Защо през 2021 година има още майки, които мислят, че възпитават децата си чрез бой?

• 19 620
  • 505
  •   1
Отговори
# 75
Така и предполагах, защото от всички мнения Ви допадна онова на потребителката, която няма също деца. Отстрани е лесно да се казва как трябва да бъдат нещата. Ще споделя една история, Вие ще си извадите изводи. Много будно, любопитно детенце, но и буйничко. Родителите дадоха личен смартфон на 5 г. По цял ден на екран, почна да показва признаци на хиперактивност, родителите се чудят защо. На 8 г. яде само шоколад, чипс и джънк. Баща му се моли да яде готвено с думите "хапни истинска храна, не този боклук". Малкият отговоря "и ти си боклук, ама те търпя". Бащата продължава да му се моли. Така за всяко нещо. На 12 г. да не казвам колко училища смени. Не иска да ходи, тръшка се, нервни кризи. Преди ходеше на спорт, изкуство. Заряза всичко, нищо не му е интересно освен социалните мрежи.
Та мисълта ми е, тези хора в желанието си детето им да расте щастливо, необезпокоявано от нищо, страшно го изпуснаха. Аз на онази реплика с боклука щях да го шамаросам, с риск авторката да ме сметне за чудовище. От много угаждане сега имат едно дете с нервни кризи, което няма приятели и само виси в нета.

# 76
Аз шамаросвам единствено ако детето направи нещо, което застрашава живота му - ако реши да пресича без да се оглежда, да пипа контакта и т. н.

# 77
  • Пловдив
Е ми аз днес сутринта изплясках един шамар на най-малкия, на 3 г., който взе камък и го метна по стъклото на една паркирана кола - пак добре, че не беше голям и силно зафучен камък, та не го счупи.
Тва е, щото сме го изпуснали, де. Wink
С големия обяснения и указания не може - той не говори и много слабо разбира. Налага се "обясняване" кое може и кое не може с конклудентни Wink действия, вкл. крясъци и домашно насилие. Wink

Голям бой от по-силния, бил той родител или друг, разбира се, наистина води предимно до озлобяване и усещане за безсилие.

# 78
Е ми аз днес сутринта изплясках един шамар на най-малкия, на 3 г., който взе камък и го метна по стъклото на една паркирана кола - пак добре, че не беше голям и силно зафучен камък, та не го счупи.
Тва е, щото сме го изпуснали, де. Wink
С големия обяснения и указания не може - той не говори и много слабо разбира. Налага се "обясняване" кое може и кое не може с конклудентни Wink действия, вкл. крясъци и домашно насилие. Wink

Голям бой от по-силния, бил той родител или друг, разбира се, наистина води предимно до озлобяване и усещане за безсилие.
Напротив, реагирали сте точно навреме. На 3 г. според мен няма как да осъзнае, че това, което е направил е лошо, но Вие сте му заострили вниманието. Аз съм виждала деца на 10 г. правят същото и като кажеш на родителите, реакцията е "ми кво искате, това са деца". 🤦‍♀️

# 79

Не мисля, че някой тук изобщо говори за голям бой или пък му е опция.

Нямам дете, но знам какво е чувството да те "възпитават" чрез бой или шамар.
Знам, че нервите ви не издържат, не е лесно, но ви моля недейте повече. Опитвайте се да се контролирате, удряте детето, то не може да се защитава. Страхливи деца ли искате да станат, аз бях такава заради шамарите.

Давате им лош пример, всичко си има начини, какво толкова ви правят тези деца?

Бре, бре, бре!!!! Ама какви сме побойнички, бъхтим ги тези деца на ставане и на лягане.....ама, щом си казала, няма повече!!!! Trollface

# 80
Наистина не проумявам как хора ,които нямат деца,не са отгледали ,треперили,плакали ,стояли будни когато детето е болно и т.н. дават акъли???Моля ви,недейте.Знам колко лесно е отстрани,но сте нелепи ,ще ме прощавате за израза!
И хайде да правим разлика между шамар и бой.В случая който Хай Спийд разказа и в случая на Магдена ,почти на 100% и аз ще й ударя един шамар.И от шамар до шамар има разлика.Мога да я ударя така,че да я спрат за превишена скорост ,или да й направя аркада.Но не е това целта,едно плесване е достатъчно.

# 81
  • София
За мен и едно плесване е много. Не че синът ми не се е втурвал към улицата като малък или подобни на другите случки, които описвате, имало е, но съм се справяла без шамар.

# 82
Ами, добре. Така мислиш ти. За други родители обаче не е така. Има ситуации, в които малко дете ще разбере шамар по дупето по добре от 1000 приказки. Идва момент след определена възраст, в който и това е недопустимо, понеже вече е унижение за него, обаче си мисля, че до тогава основите на възпитанието трябва да са положени.

# 83
  • София
А, за възпитанието не споря, то е задължително. Лигавщини понасям много трудно независимо от кого идват. За мен, обаче, да удряш/перваш/шамаросваш, особено по-слаб от теб, дава лош пример и оттам е лошо възпитание. Защото личният пример възпитава. Не искам детето ми да удря по-слабите. Винаги действах с думи или извеждах от някаква ситуация, прекратявах я по някакъв начин според обстоятелствата.

# 84
Цитат на: milenaka link=topic=1367864.msgy3468860#msg43468860 date=1631643909
За мен и едно плесване е много. Не че синът ми не се е втурвал към улицата като малък или подобни на другите случки, които описвате, имало е, но съм се справяла без шамар.
Дано един ден и другите да разберат.

# 85
Сега се очерта една липса на разлика между пресичането пред кола, лиготии , свободия  и безумна, неоправдана агресия към детето. Казвам ви - майката тъпа, груба, изнервена кифла казва на детето, че ще му смачка главата. /Защото пипнало нещо по рафта, без да го повреди/. Ами при такива думи аз чак давам сигнал "заето".
Същата тази ще му каже, че няма да му купи нещо, защото няма достатъчно пари, но ще си вземе цигари на касата.
Да, има и  такива. Нищо, че повечето не сте ги виждали и чували.

# 86
  • Варна
Правете разлика между шамар и плесване по дупето, моля. Защото е огромна. Шамар, т.е.плесник през лицето, е грозно и унизително, независимо на каква възраст е детето и аз никога не съм си го позволявала. Но перване по дупето или през ръката съм. И е било резултатно, не е повтаряла белята. Детето ми вече е на 9 и никога, при никакви конфликтни ситуации не е посягало да удря и бие, а идва и си казва на мен, на другата майка или на учителката. Обобщенията са излишни в случая.

Последна редакция: ср, 15 сеп 2021, 11:03 от HighSpeed

# 87
  • София
Децата много бързо схващат сделката с боя и разните санкции и всеки един от нас го е изпитвал в детството - ако искам нещо и зная, че ще ми се карат или ще ме набия, или ще ме оставят без някакви облаги, в един момент съм готова да си изям боя, но да получа това, което искам. Сделката нарушение-санкция е изгодна за мен. Нещо като рецидив. Дойде ли такъв момент, тогава няма никакъв смисъл от санкциите.

# 88
Любопитно ми е авторката на темата на колко години е.

# 89
На достатъчно да си търси мъже по Интернет, ама те всички пиели(всички български мъже)  и да се чуди, как така бият децата, но няма деца. На мен ми е по-интересно като няма самата тя деца, къде ги вижда тези, толкова бити деца? Аз като бях без деца, никакви деца не ме интересуваха и на места с деца не ходех.

Общи условия

Активация на акаунт