Майчинството счетоводно - 90

• 36 427
  • 780
  •   1
Отговори
# 690
  • София-Младост

Morthe
Може да е инцидентно и то в месеци с повеце работни дни. Иначе не.

Yst_89

Какво  е това "второ майчинство"...кой период визирате...защото питате нещо, което само вие май си знаете. Обяснете и ще получите адекватен отговор.

# 691
Детето ми ще стане на 1 година през юли. Искам да започна работа тогава (когато е навършило една година). Планираме второ дете, но при всички случаи ще съм се върнала на работа, когато/ако забременя втори път. Това ми е питането - от юли 2022 нататък колко време е нужно да съм на работа, преди да започне да тече 45 дневния ми болничен за бременност с второ дете, така че да получавам пълен размер майчинство. Застъпване на майчинствата няма да има.

# 692
  • София-Младост
Обезщетението за бременост и раждане се изчислява на база за 24 месеца назад, считано от месеца преди този, в който е издаден болничния.
Така че броите си 24 месеца от юли 2022 и излизайте в 45 дневния...в следващия месец Simple Smile

Само ще добавя, ча аз лично нямам представа след 2 години какво ще е законодателството към бъдещия момент по отношение изискването за болнични и прочие.

# 693
Здравейте!
На 20.11 моето момиче навършва 2 годинки. Искам да попитам какви са разходите за работодателя ако си пусна 6 месеца неплатен отпуск? Продължават ли да бъдат само здравни осигуровки както през майчинството?
Благодаря

# 694
Обезщетението за бременост и раждане се изчислява на база за 24 месеца назад, считано от месеца преди този, в който е издаден болничния.
Така че броите си 24 месеца от юли 2022 и излизайте в 45 дневния...в следващия месец Simple Smile

Само ще добавя, ча аз лично нямам представа след 2 години какво ще е законодателството към бъдещия момент по отношение изискването за болнични и прочие.

Благодаря, това за 24-те месеца назад ми е ясно. Не знам обаче какъв ОД да изчислявам в момента, за месеците в които съм в майчинство.

# 695
  • София-Младост

Yst_89
ОД...осигурителен доход ли е?
Вие сте ползвали само първата година, която се води отпуск поради бременост и раждане.
Ако след това работите 24 месеца, тя няма да влиза в изчисленията.
Иначе се смята на база сумата, от която е изчислено самото обезщетение.
Майчинство разговорно наричаме втората година, т.нар. отпуск за отглеждане на дете до 2 г. възраст, с фиксирано обезщетение.

Candy-Girl

Да, само здравни се плащат.

# 696
Момичета насочих се към една фирма за фиктивен договор понеже към този момент не работя и счетоводителката там ме посъветва вместо да плащам луди пари за осигуровки да поработя една седмица и да си взема болничен. Мислите ли че ще се получи,ако някой е пробвал да сподели опит. Благодаря!

# 697
  • sofia
Момичета насочих се към една фирма за фиктивен договор понеже към този момент не работя и счетоводителката там ме посъветва вместо да плащам луди пари за осигуровки да поработя една седмица и да си взема болничен. Мислите ли че ще се получи,ако някой е пробвал да сподели опит. Благодаря!
Моя приятелка така процедира, но имаш ограничение в дните на болничните, обмисли го, а и ще те устройва ли изчисленото за периода на болничния?
Не знаем назад как си била осигурена и дали си била.

# 698
Момичета, много съм боса в тези неща. В края на този месец ще раждам и четох че майчинството реално започва с болничен от АГ-то. Въпросът ми е това ли е всичко което трябва да направя и къде се носи болничния лист? Също така в една група момичета бяха писали че ско родиш седмица примерно преди термин нямаш право на болничен?! Моля ви разяснете ми Simple Smile

# 699
Момичета, много съм боса в тези неща. В края на този месец ще раждам и четох че майчинството реално започва с болничен от АГ-то. Въпросът ми е това ли е всичко което трябва да направя и къде се носи болничния лист? Също така в една група момичета бяха писали че ско родиш седмица примерно преди термин нямаш право на болничен?! Моля ви разяснете ми Simple Smile
Вече имаш издаден 45-дневен от АГ.След това ще ти издадат болничен от болницата за 42 дни, след като родиш. Няма значение, че си родила по-рано. След изтичане на болничният от болницата, педиатъра на детето ще издаде болничен за 48 дни до 135 ден и ще изравни дните (ако си родила по-рано). Тоест, при по-ранно раждане тези 48 дни ще са + още няколко.
Болничните се предават на работодател/счетоводство. След изтичане на болничният от педиатъра трябва да си подадеш молба  към работодател за изплащане на обезщетение до 410дни.

# 700
А дали работодателят може да ми откаже неползвана отпуска? Не сме в добри отношения и мисля да я ползвам след майчинствто. Някой ми беше казал че тогава иска не иска трябва да ми я даде. Дали е вярно това?

Последна редакция: чт, 04 ное 2021, 18:48 от Alaskata

# 701
Имам следните два въпроса - задължена ли съм да присъствам на работна среща по време на майчинството? Поканили са ме на една, която била важна за отдела, въпреки че съм по майчинство вече от няколко месеца...

И втори въпрос - задължена ли съм предварително да кажа на работодателя дали планирам да си взимам и втората година майчинство? Че нещо започват да ме подпитват уж деликатно, пък аз съм имам още 7-8 месеца от първата година Grinning

# 702
  • София
Имам следните два въпроса - задължена ли съм да присъствам на работна среща по време на майчинството? Поканили са ме на една, която била важна за отдела, въпреки че съм по майчинство вече от няколко месеца...

И втори въпрос - задължена ли съм предварително да кажа на работодателя дали планирам да си взимам и втората година майчинство? Че нещо започват да ме подпитват уж деликатно, пък аз съм имам още 7-8 месеца от първата година Grinning
Не сте задължена.

# 703
Аз дори бих те посъветвала любезно да им откажеш. Че после ще искат и с детето да идваш на такива "важни" за фирмата срещи и ще ти се качат на главата. Имаш бебе за гледане, не можеш да се отделиш от него. Това е. Wink

# 704
А дали работодателят може да ми откаже неползвана отпуска? Не сме в добри отношения и мисля да я ползвам след майчинствто. Някой ми беше казал че тогава иска не иска трябва да ми я даде.

Момичета, какво мислите вие? Задължен ли е работодателят да ми я даде или изплати, ако реша да напусна?

Общи условия

Активация на акаунт