Къща около София - 3

• 66 879
  • 619
  •   1
Отговори
# 615
  • София
С капково и програматор няма никакъв проблем да се отглеждат домати и други зеленчуци с ходене само през уикенда. Казвам го от личен опит и то с доста растения. Сега не отричам, че си е доста работа, но както София сподели за мен това не е проблем. Така се чувствам добре и си почивам. Никой не ме задължава и нямам нужда от това, просто ми е приятно да отглеждам нещо от семенце до растение и след това да откъсна зеленчуците.
Ние имаме къща с голям двор на 35 км от Сф. Все още не живеем постоянно там, защото доскоро течеше ремонт, къщата е стара. Вече има условия, но все още не сме се преместили за постоянно там. Почти всеки уикенд сме там, а аз и през седмицата понякога, когато съм хоум офис. Най-вероятно ще се преместим за постоянно там в даден момент с половинката. По въпросът за децата и трудностите не мога да се включа, защото моите са вече големи, каките ще са първа година студентки, едната е и шофьор, а малката е на 16г. Идват на село само когато искат и ако пожелаят.
Имаме обаче приятелско семейство с две деца, които живеят от малки на къще в село на подобно разстояние от Сф и доколкото виждам се справят много добре. Имат обаче и те възможност при нужда или като пораснат децата ако искат да живеят в града.

# 616
А защо е този спор изобщо? Няма съмнение, че на село работата по двора е много. Къщите се отопляват и по-трудно от апартамент. В много села няма лекар, аптека в някой и банкомати няма, когато майка ми живееше на село ходеше в близкия град да си изтегли пенсията. Но и без съмнение на село е по-спокойно и въздуха е по-чист. Всеки си преценява къде му е по-добре. Лично аз не мога да живея на село, предпочитам да ходя, където искам, а не да се закотвям някъде, защото ако имаме къща сигурно ще трябва често да ходим да я наглеждаме и да косим. Имала съм баба и дядо на село, допреди няколко години и майка ми живееше там. Не е за мен. Но на когото му харесва, няма лошо. 🙂

# 617
Определено в къща е по-добре от апартамент, дори градска къща. Някога имаше и къщи в самия град, уви, вече почти не останаха и не само в София. Имам роднини в малък областен град, там целия ни квартал беше в къщи като бях дете, а сега са почти само кооперации...

Аз като видя къща, случайно оцеляла измежду блоковете в София или друг голям град, изключително й се радвам. Сега в Редута например вместо в къщи живеят в кооперации кафези и торти.

# 618
Извинявам се, от мен тръгна спора за и против, може би трябваше в другата тема да ги пиша тези неща.

За да не е спам имам конкретен въпрос по темата - какво мислите за селата Войнеговци и Желява? Между тях виждам и други села като Бухово, но там има някаква каменна кариера и до колкото знам някога са добивали уран и предполагам е добре да се избягва района около Бухово.

Много съм търсила, но не мога да намеря актуална карта със замърсяването на почвите и водите в района на североизточните села край София. Конкретно за Войнеговци и Желява всякакви мнения от първа ръка ще помоля, благодаря предварително! Имаме познати и не могат да нахвалят Войнеговци, а в Желява ходим често до една църква и селото е много тихо и спокойно.

Последна редакция: вт, 16 сеп 2025, 22:08 от Kamelia_Prague

# 619
Нямам данни конкретно за селата от горното питане. По мнение на позната работеща в организация с отношение към екологията в близките села вляво от магистрала Тракия (в посока Пловдив) все още има необезопасени отпадъци от бившите предприятия около София и периодично има инциденти със замърсявания на реките и почвата...

Общи условия

Активация на акаунт