Американски колеж - двадесет и четвърта тема

• 52 082
  • 776
  •   1
Отговори
# 585
  • Sofia
Утре ще учат ли онлайн?
Не.

Аз пък мисля, че допълнителната подготовка е полезна. Не за натрупване на допълнителни знания, а за тренинг.
Школи като Лого и Магнет предлагат такива курсове, без по никакъв начин да са свързани с АК , или препоръчани от него (доколкото знам).

# 586
  • София
Моят син се готви в Лого-3, само за АК. Аз и сега смятам, че без тази подготовка нямаше да се справи на изпита.  Всеки си познава собствените деца по-добре (от нас) и може сам да прецени има ли нужда от малко стриймлайнване на знанията и уменията за решаване на задачи за време и за писане на есе.

# 587
  • софия
Вероятно не съм се изразила ясно. В повечето случаи допълнителна подготовка трябва, но не целенасочено за АК. Моето дете се смахна от допълнителна математика в 7. клас, но не е с математическо мислене, а подготовката в стандартно държавно училище изобщо не беше достатъчна. В училище имаше шестици без особено напъване. От друга страна нейна приятелка от Колежа, пак от ДУ, беше с един от високите резултати без допълнителни целенасочени занимания. Не съм сигурна дали е ходила и на един ПИ по формата. На съфорумка детето от МГ имаше много висок резултат на есето, отделно от този по математика, без да е писало нито едно такова преди това. Колкото деца, толкова подходи.
За мен ключът е владеене на математика на по-високо от училищно ниво. Дали нивото ще е придобито в училище или извън него е индивидуално, както и зависи от училището до 7. клас.

Последна редакция: нд, 16 яну 2022, 18:10 от zvаnchе

# 588
  • София
Аз попаднах случайно (ровейки в сайта на "Междучасие") на онлайн курс на Сименонов за подготвка по математика, специално за формата на АК. Но сега не мога да го открия. Чисто информативно го споделям, няма идея има ли го още този курс, дали другата година ще го има и дали става.
Гледах го в началото на учебната година, в сайта пише, че запълнени групи се свалят от сайта, може затова да не го намирам.

# 589
  • Плевен
Здравейте! В момента дъщеря ми се подготвя в Лого -3. Не знам как е само на училищно ниво математиката,като в едно обикновено училище такива задачи няма. В математическите - да, но... абсолютно съм на мнение,че отидеш ли ей така просто и не си бърз в логическите задачи,шансът не е голям. Само да кажа,че моето дете е от музи;кално училище и вижда голям зор. Каквото стане в крайна сметка:)

# 590
Не помня от кога изпитът е на училищно МОН ниво задачи, а не на логически. Това, че Лого и подобни школи продължават да повтарят тази мантра е друг въпрос за причините.
Подготовка вероятно е нужна за деца, които в училище се ограничават до 2-те задачи след всеки урок. Но в училища, които дават за домашно задачи от Б група на всеки сборник, подготвят на необходимото ниво. След това е нужна техника, бързина и разни хитрини за бързо решаване.
Разбира се, за мен странно, но го има и феномена деца от топ училищата(дори математическите) да ходят на уроци по математика за АК. Но има и други, които не са ходили и на един урок и влизат.

Антилогика за мен е входният изпит да е почти изцяло математика, а после в процеса на обучението този предмет да хм... се подценява до толкова от ръководството, че да се търпят учители, на които и тук им се разнесе славата.
Е, вярно, влиза се с резултат под 50% на изпита(което си е странно, но си има и логично обяснение) и което, ако приемем, че 100% е шестица, то 50% си е 3-ка. Последното е грубо, нали. Да не скочите.(Ясно е че в даденото време никой не може да покрие 100% всички задачи, но и 50% успеваемост не е за 6-ца. Колко точки е 6-цата само от АК си знаят всяка година).  Та има нещо сбъркано на входа при приема. През  годините обаче сме слушали как изпитът е много добър и отсява точните деца - тези с изразени индивидуалности и заложби. Така е, влизат и учат там предимно тези, на които АК им е първо желание и могат да си го позволят(със или без някакво намаление). Wink

Скрит текст:
И моето дете догодина ще кандидатства. Защото е модно в училището ѝ, и за спокойствие на НВО. Дали ще се запише е друг въпрос, на който и тя няма отговор все още.

Последна редакция: вт, 18 яну 2022, 13:20 от Fancy

# 591
  • Плевен
В Логото определено наблягат на логическите задачи. То и затова виждаме такъв зор,защото за голяма част от задачите си има определени начини естествено,които се владеят от повечето деца ходещи по състезания и учещи и в математически гимназии и ние съпоставени с тях....малко изоставаме:) Но ще дерзаем до последно. Поне по български не е чак толкова трудно сякаш.

# 592
  • софия
Бих казала, че в Колежа има адекватна, бърза реакция и поведение спрямо учители, за които е споделено, че има проблем. И определено и учителите се съобразяват. Поне това показва личният ми опит, колкото и да е ограничен.

# 593
  • Sofia
zvanche, това по отношение на коментирания г-н ли го пишеш?

# 594
  • софия
Да. При нас определено има промяна.

# 595
  • София
И аз съм си задавала въпроса за входния изпит - защо е важно да има толкова много математика и тя да е почти определяща. Моето обяснение е, че овладяването на математически апарат, било то и на по-базово ниво, показва известна упоритост и самодисциплина. Освен това в колежа имат много групови проекти - по физика, химия, математика, статистика - и се налага някакъв минимум от знания да се поддържа от всички, защото трудно ще бориш химия и физика, ако си бос по математика.

# 596
  • софия
Не всички са математици, но всичко е математика. И нивото за покриване на изпита е постижимо от упорити нематематици. Математиката изгражда определени връзки на разсъждения, които са полезни за всичко.

# 597
Призма, това само потвърждава правилността на въпроса, защо нивото по време на обучението не е каквото трябва да бъде и дори не отговаря на изискванията на входния изпит. И ако сложат долна граница на точките, каквато има в ПЧМГ например, малцина ще влязат. То и затова е постижимо. И после пак се връщаме в началото - чак пък толкова ли им е нужна математиката, че тя да е 90% от изпит, който взимаш с нисък резултат и влизаш. Парадокс.
Но темата беше защо школи като Лого и други злоупотребяват с легендата, че на изпита има логически задачи.

# 598
  • София
Fancy, изобщо не гледай по този начин процентите. Мога да кажа за миналата година - най-топ резултатът беше около 77% при момчетата, имаше и едно момиче с над 70% и всичко друго беше надолу, под 70%. Нали се сещаш, че цялата СМГ се пробва на този изпит, макар и да не им е първо желание като цяло, и същите деца изкарват по 100 точки на математика и над 90 по български на НВО.
Задачите по математика са различни всяка година. Умишлено го правят така, че от школите да няма особена полза. Аз и преди съм споделяла, че се увлякох по общата тенденция, обаче парите, които дадох за една такава школа са най-зле изхарчените за образование пари вкъщи. Основно след това се наложи damage control на щетите от подготовката за писане на есета (тип клише до клишето), а от математиката просто имаше нулева полза. Така че при добра училищна подготовка или ако детето се готви за НВО - никакъв смисъл да се наливат пари на школи. Категорично за второто дете ще си го спестя.
И после пак се връщаме в началото - чак пък толкова ли им е нужна математиката, че тя да е 90% от изпит, който взимаш с нисък резултат и влизаш. Парадокс.
Но темата беше защо школи като Лого и други злоупотребяват с легендата, че на изпита има логически задачи.
60% е математиката всъщност - има 5 части с 20% тежест всяка. Есе и четене с разбиране правят общо 40%.

# 599
  • софия
Когато моето дете трябваше да се готви и аз бях пред дилемата дали да е "специална" подготовка за АК или за НВО. За двете просто няма как. Избрах да се подготви сериозно по предметите, а не за определен формат. Усвоените умения и знания по БЕЛ се ползват и в момента, и ще се винаги. По мат определено имаше нужда, защото в училище просто нямаше време (вероятно и желание от страна на учителя) да се упражнява и овладява по-задълбочено. И сега, ако трябваше да правя нещо, бих заложила на това.

Общи условия

Активация на акаунт