Американски колеж - двадесет и четвърта тема

• 52 078
  • 776
  •   1
Отговори
# 600
Fancy, изобщо не гледай по този начин процентите. Мога да кажа за миналата година - най-топ резултатът беше около 77% при момчетата, имаше и едно момиче с над 70% и всичко друго беше надолу, под 70%. Нали се сещаш, че цялата СМГ се пробва на този изпит, макар и да не им е първо желание като цяло, и същите деца изкарват по 100 точки на математика и над 90 по български на НВО.

Аз си гледам много правилно на точките. Знам, че голяма част от СМГ-ейци, а и ПЧМГ-ейци се пробват за АК. Никой обаче няма статистика, колко от приетите на първите места са се записали.
Преди можеше да се проследи по местата и брой поканени(повече от броя места), а и после с поканените резерви. Но от година на година става все по-мътно. Истина, е че средния резултат на влезлите съвсем не е 70%. Wink

П.С. Добре, хайде тежестта на мат. да не е 90%. Но в крайните точки на всеки, напрактика есето и четивната грамотност са около макс. 30% при най-големите отличници.

# 601
  • Отвъд алеята зад шкафа
За да разберете защо децата от мат.училища се справят много добре на изпита в АК, вземете и вижте книжките с трикове на Сара от ПЧМГ. В кн.1 наглед лесни задачи, могат да се решат с трик от 2 до 5 пъти по-бързо, отколкото ако не знаеш трика. Само че подобни трикове не се учат в стандартно ДУ - гарантирам. Така че или трябва детето да е от училище с по-сериозна мат.подготовка, или може да е от ДУ, но трябва самото дете да е с математическа мислене и да му се отдава математиката. За останалите деца от обикновени училища и с по-скромни мат.дадености, си трябва здраво упражняване на подобен тип задачи. Защото изпитът е много скоростен и трябва да знаеш как да решиш задачата за по-малко от минута.

По отношение на процентите - невъзможно е да имаш пълен брой верни отговори, освен ако не ги преписваш.

# 602
Fancy, изобщо не гледай по този начин процентите. Мога да кажа за миналата година - най-топ резултатът беше около 77% при момчетата, имаше и едно момиче с над 70% и всичко друго беше надолу, под 70%. Нали се сещаш, че цялата СМГ се пробва на този изпит, макар и да не им е първо желание като цяло, и същите деца изкарват по 100 точки на математика и над 90 по български на НВО.
Задачите по математика са различни всяка година. Умишлено го правят така, че от школите да няма особена полза. Аз и преди съм споделяла, че се увлякох по общата тенденция, обаче парите, които дадох за една такава школа са най-зле изхарчените за образование пари вкъщи. Основно след това се наложи damage control на щетите от подготовката за писане на есета (тип клише до клишето), а от математиката просто имаше нулева полза. Така че при добра училищна подготовка или ако детето се готви за НВО - никакъв смисъл да се наливат пари на школи. Категорично за второто дете ще си го спестя.
И после пак се връщаме в началото - чак пък толкова ли им е нужна математиката, че тя да е 90% от изпит, който взимаш с нисък резултат и влизаш. Парадокс.
Но темата беше защо школи като Лого и други злоупотребяват с легендата, че на изпита има логически задачи.
60% е математиката всъщност - има 5 части с 20% тежест всяка. Есе и четене с разбиране правят общо 40%.
Може ли да споделите кое е школото?

# 603
  • София
Аз си гледам много правилно на точките. Знам, че голяма част от СМГ-ейци, а и ПЧМГ-ейци се пробват за АК. Никой обаче няма статистика, колко от приетите на първите места са се записали.
Преди можеше да се проследи по местата и брой поканени(повече от броя места), а и после с поканените резерви. Но от година на година става все по-мътно. Истина, е че средния резултат на влезлите съвсем не е 70%. Wink
Изобщо не е мътно, тази информация и сега си е налична. Освен това има блог на една дама, която събира информация от родители и можеш да видиш буквално на кое място дете с колко точки е класирано. Както и с колко процента е последното влязло на последното класиране. Съдейки по тази статистика ти казвам, че на изпита миналата година имаше точно две деца с над 70%, едно от Света София и едно от СМГ. Това от Света София се записа, за другото не знам.

# 604
  • София
"Триковете" за решаване на задачи са много полезни за по-малките класове. Колкото повече се напредва в материята, толкова повече разбиране и задълбоченост са нужни. За някои деца те трябва да се комбинират и с повече практика.

# 605
  • Отвъд алеята зад шкафа
Трикове и автоматизирането им са достатъчни за нивото на изпита след 7 клас в колежа. Там задачите не са трудни, изискват точно да знаеш как много бързо да ги решиш.

Иначе за състезания вероятно математиците имат много по-задълбочена подготовка.

# 606
  • София
Трикове и автоматизирането им са достатъчни за нивото на изпита след 7 клас в колежа. Там задачите не са трудни, изискват точно да знаеш как много бързо да ги решиш.

Това не важи ли и за НВО-то по математика след 7 клас?

# 607
  • София
Значи най-добре е да се ходи при добър учител по математика, който да готви за НВО, вместо да се решават логически задачи, ако липсва подготовката за около 90-100 точки на НВО по математика.

# 608
  • софия
Като гледам резултатите по мат на НВО след 10 клас (2021 г.) АК е след Немската, без да отчитам математическите гимназии (СМГ-ПЧМГ-НЕГ-АК), като от ПЧМГ са се явили 19 ученика, при 100+ в другите. И то с по-малко от процент при малко повече ученици в Немската. Не бих казала, че не се държи и преподава добре математиката. На училищно ниво, да не се ядосат сега майките на децата от МГ.

Последна редакция: вт, 18 яну 2022, 14:33 от zvаnchе

# 609
  • Отвъд алеята зад шкафа

Това не важи ли и за НВО-то по математика след 7 клас?

Автоматизирането важи. Но задачите за НВО и в АК ми се струват много различни. Колко от децата в БГ постигат НВО за 90 - 100 точки? И дори да имаш знания за НВО 90 -100 точки, съвсем не означава, че ще изкараш математиката на изпита в АК. От една страна има такива задачи, които са странни и непознати, от друга страна трябва да се решат супер скоростно. Доста деца биха ги решили за по-дълго време без проблем. За разлика от НВО, където пък време има предостатъчно и не липсата на време е водеща за решаването или нерешаването на модулите.

Родителите на деца, на които математиката им се отдава и които в повечето случаи са  от математически у-ща, са много склонни да твърдят, че не е нужно нищо повече от училищна математика, че няма нужда от школи и уроци. Да, за тях няма нужда. Да, има един малък процент деца от обикновени ДУ, които също успяват, защото са над средното ниво умни. Колежът много добре си твърди, че "няма нужда от допълнителна подготовка, това си е училищен материал". Да, защото много добре знаят кои деца се отсяват с този изпит -  децата от СМГ, ПЧМГ, СС, още 3-4 ДУ и ЧУ, остатъкът е за умни деца, над средното. Във всеки випуск, във всяко училище има по едно, две такива. Останалите, дето са средна работа, е желателно да се подготвят с допълнителни уроци, най-малкото да научат трикове за бързина.

# 610
Сина ми математик и сина ми нематематик се справиха с еднакви точки на теста в две различни години с приблизително еднакви точки на долна граница на прием и максимално достигнати точки (затова сравнявам). "Математѝка" беше приет с добър (не отличен) резултат на есето, "нематематика" не беше приет, заради неприлично малко точки на есе, просто защото е мързел и е нечетящ. Големия (завършил АК Summa Cum Laude) беше с 90+ точки на НВО мат и БЕЛ, малкия беше 70+ мат, 80+ БЕЛ. Големия е целеустремен, работлив и с богата обща култура, малкия е природно интелигентен, пробивен и мързелив... Малкия беше казал "Няма да ме приемат, щото май не чета достаъчно книги, а и не искам да чета...", е точно така и стана Simple Smile темата за есе беше "Kнига, която ми е повлиала най-много"(или нещо подобно беше).
Не знам как правят изпита с тежестта на различните сегменти, но очевидно подбират деца, които да се справят и "пасват" на търсения профил.

ПП: никой от двамата не е ходил на подготовка за логически задачи и за "хватки" за решаването им, явявали са се само на Кенгуру. Малкия ходеше на уроци по математика малко за доизпипване за НВО и май преди изпита за Колежа още не беше започнал уроците или беше ходил 2-3 пъти само...Малкия ходи на курс по БЕЛ за НВО и тъкмо го беше започнал февруари...

# 611
  • софия
Има ново отлагане на файнълите. Четвъртък и петък за сега.

# 612
Защо просто не ги направят онлайн?

# 613
Тук вече трява да има ядосано човече😡😡😡
Отлагане за пореден път и после 2 поредни дни с по два файнъла. Вече ми е жал за децата.
Най-тъпото е, че Колежът нямат вина за нелепата ситуация.

Има ново отлагане на файнълите. Четвъртък и петък за сега.

# 614
Редактирам се, видях, че няма ток. Не разбирам въпреки това защо осмокласниците, които нямат файнъли, не учат онлайн.

Последна редакция: вт, 18 яну 2022, 17:26 от Дъждец

Общи условия

Активация на акаунт