За бебета и деца от 0+ месеца - Бързи въпроси, отговори и съвети 95

• 26 350
  • 767
  •   1
Отговори
# 135
Като ги дразни никненето на зъби и ръцете са постоянно в устата. А около 3-4м е нормално, така опознават света. Отделно някъде бях чела, че е възможно и сученето да им идва малко и затова да си смучат пръстите.
Аз бих отложила кортикостероиди максимално дълго. И отлепянето също. При момичетата ако се отлепи, после са по податливи на нови сраствания. То може би и за момчетата важи, знам ли?! Като цяло докато влязат в пубертета е възможно да има фимоза/синехия.
(Орион, на шефа ми се беше случило един ден да закъснее за работа, защото детето го заключил на терасата.)

# 136
  • Terra incognita
И аз чета приворечива информация относно тези сраствания, синът ми не е пипан изобщо, но при момичето ме притесни твърдвнието, че при срастване се задържа урина и може да доведе до уринарни инфекции, които да достигнат и до бъбреците. Та не знам как да процедирам. Да мажа ли още с този хормонален крем, или да ползвам само някакво натурално олио вечер и каквото стане.
Личното ми мнение е, че щом така се раждат, значи не е случайно и е някакъв начин за предпазване от инфекции. Но не настоявам, че това е 100% вярно. Просто търся логика в биологията.

# 137
  • Пловдив
То и при момчетата може да стане инфекция и да се стигне до хирург, аз затова за себе си взех решение да го забеля.

Син ми има два избили зъба и три пробили. До момента, след храна само давам вода. Но понеже оралната хигиена ми е идея фикс се чудя силиконов накрайник ли да купя или директно подходяща четка за зъби? На почти 11 месеца е. И на каква четка да се спра?

# 138
  • София
При нас в същия глас - денем се бори срещу съня дори и като му се спи. Киселее,хленчи,не спи,четох,че минимум 6 часа трябвало, ама друг път...Трудно го приспивам дори и в количката.
И пръст,няколко пръста,юмруче се бутат в устата непрекъснато. Казаха ми,че си опознавал ръчичките така. На 3 месеца и половина е. 🙂

Здравейте!
Включвам се и аз с питане.. Бебче е на 4 месеца и от 2 дни е голям киселяк през деня - трудно заспива, криви се. Викам си скок в растежа. Ама днес ми прави впечатление че лапа пръсти настървено. Не е гладна, не е жадна. И не смуче палеца за успокояване, а някой си пръст. (В момента точно средния и показалеца :д)
Нищо не разбирам още от зъби, но ми се вижда най-логично да смуче така пръсти. Има ли други причини така да смуче пръсти при задоволени основни нужди?

# 139
Аз чистя още от първия зъб с накрайник, бързо минах на четка като взе да нарежда повече зъбки, да ме хапе и да не отваря лесно уста, с четка на кикабу сме за сега и паста на сплат.

# 140
И аз чета приворечива информация относно тези сраствания, синът ми не е пипан изобщо, но при момичето ме притесни твърдвнието, че при срастване се задържа урина и може да доведе до уринарни инфекции, които да достигнат и до бъбреците. Та не знам как да процедирам. Да мажа ли още с този хормонален крем, или да ползвам само някакво натурално олио вечер и каквото стане.
Личното ми мнение е, че щом така се раждат, значи не е случайно и е някакъв начин за предпазване от инфекции. Но не настоявам, че това е 100% вярно. Просто търся логика в биологията.

Потърсете мнението на още един специалист... на частно или по здравна каса.

# 141
Lira, много се радвам да те видя тук! Simple Smile
Със сънят на 3 месеца понякога е трудно да прецениш какво се случва - колики, зъби, други неразположения и тнт.
Предполагам се пробваш да следваш времето за сън и будуване?

За забелването, ние сме с момченце и реших да го правим. Вече е на 1г2м и почити не дава да го пипаме, бо гледам понв да почиствам пишлето, за да не се трупа секрет и да не загубим напредъка, които сме постигнали. Ще говоря с педиатърката другия месец и ще видим какво ще правим. Най-вероятно ще сзапазя час и за уролог, за да погледне и той.

# 142
  • София
Благодаря, Rocket 😊 Честно да си кажа последните дни само гледам да го прилъжа да поспи независимо кога и как, и да хвана и аз малко сън,че да оцелея😆
Даже и по дължина върху мен го оставям на гръб да спи,само и само да е поспал денем.
Преди след кърмене хубаво поспиваше,но вече втора седмица уж го унася,но е само докато е в ръцете ми. Любопитен е,иска да се оглежда,да е изправен,даже с играчки не се залъгва да е легнал. С активната гимнастика понякога се заиграва, тогава лежи спокойно. И ако е в настроение,наспан и си "говори" с някой,също лежи без да плаче. Онзи ден даже на разходката се сърдеше и искаше да го нося с гръбче към мен и да разглежда. Ден с ден не си приличат,разбира се, но много ми се иска да си взима здравословна доза сън,а и аз да мога да свърша нещо и да почина преди нощните хранения😁

# 143
Как става това миене на зъби не ми е ясно. Нали трябва да се изплюе пастата и да се изплакне с вода? Детето по-скоро ще го глътне, но едва ли изплюе.

# 144
  • Terra incognita
На мен ми е рано за устна хигиена. Със сина ми я въведох успешно към годинка и половина, когато проявяваше интерес към това и ни имитираше. За мен е важно да се случи без излишен натиск, за да не асоциира детето миенето на зъбките с нещо неприятно.
Пояснявам, че говоря за моите деца, които като бебета не обичат да им се ровичкат в устата. Баткото е на 6г, мие си зъбите сутрин и вечер и няма нито един кариес. Малката е на 11м, има 6 зъба, но към оралната хигиена ще пристъпим по- нататък.

# 145
# 146
  • Terra incognita
Споделям мне ието на д-р Янакиев и затова не сме пипали момчето. Честно казано напоследък чувам за доста инфекции, възникнсли в хода на забелването.
Но при момичетата нямам все още мнение дали трвбва или не трябва да де пипат, защото ьо скоро дори не бях чувала за подобно състояние, никой не ме бе предупредил и тепърва ще проучвам въпроса.

# 147
По принцип без да чета съм против забелването. Някак е неестествено. Замомичетата не знам, казват, че заради памперса се слепвало. Нямам идея преди памперсите дали е имало такъв проблем и дали наистина се пипа или по-добре не. Ако намеря нещо ще споделя.

# 148
  • Германия

Съгласна съм с написаното, звучи ми много логично. Сина ми не съм го пипала, оставям нещата да се развиват със собствен темп. Никога и през ум не ми е минавало да забелвам

# 149
Един може би глупав въпрос - прясното мляко след като го отворите колко дена го давате след това? На втория ден преварявате ли го или го давате така?

Общи условия

Активация на акаунт