми оформиха документите(книжка).
Този месец получих майчинство (на 5 ти окт,което е за н.септември )което не би трябвало.знам че не аз а работодателя би трябвало да уведоми НАП че не съм вече в майчинство.
Чудех се кой от 2 та работодатели не си е свършил работата?
Благодаря предварително
Пълен размер ли получихте?
За времето, през което не ползвате отпуск з аотглеждане на дете, имате право на  50 % от обезщетението.
Пишете мейл до НОИ.

# 563
https://m.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=760 … 24717223&_rdr
В това видео около 30мин е обяснено Simple Smile да аз не застъпвам майчинство,но пак имам вариант за 2 дете да получавам по-висока сума.Като не се върна на работа ,а изляза в болничен Simple Smile

# 564
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Благодаря, че съществува фейсбук да ме учи на счетоводство...Смятам да си изхвърля дипломите.
Вие дойдохте с въпрос за застъпено майчинство, но аз не ви уча на български език и начин на изразяване, защото вие не обяснявате ясно, нали.

# 565
Благодаря, че съществува фейсбук да ме учи на счетоводство...Смятам да си изхвърля дипломите.
Вие дойдохте с въпрос за застъпено майчинство, но аз не ви уча на български език и начин на изразяване, защото вие не обяснявате ясно, нали.

Не е необходимо да се заяждате.Просто исках отговор на въпроса ,който имах и зададох.Да ,може да не го формолирах правилно,но има хора които ме разбраха.
В линка говори и обяснява счетоводител.

# 566
Здравейте!Работодателя твърди,че болничния ми е предаден преди седмица,а още не е видим в справката към НОИ,освен то болницата.Дали те имат някакъв проблем?Има ли някоя с подобен казус?Вероятно тези 10работни дни ще започнат да течат,чак когато е видим в справката,което е некоректно според мен,въпреки по-ранния срок на подаване от работодателя.

# 567
  • София
Здравейте, детето ще навърши 4 г. Желае бащата да ползва отпуск за отглеждане  на дете до навършване на 8 г.
Каква е процедурата?
Детето трева ли да НЕ посещава детска градина в периода?
Благодаря.

# 568
Здравейте!Работодателя твърди,че болничния ми е предаден преди седмица,а още не е видим в справката към НОИ,освен то болницата.Дали те имат някакъв проблем?Има ли някоя с подобен казус?Вероятно тези 10работни дни ще започнат да течат,чак когато е видим в справката,което е некоректно според мен,въпреки по-ранния срок на подаване от работодателя.

Обикновено до 2-3 дни, след подаване от работодател се виждат на сайта на НОИ. Срокът за обработка от тяхна страна е 10 работни дни, след подаването от работодател.
Моят е входиран на 14ти от работодателя и днес на 18ти е видим, но два дни не бяха работни. Така, че се уверете, дали наистина е предаден или не.

# 569
Здравейте! Дали може някой да ми каже - ако съм заявила пред работодателя да бъда майчинство за една година, дали е възможно да се върна по-рано на работа преди да е изтекла тази една година? Възможно ли е работодателя да ми откаже да се върна на работа преди края на първата година? Ако имам възможност бих искала да си прехвърля майчинството на друг човек от семейството.

Общи условия

Активация на акаунт