Нашите орхидеи – тема 36

• 30 342
  • 746
  •   1
Отговори
# 255
  • Мадрид / София
По принцип са два месеца (нужното време за появата на нови корени). То вече има поне две седмици на режим в чашката. Не бързам, де. Само ме притеснява, че долните листа си отиват постепенно. То верно все от някъде трябва да черпи хран. вещества като е без корени. Дано се съвземе.

# 256
Стискам палци!
Не знам на онцидиум варинатите как расте новата булба. Нелито има сигурно вече 7-8 см ново стъбло, но не се виждат никакви корени.

# 257
  • Мадрид / София
Не винаги корените на новата булба растат веднага. Има три варианта : - корените израстват малко след появата на новата булба;  - израстват когато булбата е полу порастнала и   - когато булбата е порастнала. И трите варианта са валидни.

Махни внимателно листата, които покриват новата булба (разделяйки ги на две части по дължина) за да могат корените да влязат в субстрата. Иначе ще растат нагоре. И на мойто Нели корени не виждам на булбите ( 2бр), но си растат полека на височина.

Последна редакция: вт, 26 окт 2021, 07:59 от Angela61

# 258
Дами, идвам с въпрос.
Имам тоя дендробиум фаленопсис, който да кажем че не знам как да отглеждам и почти го бях отписала. Но сега виждам тези зеленийки. Та - какво е това? Ново “стъбло”, нови листа ..

# 259
.

Последна редакция: вт, 26 окт 2021, 13:55 от Миоки

# 260
Ами аз затова искам мнение от някой, който знае. Иначе си предполагам също някакви неща..

# 261
  • Мадрид / София
Дами, идвам с въпрос.
Имам тоя дендробиум фаленопсис, който да кажем че не знам как да отглеждам и почти го бях отписала. Но сега виждам тези зеленийки. Та - какво е това? Ново “стъбло”, нови листа ..

Кейкита са. Честито. Когато поотраснат и имат корени трябва да ги отделиш от майката. Дендробиумите пускат повече кейкита, отколкото фалеанопсисите. Може да са базални, но може и да са от прешленче, както е при теб. Не променяй нищо, освен може би малко повече да ги поливаш. Нужна им е влагата за да израстнат кейкитата.

Отделят се само тези от горе. Базалните си остават с майчиното растение.

Последна редакция: вт, 26 окт 2021, 14:00 от Angela61

# 262
Да се похваля и аз с мойте скъпоценници, а надявам се скоро и с други. Всички са заредили по 2/3 цветоноса Heart

Съжалявам, че не са в скрит текст,  но нямам представа как се прави.

# 263
Честити Simple Smile
Може да ги пръскаш спокойно с вода (без да ги давиш). Мъхът иска влага за да стои зелен. Той от своя страна, ще поддържа влажността на въздуха и няма да ти се извиват листенцата по краищата. При мен, това беше причината. Всичко което порастна в терариума е с опънати листа.

# 264
Angela, благодаря за инфото!

# 265
Миоки, аз затова го сложих мъха. Само се чудя как да ги поливам, защото едното го оставих в сфагнума, както го получих само го преместих в една идея по-голяма саксиика и добавих почва за земни орхидеи, а другата я пресадих изцяло в такава почва и махнах мъха, та общо взето това ми е дилемата в момента. Дали ще им е достатъчно само опръскване или трябва да ги поливам по малко освен опръскването...

# 266
Аз моите само ги пръскам след първоначалното поливане. Не съм поливала от тогава.

Първоначално полей - пестеливо и после може да пробваш само с пръскане, но следи дали водата от листата се изпарява. Да не стоят непрекъснато мокри. Ако въздухът ти е много сух, може да им измислиш някакъв капак който да махаш и слагаш според нуждата.
Гледай мъхът, ако ти изсъхва, увеличи пръскането или полей малко. Важното е да нямаш локва на дъното и да не изсъхва напълно повърхността на почвата. Влажна, но не мокра. По-добре да е малко по-сухо, отколкото мокро и да ти мухляса дъното.
Не те съветвам да комбинираш сфагнум и почва - или едното или другото. В почвата може да имаш една идея накъсан мъх за да държи по-влажно, но не 50-50. Също не корените в сфагнум като тапа и почва наоколо, освен ако не са разделени от саксийкта.

# 267
Дами, идвам с въпрос.

горното цветонос, долното издънка.
Кейки не се ползва при симпоидални орхидеи. Те се възприемат като цялостни растения. За разлика от монопоидалните. Те са майка и кейки.

# 268
  • Мадрид / София
Дами, идвам с въпрос.

Кейки не се ползва при симпоидални орхидеи. Те се възприемат като цялостни растения. За разлика от монопоидалните. Те са майка и кейки.
Горното не е цветонос, защото на това стъбло вече е имало 2 цветоноса ( двата v образни остатъка на върха са от цветоноси). При дендробиум фалаенопсис цветоносите излизат от върха на стръка след порастването на последното листо. И повече от 2 цветоноса на стрък не излизат. Цветонос излиза от нов стрък, не от стар.

# 269
Дами, идвам с въпрос.

Горното не е цветонос, защото на това стъбло вече е имало 2 цветоноса ( двата v образни остатъка на върха са от цветоноси). При дендробиум фалаенопсис цветоносите излизат от върха на стръка след порастването на последното листо. И повече от 2 цветоноса на стрък не излизат. Цветонос излиза от нов стрък, не от стар.
При дендрофаленопсисте в горната част на растението има заложени по спомен повече от 5 пъпки. ( струва ми се бяха - 8-9 по спомен но може и да греша и да са 5). Тези цветни пъпки са разположени в горната част на ново оформените псевдобулби (по материали в горната трета на издънка но аз  бих казала в горните 5-6 Санта). Къде точно се пада тази част е видимо защото тя е по тумбеста и окръг лена в горната част, за разлика от  долната част която е издължена. Когато горната част на млада  псевдобулба почва да се окръгля значи тази издънка  е готова за цъфтеж. Когато ще цъфти нова булба тя често увлича след себе си старите и те цъфтят от тези заложени пъпки по много пъти. Аз имам примери. Веднага то щраквам с три да не ровя нататък.
Това е цветонос. Можем да се обзаложим.

Последна редакция: вт, 26 окт 2021, 19:33 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт