За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 625
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
  • Sofia
  • Мнения: 22 550
Как я правиш пълнена Хокайдо-то? Аз само такава купувам и все супа правя. Става ли и за варене?
Нарязвам на четири, пека, после пълня и запичам още малко, колкото за плънката, но и тя е готвена предварително. Илюстративно тук, като е по-малко парче, за да влезе в кутията. Simple Smile
Вероятно става и за варене, но аз не съм.



Хапва ми се нещо сладичко,но и аз не знам какво точно.Нещо сиропирано искам,но не баклава или реване да не плува в сироп. ...
Да не плува в сироп си зависи от теб.
И от мен локумени банички - https://morrennaa.blogspot.com/2020/06/blog-post_2.html
Или пък кадаиф.... печен, със сметана отгоре/отстрани, шам фъстък...

Последна редакция: сб, 23 окт 2021, 09:41 от Morena

# 556
  • Мнения: 1 464
Хапва ми се нещо сладичко,но и аз не знам какво точно.Нещо сиропирано искам,но не баклава или реване да не плува в сироп.
Имате ли идеи за нещо по тези безумни обяснения 🙄😄

СЛАДКИШ С ДУПКИ И ПУДИНГ
https://ottefteritenamargi.blogspot.com/2015/08/blog-post_23.html?m=1

Вкусни саварини със сметана
https://-spam238-/vkusni-savarini-sas-smetana/#:~:text=%D0%9D%D0 … D0%BB%D0%B8%D1%8F.

БУТЕРКИ "ДА СИ ГЛЪТНЕШ ЕЗИКА"
https://zanaeblogcook.blogspot.com/2014/01/blog-post_10.html

Сладкиш „черна паста“
http://www.mycookingbookblog.com/sladkish-cherna-pasta/?utm_sour … king+Book+Blog%29

Портокалопита (Πορτοκαλόπιτα) или сиропиран портокалов десерт
https://www.mycookingbookblog.com/portokalopita-ili-siropiran-portokalov-desert/

Портокалопита (Πορτοκαλόπιτα) или портокалов кейк със зехтин
https://www.mycookingbookblog.com/portokalopita-ili-portokalov-keik-sas-zehtin/

Портокалопита с кори за баклава и шамфъстък
https://www.mycookingbookblog.com/portokalopita-s-kori-za-baklava-i-shamfastak/

Галактобуреко (Γαλακ
τομπούρεκο) с лимон и канела

https://www.mycookingbookblog.com/galaktobureko-galaktoboureko-s-limon-i-kanela/

# 557
  • Sofia
  • Мнения: 29 048
Хапва ми се нещо сладичко,но и аз не знам какво точно.Нещо сиропирано искам,но не баклава или реване да не плува в сироп.
Имате ли идеи за нещо по тези безумни обяснения 🙄😄
Сладкиш/реване/с тиква и грис/без яйца и брашно/.Много вкусен,нормално сладък,и най-вече бързо се прави.
https://edin.bg/recepti/r-183231-Сиропиран_сладкиш_с_грис_и_тиква?l=4,3#prod
Печенето е около 30-35мин,а не 3 😁

Последна редакция: сб, 23 окт 2021, 12:12 от Doli

# 558
  • In transit
  • Мнения: 14 179
natka, вкусна е тиквата хокайдо. Не намирам разлика с останалите тикви във вкуса. Всякак я приготвям и е удобна точно защото е малка. Става за 1-2 готвения, лесно се реже и бели. 

# 559
  • Мнения: 5 768
Мацки, ако вие не можете да ми помогнете не знам кой. Ще трябва да търся ливанец Grinning
Търся рецепта за ливанска баклава. Ама някаква много спешъл, не-тежко сиропирана, но топяща се в устата. Домъквали са от Ливан на ММ и гадината ми разправя за нея, от както се познаваме -.- някой случайно да припознава своя рецепта? :/ Даже били в кутия като бонбони, ядеш си с пръстчета, остават сухи и изобщо не тече сироп, но се разпада в устата за секунди.

# 560
  • София
  • Мнения: 12 216
Мацки, ако вие не можете да ми помогнете не знам кой. Ще трябва да търся ливанец Grinning
Търся рецепта за ливанска баклава. Ама някаква много спешъл, не-тежко сиропирана, но топяща се в устата. Домъквали са от Ливан на ММ и гадината ми разправя за нея, от както се познаваме -.- някой случайно да припознава своя рецепта? :/ Даже били в кутия като бонбони, ядеш си с пръстчета, остават сухи и изобщо не тече сироп, но се разпада в устата за секунди.
Това си е арабската баклава/турската, тя и така си се продава в кутия и си похапваш с пръсти без да тече сироп, страхотна е, пръхкава ,сочна , хрупкава, а сироп няма, не е нашенската. До колкото знам точно заради тази пръхкавост се добавя и малко агнешка лой, тя е прави така суха, и едновременно пък сочна, ама как я правят не знам. Има много клипове и можеш да изгледаш. Имам подобна но е гръцка, остава много хрупкава, а сипор няма, той изчезва в корите някак си, ще ти я пусна, пък ти си преценявай. На снимката сироп няма,, но не е същата, да си знаеш.
Скрит текст:
и още една - SARAGLI THESSALONIKIS - БАКЛАВА САРАЛИЯ, тази повече се доближава, погледни сироп няма, а и много сочна и хубава
Скрит текст:

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%B1%D0%B0% … D0%B0%D0%B2%D0%B0

# 561
  • Мнения: 5 768
Благодаря! Няма да тествам веднага, че не трябва да ядем много сладко, но ще ги проуча Yum

# 562
  • Мнения: 11 751
Здравейте,
Дадоха ми белен слънчоглед и се чудя как мога да го оползотворя ... Искам да направя гризини и някакви соленки, но нямам рецепти. Отворена съм и за други предложения Simple Smile

# 563
  • Русе
  • Мнения: 6 133
Скрит текст:
Мацки, ако вие не можете да ми помогнете не знам кой. Ще трябва да търся ливанец Grinning
Търся рецепта за ливанска баклава. Ама някаква много спешъл, не-тежко сиропирана, но топяща се в устата. Домъквали са от Ливан на ММ и гадината ми разправя за нея, от както се познаваме -.- някой случайно да припознава своя рецепта? :/ Даже били в кутия като бонбони, ядеш си с пръстчета, остават сухи и изобщо не тече сироп, но се разпада в устата за секунди.

https://feelgoodfoodie.net/recipe/lebanese-baklava/?fbclid=IwAR0 … 7QZSePkqliAs0PK-c

# 564
  • Sofia
  • Мнения: 22 550
Здравейте,
Дадоха ми белен слънчоглед и се чудя как мога да го оползотворя ... Искам да направя гризини и някакви соленки, но нямам рецепти. Отворена съм и за други предложения Simple Smile
Съхранявай на хладно и дори студено, иначе за поръска на салати много вървят, както и на тестени печива.

# 565
  • Мнения: 1 464
Слъчогледът можеш леко да запечеш на сух тиган и тогава за поръски на салати.

# 566
  • Мнения: 476
Да се похваля престраших се да сваря картофите в мляко и уникално картофено пюре ми се получи Hug На 200 мл мляко 500 картофи в тенджерата , нарязани на мънички парченца и постепенно като почнаха да омекват намачквах и се сгъсти без да загори Grinning Печената тиква на фурна също ми се получи и се чудя ако я залея само с мляко (без да омесвам с яйца) , дали ще се сгъсти?И коричката наистина омеква при печенето мисля че не е нужно във всички случаи да се маха Blush Крем с тиква от 300 мл,500 г тиква и 20 грама нишесте също ми се получи ,но бих се радвала на по сгъстен.Може би с 40 ще опитам другия път, пък и тиквата вероятно е изпуснала вода при варенето (не знам 500 грама колко вода изпуска). Полека лека се научавам и съм доволна Blush

# 567
  • Мнения: 17 116
Това не е ли най-обикновена българска баклава?

Дадоха ми белен слънчоглед и се чудя как мога да го оползотворя ... Искам да направя гризини и някакви соленки, но нямам рецепти. Отворена съм и за други предложения Simple Smile
Скрит текст:
1чч брашно, 1/3 пакет настъргано масло, 1 яйце и щипка лют червен пипер се омесват на топка тесто, разточва се, маже се с жълтък, ръсят се отгоре семки и настърган пармезан или кашкавал някакъв, решеш на ивици или формички по желание, печеш на хатия при 190С за десетина минути, гледай като се зачервят са готови.

# 568
  • Русе
  • Мнения: 6 133
Скрит текст:
Това не е ли най-обикновена българска баклава?

................................................................

Не знам дали, авторката родена в Конго, израснала в ливанска общност и живееща в САЩ, е запозната с българската кухня.

Това е една книга на английски за ливанската кухня. Всеки може да си изтегли от линка.
https://disk.yandex.ru/d/Nt_q_wn96V9h7w

Последна редакция: сб, 23 окт 2021, 17:12 от i_peych

# 569
  • Мнения: 11 751
Това не е ли най-обикновена българска баклава?

Дадоха ми белен слънчоглед и се чудя как мога да го оползотворя ... Искам да направя гризини и някакви соленки, но нямам рецепти. Отворена съм и за други предложения Simple Smile
Скрит текст:
1чч брашно, 1/3 пакет настъргано масло, 1 яйце и щипка лют червен пипер се омесват на топка тесто, разточва се, маже се с жълтък, ръсят се отгоре семки и настърган пармезан или кашкавал някакъв, решеш на ивици или формички по желание, печеш на хатия при 190С за десетина минути, гледай като се зачервят са готови.
Ефи, благодаря Hug
Ще пробвам и твоята. Аз междувременно направих по друга и резултатът е това

Сега пека последните, които изцяло овалях в семки.

Общи условия

Активация на акаунт