Къща около София - 3

• 67 115
  • 620
  •   2
Отговори
# 585
Здравейте, търся мнения за живот във Вакарел, Ихтиман или околните села. Как стоят нещата с ясли / детски градини? Как е населението - има ли повече деца, има ли много роми? Как е положението с магазини? Има ли проблеми с ток и вода, особено през зимата. Млада двойка сме, потенциално с дете след някоя и друга година и обмисляме живот извън София.

Лош район с цигани и пътя на мигрантите.

# 586
А как са Костенец и Момин проход?
Там като сме минавали сякаш не се виждат много роми, изглеждат чисти и спретнати като цяло.
Може би ще е добре living да погледне и тях. Малко по-нататък са, но ако не й е проблем магистралата не са лоша алтернатива на Вакарел и Ихтиман?

Изглеждат на доста интересно място - все още в Софийска област, но реално по-близо до Пазарждик от колкото до София. Може, ако данъците в Пазарджик са по-ниски човек да си регистрира колата там например, а не в София. Костенец на картата ми изглежда на що-годе еднакво разстояние от София и от Пловдив.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 23:43 от Kamelia_Prague

# 587
А как са Костенец и Момин проход?
Там като сме минавали сякаш не се виждат много роми, изглеждат чисти и спретнати като цяло.
Може би ще е добре living да погледне и тях. Малко по-нататък са, но ако не й е проблем магистралата не са лоша алтернатива на Вакарел и Ихтиман?

Изглеждат на доста интересно място - все още в Софийска област, но реално по-близо до Пазарждик от колкото до София. Може, ако данъците в Пазарджик са по-ниски човек да си регистрира колата там например, а не в София. Костенец на картата ми изглежда на що-годе еднакво разстояние от София и от Пловдив.
И в Костенец е пълно с цигани. За Момин проход нямам идея, но то повече мяза на неподържано село, от колкото на град.

# 588
  • София /Абсурдистан
Ако можете да си позволите цените в Костенец, дерзайте. Момин проход е с лечебен въздух, едно време там имаше санаториум за деца с белодробни проблеми. Също не е лошо и сега. А римляните са навсякъде, вече няма населено място без тях.

# 589
Включвам се отново с въпрос Simple Smile
Харесахме много една къща, но е със сондаж и септична яма, а нямам никакъв опит с нито едното - дали можете да ме посъветвате тези неща доколко са проблем?

# 590
Включвам се отново с въпрос Simple Smile
Харесахме много една къща, но е със сондаж и септична яма, а нямам никакъв опит с нито едното - дали можете да ме посъветвате тези неща доколко са проблем?

Ние сме със сондаж и септична, като с уговорката, че септичната е правена миналата година. Фирмата, която ни я прави, момчетата масово си живеят постоянно в селото. Те самите са с къщи, и това, което споделиха е, че нямат пробелми, около 10 години вече.
Същото и със сондажа. Така купихме къщата. Дебит има, но и при нас и вода има. За следващата година ще пускат и централен водопровод, на мен ми се иска повече канал да направят, но на този етап ме съмнява. Това в радомирско. Водата е чиста, няма утайки, мирис. Мъжът ми сложи филтри с хидрофора. За сега съм доволна. Не я ползвам за пиене, даже и за готвене. Пълним си вода от Рударци, но реално и в София съм по този начин години наред.
Намерете фирма / съседи в района и разпитайте. Самата септична яма не е и цифра. Ако има и вода, чудесно. Няма нищо по-хубаво от къща извън града. На мен лично не ми се прибира повече в София Simple Smile Успех!

# 591
  • София
Не е толкова лошо градче Костенец, но да, има си сериозно присъствие. Оживено, има всичко, сравнително близо до Пазарджик, но пък е в Софийска област. Много хора пътуват всекидневно до София, за да работят.
Ако гледате района, Момин проход, Момина клисура, Сестримо, Белово - проучете и тях. Препоръчвам Долна баня, но там е с курортни цени, поради близостта до Боровец. Но е много чисто и приятно, минимално ромско присъствие, оживено, има доста млади хора.

# 592
Аз също много харесвам Долна баня. Има страхотни минерални басейни. Наскоро оправиха главната улица и е много подредено. Има и хубави магазини за хранителни стоки. Ние имаме вила в бризко село и посещаваме често градчето. Има си доста роми, според мен, но пък работят-гледат ягоди, малини, това лято боядисваха бордюрите. Не знам как са цените там, но в нашето село вече са в небето, та предполагам и там ще е така.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 11:27 от mona11

# 593
Здравейте, по повод ромското присъствие, мога да гарантирам, че в няколко западни села няма такова.
Не агитирам, нито продавам, но имам роднини и къща в едно от близките западни села и съм на 100% сигурна за него.
Защото всички твърдите, че няма място без такива. Явно това е едно от малкото такива останали.

# 594
Коментираме градовете, за които пита потребителката. И това, което пишем си е самата истина. В нашето село също няма, но коментираме точно определени населени места.

# 595
Коментираме градовете, за които пита потребителката. И това, което пишем си е самата истина. В нашето село също няма, но коментираме точно определени населени места.
Това съм го пропуснала, съжалявам. Flushed
А вашето кое е?
Според мен ще е добра идея да се направи като списък на първа страница в кое село няма роми, за да не се пита всеки път за тях.
И на мен това ми е едно от изискванията при покупка на имот.

# 596
  • Бургас
Чувал съм за с. Войнеговци. Не съм ходил лично, но все по-често достигат до мен положителни отзиви, за чистия въздух, удобния градски транспорт до София и като цяло условията за живот там. За цените, нямам представа, нито на земя, нито на къщи

# 597
Аз мисля, че по Балкана на север от София има доста интересни села. И са на южен склон, тоест зимата не се стъмва толкова рано като в подвитошките села-квартали. Няма обаче много предлагане и жилищния фонд е от предимно стари къщи от соца или дори по-стари.

В някои по-малки села има дори къщи от по-минали век, по-стари от почти всяка къща, намираща се в София и нейните витошките села. Уви, предимно в много лошо състояние. За мен като софиянка беше изненада, че толкова близо до София има западени толкова стари къщи. Не, че блестят с някаква особена архитектура, но самата им старост е шокираща като се има предвид, че типичното село около София е с къщи, датиращи най-много от 1920-та година.

# 598
По скоро от 1930 година, според моите наблюдения. Нашата е от1932. Като свалихме покрива , гредите не бяха мръднали.

# 599
Тези с деца да се замислят дали искат да стават шофьори на децата си или да ги изтезават със селски автобуси.

Имах съученичка от с. Горна Малина. Тя за да се върне от училище използваше трамвай 22 и на автогарата на Герена се прекачваше в междуградски автобус.

Понастоящем междуградски автобуси от Герена, минаващи през Горна Малина, които един ученик може да хване има в 12:40, 14:30, 15:14, 17:30 и 19:00 ч.

Сега гледам, че в същото училище има часове втори срок до 18:30, тоест един ученик има само половин час да стигне до автогарата, за да не изпусне последния автобус. Ако училището е далече от автогарата става само с автомобил.

Моята съученичка при свободни часове не можеше просто да се прибере в тях както тези, които живеехме в самата София. Когато свършвахме по време, в което не може да хване единия автобус, а трябва да чака по-късния тя си висеше да чака в училище, за да не виси на автогарата.

На село е по-удобно за млади хора преди деца и такива с вече пораснали деца и пенсионери. Освен ако селото не е поне с градски транспорт, но при тях цените са си софийски и се губи смисъла да плащаш за жилище колкото в София, а да си с автобуси на по половин час в делниците и пак да зависиш от автомобила. Радвам се, че не бях на мястото на моята съученичка.

Сега сме в село и пак за да отида до близкия софийски квартал и да се върна си отиват 2 часа, защото селските автобуси са много на рядко. Животът ти минава в чакане по спирките или ако не в колата и се срастваш с нея. С ходене пеша се пести време, но не е много удобно да се минава през вилни зони, някъде няма тротоари и е опасно, хвърчат коли, има кучета и т.н. Може и по Околовръстното, но по очевидни причини не е много приятно за ходене.

Общи условия

Активация на акаунт