Къща около София - 3

• 75 434
  • 675
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Камелия, не мисля, че казвате нещо ново, за което никой тук не се е сетил.
Хубаво е да се поотърсите от нагласата, че София е център на света и ако не всичко е на пешеходно разстояние, си е живото изтезание и наказание.

# 601
Не я смятам за център, въпросът е, че много хора, купуващи си къщи мислят повече за своите лични желания, а не толкова за децата. Смятат, че един двор ще е достатъчен, но за един ученик е много по-важно да може да се среща с приятели, да ходи до мол, на кино и т.н.

Въпросът не е да си на пешеходно разстояние. Ако детето зависи от междуградски автобуси срещи с приятелчета ще са много по-редки.

Докато стигне до града и поседи 10-20 минути и е вече време да се прибира, защото последния автобус ще е в еди-колко си часа. Не може просто да се прибере в тях, да се преоблече след училище или да си направи сандвич и след това да излезе отново за среща с приятели, просто защото няма време за това.

Самият родител става на такси в случая. Гимназията ми въобще не беше на пешеходно разстоние от мен, но до нея имах автобус на интервал 7-10 минути макс и това беше само една от многото възможни комбинации с градски транспорт. Ако си в Горна Малина не ти мърда междуградския автобус, как ли не ще имаш време да отидеш до вас и да се върнеш в София за да излезеш с приятели/приятелки на мол примерно. Особено ако си втора смяна на училище става доста сложна логистиката.

Затова къща за семейни с деца е по-добре да е в някое село с редовен и то градски транспорт, тоест да не е крайно. Нещо като Панчарево, през което минават и автобусите за Кокаляне и Долни Пасарел. Не, че и там не е по-удобно с кола, но друго си е да имаш 3 автобусни линии вместо само една.

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 12:33 от Анонимен

# 602
Това ми е една от основните причини, поради които все още живеем в апартамент в София.
Иначе съм с две ръце за къща в близост 5-15 км. (макс 20) от София.

# 603
  • София
Нямам повече коментари по темата, след като ми се изясни, че след училище на детето ми ще му е голям проблем посещението на МОЛ, споменат няколко пъти.

Основните разсъждения са правилни, да. Всички са съгласни, че животът на село е свързан с повече пътуване и логистика. Пак казвам, нищо ново не е за нас тази информация.

# 604
И ако пропускат Мола и безцелното шляене с приятели/ки голяма загуба ще е, мда. Затова ги виждаме всеки ден какви гаменчета се излюпиха без грам надзор на родителите и заобиколени с разглезени приятелчета, от които освен някоя простотия да научат или да изпробват накое вредно вещество друго нищо полезно няма да видят. Който си е решил, че ще живее в къща в малко населено място и има деца в градинска или училищна възраст си е направил сметката как ще се придвижва до големият град и как ще осигурява развлечение на децата. Като има нужда ще ги заведе на кино, в мол и на събитие с други деца. И в София да са, или в други големи градове да не би всички деца или младежи да им разрешават да се прибират сами с последният възможен градски транспорт- мне. Не считам,  че липсата на молове и забавления в късните часове би било основателна причина човек да се откаже от живот в къща на село или малък град. Ако някой счита, че придвижването до голямо населено място ще му бъде в тежест, то тази тема не е за него. И да определено преместването в къща на село е сериозно решение и следва да се обмисли добре, респективно какви са плюсовете и минусите на такъв начин на живот.

# 605
Здравейте, какво мислите за ситуацията - живея в къща на втория от двата  етажа, все още нямаме разделение с другите роднини, които ще живеят на първия, дворът е неразделен и е проблемно това съжителстване без ясни граници, единствено със завещание може, но и това е несигурно. В друг имот имам пак един еднофамилен етаж, прави се ремонт в момента, но вторият ще се продаде пак от роднини, като и там все още не са ясни границите. Минават ни мисли да продадем някой от тях и да купим самостоятелен имот със самостоятелна къща, но честно казано всичко изглежда трудно.

# 606
Фаталина, при мен не е заради Мол. Но едното сега е 7 клас, ще ходи на уроци, училище, въобще с допълнителните ангажименти, наистина си трябва шофьор. Ако не автобус или маршрутка. И двете ги има от наше село Grinning, но са си с разписания, които не винаги пасват на нашия режим.

А, и да си призная, малко... гроздето ми е кисело Joy
Къщата ни не позволява целогодишно живеене. Ако беше всичко уредено, може би щяхме да се позиционираме за лятото, пък за зимата да го мислим, или евентуално в апартамента. На този етап обаче няма как.
Но не мога да отрека, че за мен първи избор винаги е бил къща.

# 607
Ами нали ги гледам съседчетата - момчето в тийн възраст по цял ден сега лятото като е ваканция работи нещо по двора. Двор си има нужда от доста работа. Кака му учи за изпити в университета, но и тя много помага. Той коси, тя плеви примерно. И това са само част от дейностите, всеки ден правят нещо.

Хубавото е, че не се занимават с глупости и са пред очите на родителите си, но аз изобщо не ги виждам много да излизат с приятелчета. Понякога ги канят у тях, но като цяло ежедневието им през ваканциите се върти около двора и къщната работа.

Научени са от труд на малки, но според мен пропускат неща като уроци и т.н., защото не им остава време. А пък дори и като единият автобус е на 50 минути, другия на 40 едва ли не трябва да си взимат храна за изпът до частните уроци. Grinning

Най-голямото предимство е че си имат собствена зеленина, но поддръжката й не свършва цяло лято. Плюс е наличието на пространство за дворно куче.

# 608
  • София
Камелия, темата е информативна, задават се въпроси за конкретни населени места, особености, условия, състав на населението, транспорт, управление и т.н.
На всички ни е ясно, че да живееш на село изисква пътуване. Вие продължавате да ни го обяснявате, защо?
Ако желаете да си споделяте мислите, може да го направите примерно в тази тема https://m.bg-mamma.com/?topic=1694727  

За да не е съвсем спам, да споделя, че и в нашата община, която е традиционно с много валежи и е преживяла наводнения, ни застигна сериозна суша. Във високата част на селото водата е много слаба или спира за дни. При нас си има вода, но в около 1/4 от селото има проблем. За съжаление много села се присъединиха към традиционно безводните села и райони преди (Владо Тричков и съседните).

# 609
Ами аз питах за конкретни места и състав на населението, но явно никой не е стъпвал по тези селца или само са минавали край тях на път към западните ни съседки.
В удебелено са очевидно най-известните като име места наоколо:

Гърляно, Раненци, Каменичка Скакавица, Преколница, Гюешево (обл. Кюстендил)
Слишовци, Рани Луг, Стрезимировци, Насалевци, Зелениград, Ярловци (обл. Перник)
Киреево, Извор Махала и другите в близост до ГКПП Връшка чука (обл. Видин) - не е баш около София, хич даже, но в другата тема също нямаха опит с тези селца и затова ги слагам тук.

Както бях споменала близостта до Сърбия или РСМ е търсена от мен, но нарочно избягвам Калотина и около нея, заради задръстванията и пътя на мигрантите и гастарбайтерите.

Търсенето ми е само за вила, бих луднала ако трябва да живея нон стоп в толкова малки селца, далече от големи градове. Пък и повечето изброени са супер диви. Блазни ме идеята за контраст с постоянното ми място на обитание, един вид "като е село да е диво", пък да си живея за постоянно в града. Но искам да избегна места с роми и където има много набези.

# 610
Ами аз питах за конкретни места и състав на населението, но явно никой не е стъпвал по тези селца или само са минавали край тях на път към западните ни съседки.

...

Както бях споменала близостта до Сърбия или РСМ е търсена от мен, но нарочно избягвам Калотина и около нея, заради задръстванията и пътя на мигрантите и гастарбайтерите.

В община Благоевград следните села са близо до РСМ и населението е 100% българи - Селище, Зелендол, Логодаж, Българчево (ударение на а). Без кола са далеч от Благоевград и автобусният транспорт до там не е често, но след като е за вила допускам че това няма значение. Иначе с кола до града са 10-20 минути. И също толкова до границата с РСМ и отсреща се пада Делчево, което някои от хората от Благоевград ползват за плаж, ресторанти, пазар на хранителни продукти.

По магистрала Струма има отбивка за Зелендол (около 1 час път от София до отбивката), през която се стига и до 4-те села. От отбивката до самите села основният път (който стига и до РСМ) беше ремонтиран наскоро. Тук-там вече показва дефекти, но все пак е по-добре от състоянието, в което беше преди ремонта. На няколко км от селата се намира и благоевградският магазин Метро, който работи до 22:00 ч и откъдето може да си набавите каквото ви е необходимо, иначе в самите села има магазинчета, но са с надути цени по обясними причини. Основният път до селата се ползва и от македонци, които отиват на пазар в Благоевград(основно пазаруват в Метро и Лидъл), но трафикът не може да се сравни с натовареността от и до Калотина. А и те в самите села нямат работа, така че ако къщата е в страни от основния път трафикът няма да се усеща изобщо. Доколкото ми е известно в селата няма действащи училища, тъй като основно се ползват като вили или от хора в пенсионна възраст, които се преместват там след пенсиониране, както и известен брой все още живи местни жители също в пенсионна възраст. До Логодаж има частен язовир, в случай че сте запалени по риболов. До Зелендол има мотописта и 2-3 пъти в годината има състезания по мотокрос. Как са по отношение на ток и вода в тези села не мога да кажа. Но е факт че доста хора имат вили там с интернет, телевизия и пр., така че не би трябвало да е твърде зле.

Друг въпрос е доколко тези села се вписват в категорията "около София", но ги споделям защото споменахте села в Кюстендил, Перник и Видин.

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 22:29 от zzrr

# 611
В удебелено са очевидно най-известните като име места наоколо:

Гърляно, Раненци, Каменичка Скакавица, Преколница, Гюешево (обл. Кюстендил)
Слишовци, Рани Луг, Стрезимировци, Насалевци, Зелениград, Ярловци (обл. Перник)
Киреево, Извор Махала и другите в близост до ГКПП Връшка чука (обл. Видин) - не е баш около София, хич даже, но в другата тема също нямаха опит с тези селца и затова ги слагам тук.

Търсенето ми е само за вила, бих луднала ако трябва да живея нон стоп в толкова малки селца, далече от големи градове. Пък и повечето изброени са супер диви. Блазни ме идеята за контраст с постоянното ми място на обитание, един вид "като е село да е диво", пък да си живея за постоянно в града. Но искам да избегна места с роми и където има много набези.
Нямам лични детайлни впечатления от селата около Стрезимировци, Трън, както  и тези в Конявската планина,районите над Земен, но минавайки в този район за някоя разходка мога да кажа, че местата са пълен потрес. Инфраструктура просто няма. Няма нормални пътища, осветление. Всичко е обрасло в непрогледни храсталаци, изоставени стари къщи с пропаднали покриви. Трън е сборище от мангусти, ама направо е почерняло от тях. Имам приятели със стара, наследствена къща в село Лева река. Ами споделят, че почти не я посещават. Често нямат вода и ток, няма нищо в селото - нито магазини, нито хора. От гората слизат диви животни и често минават бежанци.

Последна редакция: вт, 16 сеп 2025, 10:56 от Fatalina

# 612
Селата и градовете около Перник и Радомир и за мен са лоши, труднодостъпни са. Скоро бях на гости на роднини там и се стига до голям град през 10 планини, много завои, зимата също е трудно,  ако се викат линейки и т.н.

# 613
И тези около ГКПП-то ли са трудно достъпни?

# 614
Да си кажа и моите 2 стотинки за къща на село с деца. На който му е мерак да има къща, да не се съобразява с децата. С напредването на възрастта все по-трудно е на човек да се организира да строи/оправя къща. Така, че дерзайте докато сте млади.
Децата няма да имат нужда цял живот да ги развозват. В един момент порастват и могат и сами да се возят насам/натам. А ако не им харесва на село винаги могат да се преместят на квартира в града.
Когато бяхме в апартамента също ги развозвахме, защото не учеха в кварталното училище.
По мои наблюдения през учебно време не им остава много време да се помотват насам натам. Всеки е ангажиран с някакви курсове или тренировки. Доста от курсовете вече може да ги намериш и онлайн.
Лятото децата по-често се срещат и се шляят из молове и други места. Но като излязат, не се прибират с часове. Та предполагам, че  все могат да си наместят графика спрямо селския автобус.Ние специално нямаме драма със селския автобус, защото можем и без него.

Моите деца не работят в градината (освен да оберат доматите, за да си хапват). То и в къщи работят само когато повиша децибелите, което си е голям минус. Аз също почти не работя в градината. Не виждам много какво да правя. Поливната система си полива. Косачкат коси. Все още не мога да разбера, защо всички свързват къщата с градинска работа.

Общи условия

Активация на акаунт