Испания

• 50 373
  • 758
  •   1
Отговори
# 675
  • Euskal Herria
При нас във всички такива шествия пожарна, полиция и чистота са част от участниците.
През август е Семана гранде, буквално 9 денонощия е фиестата. Вечер затварят центъра, става пешеходна зона, защото там има много сцени - за концерти, а улиците стават танцови площадки.

# 676
Здравейте,
Имам следния въпрос - някой сблъсквал ли се е с некоректни онлайн търговци и мога ли нещо да направя, за да защитя правата си?
Поръчах топка за художествена гимнастика на стойност 64€. Оказа се, че топката е фалшива и даде дефект без дори още да е ползвана. От сайта ме мотаят, което ме кара да мисля, че явно няма да ми възстановят сумата.
Мога ли нещо да предприема и струва ли си? Мога ли някъде да направя оплакване и ще има ли някакъв ефект?
Благодаря!

# 677
  • Mediterraneo
Каквото и да купиш онлайн, имаш право да го върнеш в определен срок. Това пробвахте ли- генерираш връщане и пращаш продукта?
Кой е сайтът?
Ако е платено с кредитна карта, също може да се инициира рекламация на плащането чрез банката. На мен ми върнаха едни пари така, но стоката изобщо не беше получена.

# 678
  • Мадрид / София
Можеш да действаш чрез банката, но
1- трябва да опиташ да говориш с продавача. Пишеш писма, прилагаш снимки и настояваш да ти върнат парите. Щом са некоректни може и да не го направят, но ти запази мейлите (твоите и на продавача). Те ще ти служат за доказателство ако банката го изисква.
2- свържи се с банката ти или PayPal - зависи как си платила и обясни случая за да ти кажат как да постъпиш. Pay Pal си имат опция за рекламация ако си платила чрез тях.
Отнема време, но не е невъзможно.
Не те съветвам да връщаш продукта, защото си е чиста загуба на време и средства. Връщането на продукта е за твоя сметка, така че не си струва акцията.
Успех! Имала съм поне 10 случая на некоректни продавачи и винаги са ми връщали парите.

# 679
  • Mediterraneo
Връщането на продукта в определения срок изобщо не е задължително да е за сметка на клиента. Първото, което гледам, когато пазарувам онлайн, е да има опция за безплатна доставка и връщане, като на второто държа( дали във физически магазин или чрез куриер, няма значение). Пазарувам онлайн дрехи и обувки за цялото семейство и често се налага да върна нещо. Обикновено онлайн магазините имат достатъчно дълъг срок за връщане, особено по Коледа и Рейес даже са удължени сроковете.

# 680
Благодаря за отговорите!
Сайта е www.sportsdeco.es
Сега гледайки сайта, дори информацията в него е некоректна. Пише, че може плащане с PayPal, а когато плащах не излезе такава опция. Ако има винаги плащам по този начин, защото са ми връщали пари след отваряне на диспут.
Топката е на фирмата Pastorelli. Твърдят, че са се свързали с производителя и уж чакаме отговор. Аз говорих с българска фирма, която продава стоките на Pastorelli и са убедени, че топката е фалшива .... няма как оригинална топка, за да е лъскава да се залепи отгоре един лъскав слой, който при напомпването се напука и започна да се бели. Топката дори не е ползвана. Та и аз писах на фирмата вчера, че съм се свързала с Pastorelli и че те са категорични, че това не е техен продукт /блъфирах, че ще подам оплакнане /. И съответно  последното писмо от снощи гласеше, че още чакат отговор от производителя и им било странно как производителя твърди това, като те му продават продуктите и да съм им пратила кореспонденцията ми с Pastorelli. /А аз видях в сайта на Pastorelli, че единствения официален дистрибутор за Испания е фирма M.M.Sport/. Аз настоявах да ми дадат адреса, за са върна топката ..... най-накрая са го написали, но като получели топката щели да я огледат и да преценят дали това е топката, която те са ми изпратили и после евентуално да ми я заменят /а аз си искам парите/. Та ми се струва, че ще дам още 10€ да я пратя, за да ми кажат, че явно тази топка не е от тях. Пълни лъжци. То сайта явно не е на фирма а на лице, което търсейки го по име във фейсбук ми излезе една жена, която май е колумбийка - явно на най-големите мошеници съм попаднала. Платих с БГ карта на ДСК и днес ще говоря с тях, но едва ли ще има вариант за връщане на парите след като вече са постъпили по чужда сметка.
Оплакване може ли да се подаде някъде? То е ясно, че явно пари няма да видя, но поне други да не пострадат.

# 681
  • някъде под слънцето...
В общи линии банката  е опция, когато артикула не е пристигнал (като крайния срок, ако не греша беше месец след феча естимада за поюучаване, която сайта ти е дал
Връщането на продукта е вариант
По закон имаш право на дезестимасион  в рамките на 14  дни.
Можеш да пишеш на  сайта , че артикула не е читав и да поискаш   номер за рекламацията, при мълчание  от страна на сайта  можеш да  направиш рекламация.
https://www.ocu.org/consumo-familia/compras-online/consejos/frau … rre-tienda-online

# 682
В общи линии банката  е опция, когато артикула не е пристигнал (като крайния срок, ако не греша беше месец след феча естимада за поюучаване, която сайта ти е дал
Връщането на продукта е вариант
По закон имаш право на дезестимасион  в рамките на 14  дни.
Можеш да пишеш на  сайта , че артикула не е читав и да поискаш   номер за рекламацията, при мълчание  от страна на сайта  можеш да  направиш рекламация.
https://www.ocu.org/consumo-familia/compras-online/consejos/frau … rre-tienda-online

Благодаря sl. Но те последно ми написаха това: Tan pronto como recibamos la pelota será revisada, para ver que si es una de las pelotas que nosotros vendemos y las cuales vienen directamente del fabricante, una vez revisada se determinara por parte del fabricante si la pelota puede ser cambiada.
Според теб да пращам ли топката? Те със сигурност ще кажат, че това не е техен продукт.... аз как ще докажа, че това е продукта, който те са ми пратили ....

# 683
  • Ispania
Добро утро , когато плащате с карта определен продукт/servicio , не може да ви върнат парите така лесно. Има определен път за това в банката.
Трябва да рекламирате на сайта(да, като цяло връщат парите , стига сайта да не е някаква измама), от банката може да ви върнат парите, ако направите denuncia в полицията , и с нея отидете там, като се вписва в някакви арчивос…. Нещо такова беше. Иначе така да върнат пари заради получена/ неполучена/дефектна  стока -не може.
Има законни пътища за подобни случаи, и банката няма да си сложи главата в торбата ако няма денунсия(ако е платено с карта !!!).
Късмет ви желая, най-вероятно ще успеете да си възстановите парите, но сигурно ще почакате малко.

# 684
  • някъде под слънцето...
Зависи от картата и от банката.
Връщали са ми пари без денунсия.
Има карти, които връщат пари при счупвяне или  кражба на закупената  стока, в определен срок след получаването и.

Последна редакция: вт, 24 яну 2023, 19:36 от sl

# 685
  • София
Като говорите за плащания в сайтове и банки аз имам подобна драма. 2020та година закупих два концертни билета директно от сайта на организаторите (испански, става ясно) и платих с карта българска. Съответно събитието беше отменяно няколко пъти и най-накрая стана ясно, че няма да се проведе (в Мадрид, първо заради ковид, а след това заради неуредици с мястото на събитието). Та сега дойде ред да връщат парите, но аз съм закрила банковата си карта и сметка към тази банка. Съответно те не ми връщат парите, аз се опитвам да им обясня, че имам нови данни. А те пък ми обясняват, че са изпратили парите, и че старата банка трябвало да ги пренасочи към новата ми банка. Да, ама това в Б-я не се прави. И няма начин да им обясня, че парите са се върнали при тях. Няколко седмици вече водим подобна кореспонденция и те така. Оплаках се. Някаква идея или да продължа да обяснявам едно и също. Не мога да ги убедя да погледнат, че моите пари са се върнали при тях.

# 686
  • някъде под слънцето...
Трудна работа.
По закон при връщане на пари е  по същия начин, по който е платено.Тоест същата карта.Трудно почти невъзможно да ги върнат в друга карта.
Единственото, което би могло, ако имат желание и съществува такава  практика да вкарат  парите в  тикет -регало, който да канселирате с покупка на други билети.
Попитайте

Последна редакция: вт, 24 яну 2023, 19:58 от sl

# 687
  • Мадрид / София
Е добре де, ама щом сметката е закрита, няма как да преведат пари в тази сметка. Според мен тези пари не са стигнали до Българската банка тоест не са върнати реално, а си стоят в банката на продавача на билетите. И на продавача трябва да му се дадат новите данни.
Аз имах един случай за връщане на сума, която поради лош интернет не беше стигнала до моята банка и се наложи да ги помоля да повторят операцията и тогава всичко си дойде на място, но беше с испанска банка. С българска не съм действала, че сега нямам, а преди да дойда в Испания онлайн пазаруването не беше навлязло още толкова масово.

# 688
  • някъде под слънцето...
Само казах как е по закон.
Дори при връщане на стока в реален магазин е необходима картата с която е платено.
Можеш да се консултираш с адвокат или хестор, вероярно те ще знаят дали има и какъв е начина, когато картата(сметката)  вече не съществува
Tук е описан дискутирания случай.
Има линк за връзка и допълнителни обяснения как да се локализира  върнатата сума
https://help.backmarket.com/hc/es/articles/4409254324370--Qu%C3% … ncaria-se-cierra-

Последна редакция: вт, 24 яну 2023, 19:15 от sl

# 689
  • Mediterraneo
Връщали са ми пари за неполучена стока баш от банката. Без денунсия в полицията. Приложих комуникацията с продавача към банката, много бързо разрешиха случая и ми върнаха парите.

Общи условия

Активация на акаунт