Непрестанна умора

• 10 644
  • 139
  •   1
Отговори
# 105
Не се сърди, човече, а по какво личи, че е много вероятно да няма проблем при мен? Преди два месеца беше 5,8 глюкозата, т.е. все си е над 5, знам, че не е добре да е над 5.

# 106
Стойностите ти са в норма и малко ендокринолози ще ровят повече засега. Напълно възможно е да няма никакъв проблем.
Но пак казвам, аз бих си направила натоварване с глюкоза на своя глава, защото там отговорът е категоричен.

# 107
А гликирания хемоглобин не е достатъчно показателен, така ли?

# 108
# 109
Мойта глюкоза е 4.34 добре ли е смисъл но инсулин а е висок

# 110
Казахме ти вече, идеална е.

# 111
А гликирания хемоглобин не е достатъчно показателен, така ли?
Аз съвсем се обърках вече...

# 112
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Rose, гликирания хемоглобин е една усреднена стойност и не ти показва пиковете и падовете. Ерго, може да си е в норма, но да правиш хипогликемии, което означава, че имаш периоди с много висок инсулин, който после рязко пада, т.е нещо не е наред.

Отделно пък, за да е още по-объркващо, има храни, които вдигат инсулина, но не променят кръвната захар. Т.е ти даже не усещаш неразположението на една хипогликемия, но инсулинът е висок и прави проблеми.

Затова е важно храненето и движението - те са причината и там трябва да се започне при превенция или при нужда.
Защото има разлика дали спортуваш или вървиш по 5-7км на ден и изядеш един сладолед или стоиш на дивана и зяпаш филм, докато го ядеш от емоционална празнина.

# 113
asyalein, благодаря за обяснението.
А кога могат да са по-ниските стойности на инсулина и може ли това да става при сравнително висока КЗ? Предишния път инсулина е бил 4,88uU/ml (2,60-24,90), а КЗ 5,8, сега пак не е много висок, а КЗ не е ниска - едновременно.

# 114
Rose, не мога да ти отговоря на въпроса, защото много фактори влияят: тегло (наднормено или нормално), възраст, пол (при жените половите хормони играят роля), съпътстващи заболявания ( хипофункция на ЩЖ, изтощена надбъбречна жлеза, пр.), начин на живот (спортуване, т.н)

Говори с лекар.

# 115
С лекари се опитах да говоря, но без успех.
Теглото е в норма, но аз по рождение явно имам намалена физическа издръжливост и се чувствам добре само с ниско тегло, писала съм и тема за това, но както и да е, дълга история. Но вероятно заради "нормалното" тегло не ми обръщат внимание и не вярват колко вредно съм се хранила. Според личната съм имала ниска КЗ години наред, защото не съм приемала достатъчно въглехидрати, а беше точно обратното.
Сега ходих последно на ендокринолог заради изчезване на цикъла след замяна на въглехидратите с повече протеини и мазнини, тя това изобщо не го отрази, че и на анамнезата писала, че аменореята възникнала след психо-емоционален стрес...
Толкова за говоренето с лекар... Не знам тоя кортизол защо го искаше, той се мени толкова бързо, а аз и съм с тотално объркан денонощен ритъм, два-три дни мога да спя по 2 часа, да се събудя в 2 часа и до там, след това да спя 16 часа на денонощие. Тоя кортизол е след 8-9 часа сън, бях вече във фаза на крайно изтощение от стрес и не ми пукаше, мислех, че в такива моменти е нисък, той пък на горната граница... Rolling Eyes

# 116
Мога да ти сложа линк към статии, където биохимично са обяснени някои неща, но са на немски.
Две бях превела в темата за ЩЖ, но изчезнаха назад, мисля няма линк в първи пост на новата тема.

# 117
В темата за ЩЖ бях чела как трябвало да се внимава да не се намалели твърде много въглехидратите и дотам, от темата за ИР научих много неща, излекувах си всички необясними "болежки", дори без да изпадам в крайностите, описани там. Вече не ми се чете абсолютно нищо, знам само, че си искам енергията, която имах, когато бях намалила ВХ и да не ме е страх, че пак ще ми изчезне цикъла, защото точно този страх ме спира постоянно. Само това ме интересува, да повторя всичко и пак да се почувствам човек, но без страх от "прекаляване", защото такова няма, а пък и да има, няма да съм нито първата, нито последната.

# 118
Когато имаш много мастни киселини в кръвта, черния дроб отделя глюкоза (скача кръвната захар), но не може да се усвои, защото тялото е заето да разгражда мастните киселини.
Randle-цикъл се нарича.

Не всичко зависи от храната.

# 119
Мастните киселини нали зависят от храненето? Тогава кръвната захар ми беше по-ниска, но да кажем, че е било така само по време на изследването. Също така аз наблягах повече на протеините, отколкото на мазнините. Каквото и да е, както и да е, само тогава се чувствах човек, все пак няма как нещо "вътре" да не е наред, а външно човек да се чувства все едно пие еликсир за подмладяване.

Общи условия

Активация на акаунт