Не мога да се справя с децата си

• 13 127
  • 250
  •   1
Отговори
# 165
Анди, не ти се е случвало да отговарят контра, защото си започнала възпитанието от малки, създала си някакъв респектиращ образ в техните очи, те затова не се и пробват. Докато при децата на авторката работата е изтървана още отначало, те виждат, че няма последствия и си продължават така. Децата прекрасно разбират кога и пред кого им минават номерата и се възползват.

# 166
Няма как малкото дете да ми е рано. Имам задължението да го отглеждам и възпитавам и това определя изцяло нашите взаимоотношения. Не могат да бъдат равнопоставени, и не трябва.

# 167
  • София
Дори да е изпуснала нещата, пак може да се разбере с тях. Макар и трудно, те ще разберат. Комуникацията не тече само отгоре-надолу. Може да пробва да се допитва до тях - имаме такъв и такъв проблем, какво да направим - така или иначе. Така трябва децата да обмислят варианти и да предложат нещо.

# 168
А има ли някаква литература, която бихте препоръчали като цяло върху темата за възпитанието на децата?
Синът ми още е бебе (1г 3м), но от скоро започна да проявява характер по-сериозно и сякаш не винаги знам как да реагирам правилно.

# 169
  • София
Никаква смислена няма, само който не е решил, той не е написал книга за възпитание на чуждите деца.

# 170
А какви са тогава вариантите за родителите да се ориентират?
Аз на този етап чета в интернет конкретно за проблемът, който ме интересува, например "тръшкането". После чета за следващия и тнт.
Затова се чудех дали няма нещо по систематизирано. Simple Smile

# 171
  • София
Децата не идват с указание за потребителя. За тръшкането имат една приказка руснаците - махнете публиката и истерията ще свърши. Но на практика няма верен отговор.  Едно малко дете не можеш да го оставиш да се тръшка, защото ще се захласне, нервната система ще се превъзбуди. Детето е твое, трябва да го успокоиш някак и най вече да успокоиш себе си да не ти гръмнат бушоните.

# 172
Аз съм следвала принципа, че ако не ми е приятно дадено поведение, то трябва нещо да се промени. Ако нещо не искам да се позволява, то същото е завинаги забранено. Няма вариант само днес си поиграй с ножа например, ама утре вече не може. Това, че се тръшка и реве, не ме впечатлява. Ножа е опасен и точка.
Когато реши, че може да бие децата на площадката на момента я прибрах у нас. Втори път нямаше. Това, ама то е дете, не минава при мен. Не давам разнопосочни сигнали. Днес едно, утре друго.
От друга страна не държа да си спи в леглото. Все ми е тая кой къде е заспал, важното е да се спи. Заради това дъщеря ми е спала в палатката, на земята, на столове, при нас. Имаше период всяка вечер на различно място. Не ми тежи да местя и глася, важното е да спим. Ама на друг това няма да ме у ок и ще го забрани.
Избирам си битките. Например не ми е било важно как ще излезе облечена и няма да тръгна да си меря силите на тази тема. Оставях я да се цапа и да ходи боса където позволява, да скача в локви.
Оставяла съм я да протестира за нещата, които не харесва. Нормално е да се сърди, да плаче. Както е нормално да отстъпя за някои неща, а за други да си призная грешката. Извинявам се, когато не съм права. Изслушвам. Децата често имат много добри доводи за дадена ситуация.

# 173
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Има едно предаване

На английски е и се казва "Supernanny"
Тв шоу, където семейства с непослуши деца, викат на помощ детеглачка, защото са на ръба на силите си.

Гледам, че има и цели епизоди

И тя ги учи как да се справят. Преди години си спомням, че когато търсих отговори на някои неща, попаднах на епизоди, които ми помогнаха да се ориентирам дали съм права или не

Много е интересно и може да помогне на някоя мама да се почувства по- сигурна

Ето един епизод

Явно има и по- ново продължение Nanny on tour

Случайно се сетих за това шоу

Разбира се, пълно е и с книги за възпитанието на децата. Можете да ги намерите в интернет книжарниците

# 174
А има ли някаква литература, която бихте препоръчали като цяло върху темата за възпитанието на децата?
Синът ми още е бебе (1г 3м), но от скоро започна да проявява характер по-сериозно и сякаш не винаги знам как да реагирам правилно.

За големи - "Трениране на успешни родители".
За малко по-малки - Алисън Шейфър - всичките и книги
За малки - "Тайният език на малките деца"
За бебета (до 2г.) - "Тайният език на бебетата" и "Умно бебе"

# 175
  • София
От тези книги се лъжеш да прочетеш една, за да разбереш, че този, който я е писал знае също толкова, колкото и ти или знае по-малко, но просто умее да пише по-напоително. Не бих си гледала детето по книга ширпотреба.
За въпросните формати с бавачките, първо е доста нагласено и после, ако някоя така тръгне да се отнася с моето дете, не знам какво ще я направя.

# 176
За мен, като човек, работещ с деца и майка, водещ принцип във възпитанието е да се водиш по детето като надграждаш винаги с едно стъпало нагоре. Важно е също да даваш свобода, но в някакви рамки и правила. Да си търпелив, спокоен, уравновесен, постоянен и упорит. Чувството за хумор и лежерното приемане на нещата също помагат.

# 177
  • London
Само че всяко дете е различно. При един работи едно, при друг друго. Заради това индивидуален подход е много важен според профила на самото дете. Общи препоръки са ненужни в случая.....

# 178
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Общите препоръка са, че трябва да си твърд и да не търпиш безобразия

Да определиш ясни и прости правила, които трябва да се спазват и това е

Аз харесвам английския и немския подход възпитание, като тези показани в шоуто
Както се знае немците имат дисциплинирано и здраво общество,
не страдат от някакви такива безсмислени желания да нарушават правилата, като повечето хора у нас.
Това със сигурност се дължи до голяма степен на възпитанието, а у нас подходът е да махнеш с ръка и да не се занимаваш или да омекнеш, че да не става драма или да ги изгониш навън, че да не ти вдигат шум вкъщи. Всичките стратегии са неправилни

Последна редакция: пт, 17 сеп 2021, 12:14 от Роузи

# 179
  • София
Именно, това "да си твърд" ме ужасява. Колко да си твърд? И кои точно са безобразията? Показаните в шоуто са доста спорни, меко казано. Ако към твоето дете започне учителката в детската градина да се отнася така, бас държа, че веднага ще подадеш жалба срещу нея. Като го видя това със затварянето на малки деца да реват сами в стаята вечер, защото трябвало да заспят по точно определено време, и у мен се надига смесица от ужас и възмущение. После се чудим защо децата имат кошмари, нощни изпускания, затварят се или стават агресивни. И доста други подходи, които са от любимите по тези реалити формати. При това става въпрос за малки деца. Я, тази бавачка да пробва същите подходи с някой пубер, да я видя колко е твърда!

Общи условия

Активация на акаунт