Проблеми с баба

• 7 500
  • 114
  •   1
Отговори
# 30
На колко години е бабата? Вероятно 80+.
Според мен цялото й поведение е типично за възрастна жена, я с начална деменция, я някоя друга старческа болест.

# 31
Майка ми и брат ми са на същото мнение, че е време или да се спре с глупостите, които прави или да си търси друго място за живеене. Но тя се държи така все едно те не й казват абсолютно нищо.
Баща ми я извика навремето, защото другата й дъщеря не я искаше и реално тогава баба ми нямаше къде да живее.

Къщата вече се води наследствена, така че имам част от нея. И беше построена голяма с тази цел всеки да си има собствен етаж, но с общ двор. Не сме предполагали, че изобщо ще започне да ни трови живота.

Баба е вече на 76 години.

# 32
  • Варна
Как така навремето хем не я е искала другата ѝ дъщеря, хем баба ви си е дала парите от апартамента на нея? Струва ми се, че нещо ви убягва в цялата семейна история.
Както и да е. Дори напълно невменяема да стане, пак няма как да я изгоните на улицата, освен ако не разполагате с много пари за частен старчески дом. Радвайте се, докато проблемите са все още само досадни подмятания, защото с годините ще се задълбочат. Покажете ѝ, че не я забелязвате.

# 33
Бабата е вече стара. Ако преди не е била такава, то това сега се дължи на възрастта й. Опитайте да сте мили с нея и вижте ще има ли промяна. Тя няма да е дълго още с вас и после сигурно ще ви липсва много.
Ако винаги е била такава, то сега може би нямаше да ви прави впечатление.
В крайна сметка всеки ползва отделен етаж, т.е. все едно сте в един вход на блок.

# 34
И на мен това ми направи впечатление, че е продала апартамент, за да й даде пари, а после дъщерята не я иска... Не че, такава синовна неблагодарност е чужда на човешката природа, но пък говорите, че с радост приема другите си внуци, т.е. на въпросната дъщеря. Много неприятна история, но определено с възрастта нещата се влошават и лошите черти в характера се изострят.

# 35
  • Варна
Не, авторката писа, че леля ѝ не е искала баба ѝ още преди да продаде апартамента и да ѝ даде парите.

# 36
  • София
Авторката освен, че е била дете, и сега продължава да е такова.

Оправия няма, няма и да има. Да свиква по- отгоре да гледа на нещата и да приеме старческите особености като място на което и ние ще идем.

# 37
Жената е възрастна и няма да я промените.Отговорност и задължение  е на майка ви да се оправя с нея.Отново ще кажа ,че тези многофамилни къщи са голяма беля.
Предсавете си пък и брат ви като се ожени  и народи деца какъв цирк ще стане.

# 38
  • Sofia
Не виждам аз решение ако живеете всички заедно.Само изнасяне решава проблема,но май не обмисляте такъв вариант.

# 39
  • София
Група, вече незнам къде да търся съвети отностно този проблем.
Скрит текст:
Ще ви разкажа на кратко. Преди 21г родителите ми купиха къща и я построиха от почти нулата. Тогава баща ми извика баба ми (тъща си) да живее с нас(тя си продаде апартамента, защото на другата й зъщеря й трябваха пари) . Що годе нормално се държи, въпреки, че никога не е плащала нищо нито ток, нито вода, нито дърва да си купи.
Преди 7г почина баща ми, аз се омъжих и поради голямата къща живеем аз и мъжът ми с децата (на 2ри етаж), майка ми и брат ми(1ви етаж) и има приземен етаж в който живее баба ми. Никой не й държи сметка къде ходи, какво прави и т.н. А тя приказва на хората и на съседите колко ужасни сме били, каква невротичка съм била (имам 3 деца и се случва да повиша тон, а и те много викат) говори децата ми какви сърдити и лигави били, майка ми защо не работела, брат ми защо не бил се оженил още, изобщо всякакви гадории. Проклина ме постоянно като се засечем по двора, и само да я видя ми се вдига кръвното... Кани си другите внуци с преспиване (а те са още по големи паразити). Беше изгонила едното ни куче от двора и тогава й казах да си събира нещата и да се маха и разбира се тя е такава манипулаторка, че веднага хукна да реве на брат ми с какво била заслужила това.
Днес отново блесна. Майка ми си забравила ключовете на входната врата и баба ми не можела да отключи. Следователно звани на пожар и измеждудругото писала съобщения на майка ми "сега на 112 ли искаш да званя"... Честно ви казвам нямам нерви заради нея. Само като знам, че продължава да наглее вкъщи и ми се отщява всичко.
Не мога да спя, не ми се яде, постоянно ме боли главата. От скоро пия и валериан и Спокоен ден, но нямат ефект.
Моля ви дайде ми съвет какво да правя с нея.
Явно наистина нямаш проблеми в живота си и ти е много скучно, щом се впрягаш на такива глупости. Интересно само как с 3 деца и мъж, ти остава време да се правиш на драма куин? Гърне и похлупак сте си с бабата. А другия път я оставете да звънне на 112, да видим какво ще им каже ScreamSatisfiedSatisfiedSatisfied
Иначе тока може да разделите и нейния етаж да е на отделен електромер, водата едва ли може да се отдели, та - няма да й плащате нито ток, нито дърва, нито храна, нищо.  Достатъчно е, че й спестявате наем всеки месец. Като викне - обяснявате чия е къщата и като не й харесва може да напусне по всяко време. Ама щяла да реве - ми да реве.

# 40
Не влизайте в играта на баба си! Тя това цели.На възрастните хора им липсва внимание и енергия и като не могат по друг начин си ги набавят от останалите като ги вбесяват с приказки или постъпки. След първия път, в който не й отреагирате, със сигурност ще направи нещо още по-вбесяващо от първото. Каквото и да направи, не трябва да й показвате вашата реакция. В някакъв момент ще спре.
Гледах майка ми и в нейната къща и в моята и имам опит.Един ден се беше обадила на всички, на които имаше телефоните на бърз достъп, за да им каже, че това нейното не е живот и иска да умре. Роднините звъннаха да питат какво става, а леля ми направо дойде да провери. Питам майка си защо се е обаждала, отговаря ми, че не е звънянала на никого. Коронният й номер да ме ядоса беше да не си затвори тоалетния стол и да мирише в стаята. При всяко влизане ми се гадеше и повръщаше и тя знаеше, че така реагирам на тези аромати още от дете.

# 41
  • Варна
Стягай някоя барака в двора за теб и мъжа ти отсега. Щото времето си лети. Тези три 'викащи' деца като си разпределят етажите криво ляво ще трябва някъде да се приютиш. А това което виждат сега като модел и отношение спрямо роднините ти /баба, леля, племенници/ не работи в твоя полза.
А ако брат ти доведе жена... не и завиждам.
Що не пробваш някой ден с 'Добро утро' и с усмивка?

# 42
Ето за това, аз още на 22 години се изнесох и закупих собствено, макар и малко жилище  (с креди и всичките му там разходи), защото винаги съм смятала, че всяко семейство трябва да си е отделно, ама отделно, отделно, не във фамилна къща и тнт. И сега се виждаме по празници и тнт и всички много се обичаме и драми няма.

Бабата е възраснта, това са старчески изменения и с времето ще се влошават. При моята баба така започна деменцията, просто стана много досадна, говореше само за пари, все някой нещо й пречеше и тнт. С годините нещата се влошаваха, докато накрая не беше просто зеленчук (колкото и да е гадно сравнението).

Спасението ви е да се изнесете сами някъде, за да ви е мирна главата, точка. Да това е свързано с наеми, кредити и тнт, но той животът е такъв - труден.

# 43
Явно наистина нямаш проблеми в живота си и ти е много скучно, щом се впрягаш на такива глупости. Интересно само как с 3 деца и мъж, ти остава време да се правиш на драма куин? Гърне и похлупак сте си с бабата. А другия път я оставете да звънне на 112, да видим какво ще им каже ScreamSatisfiedSatisfiedSatisfied
Иначе тока може да разделите и нейния етаж да е на отделен електромер, водата едва ли може да се отдели, та - няма да й плащате нито ток, нито дърва, нито храна, нищо.  Достатъчно е, че й спестявате наем всеки месец. Като викне - обяснявате чия е къщата и като не й харесва може да напусне по всяко време. Ама щяла да реве - ми да реве.
Според мен авторката си има предостатъчно проблеми и точно затова се занимава с бабата - тя й е нещо като отдушник, някой, върху когото може да "си го изкара". Което не е в интерес най-вече на авторката, след като се е докарала до сърцебиене и валериан. Просто да се абстрахира от бабата, да приеме, че тази жена просто не е в час, както очевидно си е. И както не получава сърцебиене от лошото време, така да приеме и лошата баба за даденост.

Но да гони старицата от къща, която не е нейна, наистина е било леко нередно, така че точно за това бабата е била права.

# 44
  • София
Скрит текст:
Според мен авторката си има предостатъчно проблеми и точно затова се занимава с бабата - тя й е нещо като отдушник, някой, върху когото може да "си го изкара". Което не е в интерес най-вече на авторката, след като се е докарала до сърцебиене и валериан. Просто да се абстрахира от бабата, да приеме, че тази жена просто не е в час, както очевидно си е. И както не получава сърцебиене от лошото време, така да приеме и лошата баба за даденост.
Но да гони старицата от къща, която не е нейна, наистина е било леко нередно, така че точно за това бабата е била права.
Ако имаше истински проблеми, щеше да се занимава с тях, а не с на изкукалата бабичка глупостите, че и да й слугуват, като на 5 годишно - то безплатен покрив, храна, ток, вода, отопление и какво ли не. А бабата за благодарност ги прави диви и щастливи - защо? Защото има кой да й се връзва на нахлаството. Аз такава най-малкото я оставям сама да се топли и храни за 1-2м. да видим после дали ще пищи, че щяла да звънне на 112, защото не можела да влезе в чуждата къща, където е пусната на добра воля?! То бива бива нахалство, ама да направиш истерия, че някой си забравил ключа и не може да му влезеш в къщата, е прекалено. Ми тя утре ще се разпищи, че са й сервирали пиеле с картофи, а тя иска миди?!

Общи условия

Активация на акаунт