Отговори
# 570
По пътя на логиката ще поевтинеят ли новопостроените ? Или цените не са по пътя на логиката ...

По пътя на логиката са. Ама не по логиката на купувача, а на пазарната логика.

# 571
значи напук на всякаква логика купувача иска да даде повече и дори да се дърпаш и да казваш ... ама много е , не струва толкова той не вдява и иска да даде всичките си пари и друга не ??? Интересни купувачи .

# 572
Ами аз не съм убеден, че ако остане просто така както са отпаднали двете изисквания, е по-добре. Трябва да се въведе друг регламент, който да ги замести.

Това, което е отхвърлил КС, са изискванията да има приложен ПУП за уличната инфраструктура преди да се издаде разрешение за строеж, и да бъде реално изградена същата тази инфраструктура, преди да се въведе в експлоатация обекта.

Двете изисквания сами по себе си са добри и смислени. Проблемът е в това, че създават потенциал за общините да изнудват инвеститорите, като отказват да издадат разрешения, ако не им бъде (по)дарена земята за улиците, както и след това отказват УВЕ, преди да им бъде изградена и също подарена самата инфраструктура.

Това че не е правилно - не е, но сега както просто са отпаднали тези две изисквания, това значи, че всеки може да строи на пъпа на къра без улица и без инфраструктура и няма проблем да му бъде издадено УВЕ. Което според мен е още по-зле, защото веднъж като е въведен в експлоатация обекта и всичко е пито платено, после иди карай някого да си мръдне пръста.

# 573
Няма да издават разрешения за строителство, ако няма минала регулация и собствениците не са обезщетени. Така се прави и трябва така да се прави. А не да рИват потребителите, че няма улици, че всеки си е сложил по половин метър тротоар пред кооперацията, а улицата криволичи така, както преди век собствениците са сложили оградите. И улиците да са предвидени не само като посоки, но и като ширина спрямо предвидената височина на застрояване, ерго спрямо автомобилния и човешки поток след реализирането на строежите.
И респективно ВиК-то ще минава там, където му е мястото - под улиците, и Енергото ще си прокара пак там кабелите, и т.н. Ще се предвидят места и за кофите за боклук, и за дървета по улиците. То е елементарно. Така се е правело и в София, след като е започнала да се превръща от малко турско село в град и то столица.

И не ми казвайте, че няма пари. Само помислете как пари се искат за всичко - от 10 лв. за разпечатване от компютъра на удостоверение от ЕСГРАОН, до разрешения за проектиране, за съгласуване, за строеж, за поставяне на контейнер за строителни отпадъци, за поставяне на скеле за ремонт на фасади, за кастрене на дървета и извозване на отрязаните клони, за всичко.

# 574
Скоро бях писал тук че ако има висока инфлация лихвите няма да стоят дълго на тези нива.

https://www.reuters.com/article/czech-economy-rates/update-3-cze … ion-idUSL8N2RV6PK

# 575
У нас едва ли. Тук са гъзолизци на европа и Кристин Лагард.

# 576
Скоро бях писал тук че ако има висока инфлация лихвите няма да стоят дълго на тези нива.
Ама си избрал за пример това което ти е изгодно. Чехите може и да вдигат лихвите, но датчаните ги свалят още, хем вече са отрицателни. Айде сега изтълкувай разликата.

# 577
Ама си избрал за пример това което ти е изгодно. Чехите може и да вдигат лихвите, но датчаните ги свалят още, хем вече са отрицателни. Айде сега изтълкувай разликата.

Намалили са с 0.1% за да защитават фиксирания курс на кроната спрямо еврото. Това не ми изглежда като кой знае каква новина.

# 578
  • Sofia
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/ks-otmeni-dve-razporedbi-v-zut-va … adev-nalozhi-veto

Добре, че поне КС е последователен при подобни дела. Да вземе кметството да си влезе в градоустройствените задължения. За да няма разни тесни сокаци във всички посоки.
Ауч! Шанс за кварталите тип МанЛи да заприличат на нещо с разрастването си, отидоха в кошчето, тъй като е ясно, че саморегулацията е невъзможна.

# 579
Лихвената политика зависи от нивото на задлъжнялост. Ако е високо едва ли ще могат да си позволят. Зависи и от развитието и състояноето на икономиката, ако има сериозни проблеми банките ще искат по-висок риск премиум. Има и  още редица показатели, но като цяло България по-скоро повече прилича на Полша и Чехия отколкото на Дания. Но пък сме гъзолизци.

# 580
  • Sofia
Банките, не са стопаснки дружества с идеални цели. Ако вдигнат лихвите, ей така за да се зарадват вложителите, как ще плащат въпросните лихви, като няма желаещи да ги вземат същите тези пари назаем, за да спечелят от разликата?

Нали това е проблема, фирмите не желаят да инвестират в този несигурен момент и докато икономиката не се върне на предишните нива няма как да се вдигнат лихвите, освен ако не искат да направят икономическо самоубийство. Докато хората са ок с нулевите лихви, държавата ще ползва безплатни средства за да мотивира бизнеса.

Също така не са много българските банки, още по-малко тези работещи с изцяло български капитал. Съответно не е важно какво става само в нашата страна, но и какво става като цяло в Европа.

Лихвите по депозитите, както и цената на златото, акции и другите финансови инструменти никога не са гарантирали възвращаемост, без риск.

Въпроса пък за риска - това е още един критерии, който банките също трябва да следят, така че е трудно да вдигаш лихви в този момент.

Говори се непрекъснато за инфлация, но се забравя, че тази инфлация удря по джоба редовия българин, на който едва ли скоро ще му бъде компенсирана заплатата и е съмнително, че ще се справи с лихвите по заемите.

Така, че докато банките твърдят, че имат много повече пари от депозити (дали български, дали европейски - все тая), отколкото съумяват да отпуснат - то няма никаква логика да вдигат лихвите по депозите.

Аз самия се опитвам да спестявам максимално и да трупам депозит, което е част от проблема - държавата има нужда от това, аз да си харча парите, а не да ги стискам. Това и ще се случи - гледам веднага да закупувам, паралелно, необходимите ми неща, вместо да чакам парите ми да се обезценяват.

# 581
julian според мен не риска им е проблем, а липсата на проекти. Всички се затрупаха с какво ли не и @каквото е необходимо@ вече не стига за икономиката на растеж. Сега ни набутаха с еко проекти и цените на енергията скачат, а възможните и позволени източници ще намаляват. И това при недоизградена инфраструктура ... Ама много бързо се завъртяха нещата. Няма подготовка.

# 582
Те лихвите по ипотеките в бг не са ли индекс от типа на либор плюс надбавка? Предполагам че бг банките нямат контрол върху индекса, тоест ако европейските банки решат да вдигат няма да имаме кой знае какъв избор.

# 583
не могат да вдигат. ще фалират държави.според мен ще опитат да разпределят и опростят дълговете, но това ще отслаби всички държави и от там еврото. не всички са съгласни май. сега пускат еко -димки. пак изкопаха Грета и я пуснаха  . да видим нататък.

# 584
Проекти винаги има и винаги могат да се намерят. В нормалните страни хората си влагат парите в проекти директно, не през банките. Обаче у нас не правим това и си има причина - у нас миноритарният акционер винаги е прецакан, а проектите не се правят за да се постигне нещо, а да се вземат, преперат и откраднат едни пари (справка магистрала "Хемус", всичко проекти в енергетиката и прочее). И българите се научиха да не си дават парите ей така някъде, където нямат никаква защита и гаранции. Я да видим дали ако утре държавата каже "Правим едно акционерно дружество за построяване на магистрала, трябват ни толкова пари, после ще вземаме толкова такси и ще даваме дивидент минимум 5% с държавна гаранция" дали за седмица няма да се съберат милиарди. Е, ако пак прецакат хората после за втори проект няма да стане, но ако не ги прецакат ще има пари за всичко по таз схема - и за нови парогазови централи, и за АЕЦ, и за терминали и газопроводи...  Ако има защита на дребния инвеститор и истински проекти за хай-тек и там веднага ще се влеят пари... Но ние не сме такъв народ и затова малкото усетили се да инвестират така си дават парите в чужбина.

Общи условия

Активация на акаунт