За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 602
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
  • Мнения: 476
Мами, баклава със сироп как се прави, всеки лист се намазва с маслото, всеки 2-3 листа или чак най накрая когато са изредувани листа и навити на рулца най отгоре се залива с разтопеното масло?

# 661
  • София
  • Мнения: 485
Мили дами, някой правил ли е тайландска къри супа? Навила съм си на пръста, че искам да я направя и съм в търсене на интересна рецепта по която да се водя. Някой пробвал ли е нещо интересно?
И понеже не откривам никъде лимонена трева, нали мога горе долу успешно да я заменя с кора от лайм?

# 662
  • Sofia
  • Мнения: 22 549
Мами, баклава със сироп как се прави, всеки лист се намазва с маслото, всеки 2-3 листа или чак най накрая когато са изредувани листа и навити на рулца най отгоре се залива с разтопеното масло?
https://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_25.html


Мили дами, някой правил ли е тайландска къри супа? ...
И понеже не откривам никъде лимонена трева, нали мога горе долу успешно да я заменя с кора от лайм?
Лимонова трва - и прясна и сушена има в нета.  Ако пазаруваш в Лидл, в азиатската им седмица също има сушена лим. трева.   За замяна - лаймът е по-близо до нея от лимона. Заповядай и рецепта - https://morrennaa.blogspot.com/2020/03/blog-post.html Simple Smile

# 663
  • Мнения: 476
Морена, това сайтче винаги ме ориентира благодаря Blush За  баничка по същия начин ли 3 кори една върху друга отива и най отгоре заляга с разтопено масло?

# 664
  • Мнения: 528
Anabelle, предполагам, че всяка домакиня си я прави баклавата по различен начин. Мен туркиня ме е учила на автентична турска баклава и тя винаги ми е казвала, че с много масло се прави. Тя намазваше всеки 2 листа с масло, а на третия слагаше ядки, а накрая я нарязваше и заливаше с останалото масло. Правеше и една друга баклава- още по- хубава от традиционната. Точеше сама корите и в брашното слагаше и смелени на брашно орехи. Навиваше на охлювче с още орехи  и не слагаше въобще масло. Ставаше превъзходна.

# 665
  • Sofia
  • Мнения: 22 549
Морена, това сайтче винаги ме ориентира благодаря Blush За  баничка по същия начин ли 3 кори една върху друга отива и най отгоре заляга с разтопено масло?
Радвам се та ти е полезен блогът ми.
Баницата ми е по друг начин - https://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_2418.html
Или тези банички, които могат и на тиган да се приготвят, особено ако са по-малко бройки.

# 666
  • Sofia
  • Мнения: 29 048
Направих камби пълнени с моркови и зеле.Пълнени и печени за малко и веднага вкарани в буркани,без марината,те си пуснаха малко.”Хванаха”вакуум,но дали за по-сигурно да не ги подваря?И колко минути?

Имам пресни равиоли със сирена.Какъв бърз сос да направя?
Мин.ден ги ядохме с доматен с кайма.Искам по-различен сега 🤔

# 667
  • Sofia
  • Мнения: 22 549
Имам пресни равиоли със сирена.Какъв бърз сос да направя?
Мин.ден ги ядохме с доматен с кайма.Искам по-различен сега 🤔
Маслен! Simple Smile   Пък може и спанак или грах да добавиш...

# 668
  • Sofia
  • Мнения: 29 048
Как се прави маслен?
Нямам зелении и грах 😕

# 669
  • Мнения: 17 116
Как се прави маслен?
Стапяш половин масло на котлона, запържваш в него една глава лук нарязан на колкото може по-наситно, само да омекне, става прозрачен. Добавяш черен пипер и ако имаш лимонов сок малко, поливаш равиолите, отгоре наръсваш кашкавалче ако имаш.

# 670
  • Sofia
  • Мнения: 22 549
Как се прави маслен?
Нямам зелении и грах 😕
Топиш масло с малко олио/зехтин, да не потъмнява и добавяш малко от водата на пастата. Накрая добаваш равиолите да се омаслят. Това е. Simple Smile

# 671
  • Русе
  • Мнения: 6 132
Скрит текст:
Мами, баклава със сироп как се прави, всеки лист се намазва с маслото, всеки 2-3 листа или чак най накрая когато са изредувани листа и навити на рулца най отгоре се залива с разтопеното масло?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/11/blog-post_25.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/11/blog-post_28.html


Скрит текст:
Мили дами, някой правил ли е тайландска къри супа? Навила съм си на пръста, че искам да я направя и съм в търсене на интересна рецепта по която да се водя. Някой пробвал ли е нещо интересно?
И понеже не откривам никъде лимонена трева, нали мога горе долу успешно да я заменя с кора от лайм?

https://www.gastronom.ru/recipe/25927/tajskij-sup-karri-s-moreproduktami

# 672
  • In transit
  • Мнения: 14 177
Доли, в маслото за соса сложи няколко листа салвия - прясна, сушена няма значение. Да си пусне аромата. Чудесно се съчетава с плънката на равиолите ти.

# 673
  • Мнения: 1 925
Скрит текст:
Скрит текст:
.............................
Как се правят тези ефектни сладки с бутер тесто, ябълки и канела?
Правилно е  .........
защо да е правилно така, Марчева? Фабрично кой мислиш ще си играе да ги завива нарязани една по една? По-лесно е да се нарежат замръзнали - имам си едно макетно ножче в кухнята и с него става супер бързо, не си играя да кълцам тестото. А манифактурно  ги правят  на лентата с падащи остри резци, които нарязват навитите рулца и срязват на определени размери.

ММ е купил свинска плешка без кост (от Лидл). Утре трябва да го сготвя това нещо. Чудя се да го дам ли на майка ми (у тях се яде такова), а аз да опека едни Кюфтета... или да се мъча да го правя нещо. Имате ли лесни предложения?
Много харесваме всяко по-голямо парче месо само амазано с "адската замазка" , престояло така да поеме миризмите и после изпечено цяло. https://pep-4o.blogspot.com/2014/05/blog-post_20.html
Много хубаво става месцето така, 2-3 пъти съм пробвала че рядко готвя голямо парче, вече не търся други рецепти както преди да се чудя всеки път.
Аз пък днес я пробвах тази "адска замаска" и искам да кажа, че това стана най-вкусното месо, което съм опитвала някога. Благодаря за идеята Heart Eyes

# 674
  • Мнения: 15 044
Днес ще правя туршия, но с фикса на Йоткер. Пише, че не се изварява. Трябва ли да затворя добре бурканите или само да има капачка, но да влиза въздух? Малко тъп въпрос, дано разбрахте и какво питам. Joy

Общи условия

Активация на акаунт