Ваканцията след ОСМИ клас - част 7!

• 28 189
  • 754
  •   1
Отговори
# 90
BFF, някъде из Вайбър на телефона ми е анкетата за тестването на учениците. Ако не греша, трима родители дадохме съгласие миналата учебна година.
При нас никакви кампании не дават резултат. Всеки чета и гледа това, което му пасва на възгледите.
Колко от тук пишещите са съгласни на тестване на децата всяка седмица?

# 91
  • София
Анкетата за тестване на учениците беше за антиген тест, за който се взима секрет от носа. А в Австрия ползват тип "близалка", който е неинвазивен. Ако предложат такива тестове (не са скъпи), вероятно (почти) всички ще се съгласят

# 92
  • София
Аз съм съгласна категорично.Ако това е цената за ходят на училище-да ги тестват колкото често трябва.Вчера питах моя приятелка в Германия как в организирано и регламентирано при тях.Тя има дете във втори клас.Ами-взето е решение и е спуснато . Толкоз.Няма питане,няма опции ,няма драма.Родители  и деца доволни.Ние пък излязохме най-чувствителни на тема родителски права и отговорности...

# 93
  • София
Тези 320 млн. по цени на аптеки и лаборатории ли са сметнати?

Вчера в метрото се загледах. Ами то, 1/3 са без маски. Какво да си говорим...

# 94
Не знам дали съм единствена, но и пет пари не бих заложила на резултат от вдъхновяващи речи пред тийнейджъри. 😆
Пред набора не вървят. Той е в такъв период, че нарочно ще направи точно обратното на това, което му казваме, обясняваме. Много държи да доказва как е по-наясно от нас с живота, неговия смисъл, Вселената и всичко останало. Ще го оставя малко на собственото му самосъзнание с лееек контрол.
При малкия вдъхновяващите речи също не знам доколко имат влияние. Той ги слуша с внимание, кима утвърдително, съгласен е с всичко. Имам обаче подозрение, че всичко го пропуска около ушите си като фонов шум и си продължава както си знае Simple Smile Обаче поне не спори и не образува нерви 🤣

# 95
  • София
Аз съм съгласна категорично.Ако това е цената за ходят на училище-да ги тестват колкото често трябва.Вчера питах моя приятелка в Германия как в организирано и регламентирано при тях.Тя има дете във втори клас.Ами-взето е решение и е спуснато . Толкоз. Няма питане,няма опции ,няма драма.Родители  и деца доволни.Ние пък излязохме най-чувствителни на тема родителски права и отговорности...
Точно така!
Дъщеря ми докато беше на лагер по-рано това лято в Австрия, я тестваха през 2 дни (преди всяко посещение на забележителности извън лагера). Въобще не й правеше впечатление, нито се оплака. Техните тестове са били с клечки, които са им давали и децата сами си вземат секрет пред медицинското лице. Лагерът премина спокойно и без Ковид изненади.
На лагера, който беше за деца от Благоевград, които се върнаха тук с правителствения самолет, помните, (бил е на друго място), също са ги тесвали и така хванаха заразата, на 10-я ден от престоя.

Тези 320 млн. по цени на аптеки и лаборатории ли са сметнати?
bazel, не знам, както и да ги сметнат, това са едни пари, които се дават за какво ли не в държавата.
Ето ФБ групата: https://www.facebook.com/groups/3006529776330720

# 96
  • София
Има някакъв казус с неинвазивните тестове тип близалка. Нашите лежат на кълката, че не са официално одобрени в ЕС. Което очевидно е така, но пък в доста европейски държави се използват, следователно решение за това е взето на местно ниво въпреки липсата на общи регулации. Подобни тестове струват около долар-два, така че биха били нужни 50-100 милиона лева максимум за цяла учебна година.
Две думи ще напиша и за успешните кампании за ваксиниране в други държави. Доста живеещи в чужбина българи - роднини и познати на мои приятели, бяха твърдо против ваксините. Обаче в крайна сметка отидоха да се ваксинират. Защото здравните власти са им се обадили персонално и поименно, за да ги уведомят за предстоящия им запазен час. Бас ловя, че това е много добре обмислено съвместно с психолози. Като ти крещят от екрана няма да отидеш, но като ти звъннат уважително, се активират съвършено други поведенчески механизми.

# 97
  • София
BFF, точно така, когато тук с твърдост и непоколебимост отговаряхме, че няма да си тестваме децата, в UK вече бяха почнали да ги тестват точно по този начин. Ама на нас всичко ни е "инванзивно".

Последна редакция: чт, 26 авг 2021, 08:25 от bazel

# 98
Мисля, че в темата за ваксините обясниха подробно и за Австрия, и за други държави. Не е точно с близалки. Това няма значение. Ако искат и пср да правят. Аз нямам против. Ма никой не ще да тества. Не знам защо вечно с тия близалки се хващате.

# 99
  • София
Защото освен всичко друго гледаме какво става с нужните за целта пари. Аз правих екселска таблица с данни за брой ученици и учители от 5-ти клас нагоре, първоначално тестване за 10 млн. за установяване на антитела (приех условни 30 %) и съответно редуциран брой подлежащи на регулярно тестване после.
125 млн. при 10 лв./тест веднъж седмично за 36 уч. седмици и 250 млн. при два теста седмично. За ПСР освен, че трябва да умножим тези числа поне по пет, няма да има и нито човешки, нито времеви ресурс да се извършват седмично върху около 350 хиляди души.

# 100
Толкова много пари за лечение и тестове на здравно неосигурените отиват, както и за доплащане на лечението на осигурените, че парите за превенция са капка в морето. Но не осъзнаваме, че това е по- важното. Да насочим средствата в посока да не се стига до болница и загуба на хора

# 101
Някои държави поемаха тези тестове изцяло, но вече неваксинираните ще си ги плащат сами. У нас, тъй като не е плащано нищо досега, може обратно за ваксинираните да се тестват безплатно, другите за своя сметка. Сега, друг въпрос, че донесох от Германия тестове по 80 цента, а тук цената на същия е друга ...
Всъщност казах,че е без значение какъв ще е теста, щото ако ще не безплатно, ами по една колА бонус да дават към теста, пак ще гракнат, че не искат.

# 102
  • Някъде в Европа...
Добро утро!

Не смятам, че нашите "чужденци" са се ваксинирали, защото някой им е повлиял психически с обаждане, а защото с ваксини им е по-удобно да пътуват. Роднини и познатите ми, които живеят в чужбина, само това им е мотива. На истинските чужденци може и да въздействат, но българите масово сме с едно такова мислене "абе, те на мен ли ще ми кажат!"

# 103
  • Пловдив
Е, на запад много сериозно се промиват мозъци, защото хората си живеят добре и и си вярват на всичко, дават им пари и нямат проблеми. То за това сега никой не иска да работи, щото да си седиш вкъщи и да вземаш пари е ехееее, по-добре. Тук сме яли дървото много пъти и е нормално да сме скептични. Никъде ваксините не са предпоставка за ПО. Просто там виждат колко е пагубно за децата ДО и си действат, както е редно. Убедена съм, че от тези тестове полза няма, защото и с тестове и без заразата си се разпространява и беше крайно време да спрем да се вторачваме толкоз, ваксини има, предпазване има. Въпреки това, съм съгласна, а и много хора, ако тестовете са неинвазивни или ако това е цената на ПО, да ги въведат. Да сте чули такова нещо? Някой да се е изправил и да каже - ще пуснем децата само, ако се тестват регулярно? Или ще пуснем само тестващите се регулярно деца? Не, нали. Няма кой да го каже, защото не искат да има ПО. И това са фактите. Децата не са важни. Бъдещето не е важно. Та, с тези обвинения не съм съгласна, говорят се ей така едни неща, само че нямащи връзка с нищо, само и само хората да се обвиняват едни други. Къде е вързано ПО с броя на хоспитализациите??? Никъде. В Пловдив сме червена зона, съответно следва да има ДО по плана, а са заети 20% от леглата, заети предния пик. И на каква основа и цел тогава се определя тази мярка? За настоящата ситуация аз категорично съм направила своите изводи за българския учител, които не са никак лицеприятни. И тях обвинявам за този безпрецедентен натиск за ДО. По същата причина, по която сега хората в ЮК, Германия, САщ, не искат да ходят на работа.

# 104
  • София
Когато пуснаха анкетата за тестване на децата бях против, защото никъде не стана ясно каква е целта. Еднократно не виждам смисъл. Но ако ще ги тестват регулярно с оглед присъствено обучение нямам против и съм напълно съгласна. Няма как да има ПО и да не се вземат мерки. Така че съм и за маски, и за тестове, и за разреждане на класовете ако е необходимо.

Последна редакция: чт, 26 авг 2021, 09:38 от мама МОНИ

Общи условия

Активация на акаунт