Майчинството счетоводно - 90

• 36 477
  • 780
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте, имам въпрос. Скоро идват 45 те дни, при които влизам в отпуск за бременност. Има ли вариант да продължа да работя официално примерно още 15 дни и да влезна в отпуск 30 дни преди термин?

Имате право да не взимате всички 45 дни, има промяна в закона - от 2019 мисля, че беше поправката - намерете я.
Представя се бележка на АГ, че сте била на работа до еди-коя си дата.

# 661
Точно, може и до последния ден преди раждането да се работи. В такъв случай се издава бележка от работодателя до коя дата е работила жената и се представя пред АГ-то, което ще издава 45-дневния болничен.

# 662
Благодаря ви за отговорите! 😊

# 663
Здравейте, ако се върна след първата година, колко време трябва да работя, за да взема пълно майчинство? 24 месеца или по-малко?

Благодаря

# 664
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Понеже не обяснявате достатъчно ясно, да уточним че ЛКК няма право да издава болничен лист за повече от 30 дни накуп.
https://www.nssi.bg/forusers/faq/390-qesiseodd/4548-votg22

Това ми е ясно, Пантерка, ама на мен болничните са ми 20+10+10 и след последния 10 любезно и необяснимо ми отказват да ми го продължат. Вместо да ми продължат болничния, ми дават направление за болница. От там да съм си продължавала болничния... Явно трябва да се усвоят някакви пътеки, иначе нямам обяснение... В състоянието ми няма промяна от първия болничен още. Могат ли да ме принудят да вляза в болница, ако вече веднъж съм лежала (но не в тяхната болница, ами в друга)? Пред НОИ ли трябва да се жалвам или пред РЗИ? Трудно ще пропътувам до друг град за друга комисия и те го знаят...
От тях зависи.Дори да се жалваш, те ще твърдят че състоянието ти е изисквало престой в болница.
Пак повтарям за всички - тези 180 дни не се полагат по закон и при желание на майката, а са по преценка на следящия АГ.

# 665
Докато сте на темата за болничните от ЛКК - знаете ли защо и каква е причината някои АГ да не искат да издават болничен по ЛКК?
За да разберете какво точно питам ще дам пример.
Наясно съм, че такъв болничен е редно да се издаде, когато има действителна причина. Но мисля, че не 1 и 2 жени са в болничен по желание.
Тъй като работя в голям колектив, нямам възможност за работа от вкъщи, в офиса съм 8 ч. седнала, реших да помоля следящия ме АГ да започнем с болничните. При което ми отговори, че ще ми даде 14 дни, но после какво ще правим? Ако искам месечни - трябвало да имам причина (факт) и другите лекари в комисията може да не искат да подпишат документите. В крайна сметка се съгласи да започне да ми издава. Наясно съм, че може да ми издаде талон за ЛКК и сама да ходя да търся лекари.
С предишна бременност (неуспешна), тогаващния АГ още на първия преглед ми каза - ако искаш болничен нямам нищо против, жената има право на малко почивка.
Каква е причината едни да дават без проблем, други да отказват? Подлежат ли на някакви проверки?

# 666
Естествено, че подлежат на проверки. Работодателят ти може да реши да оспорва болничният. Не всеки лекар ще рискува и с право. Обикновено такива като теб ги пращат да полежат някой ден в болницата, че поне някаква измислена диагноза за заплашващ аборт да им сложат.

# 667
Точно това ме интересуваше! Много благодаря за отговора!

# 668
Добре... Няма болнични... Какво правим тогава? Платен отпуск - оставащи 6 дена. Може ли да се върна на работа, хем работодателя да види, че не ставам за работа, и пак да "кандидатствам" за лкк? Един отработен ден ли трябва да имам за нов болничен по лкк? Лл, казва, че тя не можела еднолично да даде 14 дена за една и съща диагноза. Трябвало с лкк.
А, има ли вариант, вместо да използвам платен отпуск, да ме водят на работа един ден?

# 669
Добре де , amy_nka, само едно аг ЛКК ли имате ? Не можеш ли да влезеш в болница за 3 дни ? От там ще ти издадат дълъг болничен и след него вече ЛКК ще ти издава 30-дневни.

# 670
Добре де , amy_nka, само едно аг ЛКК ли имате ? Не можеш ли да влезеш в болница за 3 дни ? От там ще ти издадат дълъг болничен и след него вече ЛКК ще ти издава 30-дневни.

Тя не е АГ комисия, ами специализирана се води, и е само една, да. 5 дена в болница е пътеката, но условията ще ми съсипят здравето още повече. Един път вече го играх този филм, да лежа в болница и излязох от там по-зле. Втори път не искам да се подлагам на същото.

# 671
Не знам от кой град сте, но ако имате възможност да идете до някой от по-големите градове, срещу 20-50-100лв в зависимост от болницата, ще ви дават по 30 дни болничен, без да влизате в болница.
При мен пътеката беше 3 дни, не 5.

# 672
  • sofia
Здравейте,

Бременна съм в момента и се наложи миналия месец да изляза в болничен. Първият лист беше за 14 дни. Следващият - за месец и с лекарска комисия.
Въпросът ми е първите 3 дни от 14 дневния
от работодателя ли се заплащат и на какъв процент? Какъв е процента за останалата част от болничните?

Благодаря предварително!

# 673
Не знам от кой град сте, но ако имате възможност да идете до някой от по-големите градове, срещу 20-50-100лв в зависимост от болницата, ще ви дават по 30 дни болничен, без да влизате в болница.
При мен пътеката беше 3 дни, не 5.

Тези пари, които казваш, на масата ли се слагат или под масата се подават? Щото евентуално да бях предложила и на тукашната ми лкк, ама не се сетих, да не би да се засегне някой. Money Relaxed

# 674
amy_nka, съвсем официални цени за издаване на болничен в частните болници са си.

Общи условия

Активация на акаунт