Проблеми с баба

• 7 505
  • 114
  •   1
Отговори
# 45
Група, вече незнам къде да търся съвети отностно този проблем. Ще ви разкажа на кратко. Преди 21г родителите ми купиха къща и я построиха от почти нулата. Тогава баща ми извика баба ми (тъща си) да живее с нас(тя си продаде апартамента, защото на другата й зъщеря й трябваха пари) . Що годе нормално се държи, въпреки, че никога не е плащала нищо нито ток, нито вода, нито дърва да си купи.
Преди 7г почина баща ми, аз се омъжих и поради голямата къща живеем аз и мъжът ми с децата (на 2ри етаж), майка ми и брат ми(1ви етаж) и има приземен етаж в който живее баба ми. Никой не й държи сметка къде ходи, какво прави и т.н. А тя приказва на хората и на съседите колко ужасни сме били, каква невротичка съм била (имам 3 деца и се случва да повиша тон, а и те много викат) говори децата ми какви сърдити и лигави били, майка ми защо не работела, брат ми защо не бил се оженил още, изобщо всякакви гадории. Проклина ме постоянно като се засечем по двора, и само да я видя ми се вдига кръвното... Кани си другите внуци с преспиване (а те са още по големи паразити). Беше изгонила едното ни куче от двора и тогава й казах да си събира нещата и да се маха и разбира се тя е такава манипулаторка, че веднага хукна да реве на брат ми с какво била заслужила това.
Днес отново блесна. Майка ми си забравила ключовете на входната врата и баба ми не можела да отключи. Следователно звани на пожар и измеждудругото писала съобщения на майка ми "сега на 112 ли искаш да званя"... Честно ви казвам нямам нерви заради нея. Само като знам, че продължава да наглее вкъщи и ми се отщява всичко. Не мога да спя, не ми се яде, постоянно ме боли главата. От скоро пия и валериан и Спокоен ден, но нямат ефект.
Моля ви дайде ми съвет какво да правя с нея.
Защо не започнете на първо време с проява на уважение към възрастната жена, да се интересувате от какво има нужда, да й помагате. Научете децата си също да я уважават, най-малкото да я поздравяват като я видят по двора. Да видим тогава дали би говорила негативно за милите ви дечица, които са любезни и внимателни с нея?! Аз, от така описаната от вас ситуация, виждам че гледате на нея като на някакъв чужд човек, случайно попаднал там. В крайна сметка това ви е родната баба, а на майка ви е майка и сте длъжни да се грижите за нея.

# 46
  • София
Защо не започнете на първо време с проява на уважение към възрастната жена, да се интересувате от какво има нужда, да й помагате. Научете децата си също да я уважават, най-малкото да я поздравяват като я видят по двора. Да видим тогава дали би говорила негативно за милите ви дечица, които са любезни и внимателни с нея?! Аз, от така описаната от вас ситуация, виждам че гледате на нея като на някакъв чужд човек, случайно попаднал там. В крайна сметка това ви е родната баба, а на майка ви е майка и сте длъжни да се грижите за нея.
А защо бабата не прояви поне малко уважение, към хората, които ѝ предоставят безплатен покрив, безплатна храна, безплатни режийни (ток, вода, отопление) и всичко необходимо? Нима не може да съумее как да забавлява 3 деца, с които живее в една къща? Да, като ги обиджа и кълне няма как да стане. Колко повече да й помагат, след като я издържат напълно безплатно и са ѝ дали безплатен покрив, това не го ли правят точно от уважение? А за благодарност получават циркове, обиди, кълняла ги като ги срещне в двора и какво ли не. Може ли да им изхвърли кучето? Та това е живо същество, ми тя утре и някое от децата може да изхвърли така?! А за длъжни - внучката с нищо не е длъжна на баба си.

# 47
  • Варна
А защо бабата не прояви поне малко уважение, към хората, които ѝ предоставят безплатен покрив, безплатна храна, безплатни режийни (ток, вода, отопление) и всичко необходимо? Нима не може да съумее как да забавлява 3 деца, с които живее в една къща? Да, като ги обиджа и кълне няма как да стане. Колко повече да й помагат, след като я издържат напълно безплатно и са ѝ дали безплатен покрив, това не го ли правят точно от уважение? А за благодарност получават циркове, обиди, кълняла ги като ги срещне в двора и какво ли не. Може ли да им изхвърли кучето? Та това е живо същество, ми тя утре и някое от децата може да изхвърли така?! А за длъжни - внучката с нищо не е длъжна на баба си.

Не, не може да съумее. Бабата е изкукала, вероятно с начален стадий на старческа деменция. Не е виновна, че е стара и болна. По-зле ще става. Желая ви да не ви се налага да гледаде такава майка или баба у дома и да не станете вие самата такава един ден, защото наистина е много трудно.
Кучето не бива да се изхвърля на улицата, но и бабата също. И тя е живо същество.

# 48
Уважението е нещо, което първо трябва да е двустранно, и второ трябва да се заслужи, а не се полага по право. И аз имах такава баба като авторката, така че такива не ми минават.
И между другото моята от млада си е била такава, не става въпрос за старческа деменция, което е нещо съвсем различно.

# 49
  • Варна
Тази баба ако е била такава от младини, едва ли са щели да я вземат родителите на авторката в къщата си преди 20 години.

# 50
  • София
Не, не може да съумее. Бабата е изкукала, вероятно с начален стадий на старческа деменция. Не е виновна, че е стара и болна. По-зле ще става. Желая ви да не ви се налага да гледаде такава майка или баба у дома и да не станете вие самата такава един ден, защото наистина е много трудно.
Кучето не бива да се изхвърля на улицата, но и бабата също. И тя е живо същество.
Айде сега изкукала била, като чета авторката - бабата от едно време си е такава. Продала си била имота, за да натъпче парите на другата дъщеря, а се навряла в къщата на тази. Въпреки това те я приютяват и й плащат от до всичко за съществуването й, а тя за благодарност ги кълне и им прави живота ад - от 21г. - това не е старчестка деменция, а си е характер. В случая те го правят от уважение, а какво получават?!

# 51
Бабето се тресе не от деменция, а от тежка форма на простотия и то балканския вариант, който се кара най-тежко. А останалата част от семейството отиват в другата крайност - толкова добродушни, чак и те клонят към простотия. Като си е дала парите на другата дъщеря, сега тя да си я гледа, какво толкова я мислят тази зла жена? За мен всякакви връзки, било то и кръвни, трябва да бъдат прекъсвани ако са токсични. Явно другата щерка е по-обичана, защото е същата като бабата, но иронично, по същата причина щерката не иска да постъпи човешки към нея.

# 52
  • Варна
И какво предлагате? Да изхвърлят жената на улицата, защото е проклета ли?

# 53
Аз лично не просто го предлагам, ами не знам как не са се сетили сами до сега. Какво като си живо същество, защо топката винаги е в емпатите?

# 54
  • Варна
Мхм, разбирам ви. Но моето мислене е друго.

# 55
Токсичните хора паразитират точно на тези с вашето мислене. Не го казвам, за да се заям.

# 56

Ти би ли прибрала у вас си подобно нещо, което ти вдига скандали и те кълне, щото ти е баба? Знам, че за тези с нормални баби и дядовци това изглежда невероятно и невъобразимо, ама такива като мене много добре знаят за какво става въпрос. Мога да разкажа почти същата история като авторката, която завърши много зле точно за бабата и дядото. Подариха всичките си имоти на любимия си син, но искаха майка ми да ги гледа, обаче не им се получи. След което се изпокараха с нашите, на вуйчо ми не му се занимаваше много да ги гледа, и си измряха почти без грижи в мизерия и студ. Така че точно това предлагаме.

# 57
  • София
Да й свият малко юздите, че гледането и уважението към нея явно ѝ идват в повече и се е разпасала неблагодарно. Ако не си е била продала апартамента, щеше да има къде да живее. Решението да остане без имот е било нейно и напълно осъзнато. Никой не й е длъжен. Ама тя е длъжна, да се държи нормално и възпитано, най-малкото защото е изцяло зависима за съществуването си от тия хора и тяхната благословия. Не че нещо, ама щом другата дъщеря е получила парите от апартамента, според мен е редно тя да си я прибере и гледа. Покрив ѝ дават, храха ѝ дават, отопление и всякакви екстри, а накрая да получават циркове, нерви и отвратително отношение?! Няма такава наглост.

# 58
Тя е длъжна пред себе си като бездомна на практика жена да се съхрани. Пълнолетен и уж с всичкия си човек е, би трябвало да е в час как функционира света. Ако бях на нейно място щях да целувам ръце на нелюбимата си дъщеря, че въпреки провала като майка (защото да делиш децата си е провал), дъщеря ми показва благородство и не просто ме прибира, ами ме издържа все едно съм й дете. А казват, че крава от теле не суче... Не само не бих кълняла и излагала никой, ами бих правила всичко за тях, дори да е от чиста благодарност. Което ме навежда мисълта, че тази злоба към семейството е, че не е семейството, с което искала да живее. Плана й може да е бил другата да се грижи за нея, което пак не е оправдание, разбира се.

# 59
  • Варна
Ти би ли прибрала у вас си подобно нещо, което ти вдига скандали и те кълне, щото ти е баба? Знам, че за тези с нормални баби и дядовци това изглежда невероятно и невъобразимо, ама такива като мене много добре знаят за какво става въпрос. Мога да разкажа почти същата история като авторката, която завърши много зле точно за бабата и дядото. Подариха всичките си имоти на любимия си син, но искаха майка ми да ги гледа, обаче не им се получи. След което се изпокараха с нашите, на вуйчо ми не му се занимаваше много да ги гледа, и си измряха почти без грижи в мизерия и студ. Така че точно това предлагаме.

Не само че бих, ами съм го правила. Баба ми живя в моя апартамент бая години. Не се е стигало чак да ме кълне, но куп тъпотии наприказва и извърши, докато беше жива, включително и да ходи по съседи да разправя, че я бием ?!? Но винаги съм я обичала и считала, че тя не е виновна, че е болна и исках докато е жива, да си живее спокойно там, където е свикнала. Купувах ѝ храна и разни други неща, плащах ѝ сметките... то колко сметка да направи сам човек... изобщо не ми е тежало. Така де... не ми се навлиза в подробности. Почина на нова година и страшно ми липсва. Затова се опитвам да представя на авторката по-различна гледна точка и да я накарам да се замисли как се държи с баба си, защото след време може да съжалява, но да е късно.

Последна редакция: сб, 28 авг 2021, 16:55 от Didi168

Общи условия

Активация на акаунт