Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 32

• 36 068
  • 751
  •   1
Отговори
# 120
Чудя се дали има нещо като недостатъчно калорична кърма?

# 121
Не, няма такова нещо. Кърмата е с относително постоянен състав, ако бебето не наддава е в резултат на количеството, не на качеството. Първите месеци наистина не е оптимално теглото.

Но детето е ок, да, малко под средния персентил е, но децата не са еднакви, особено ако Вие и мъжа Ви сте слаби и стройни, а то е двигателно активно, да ще бъде по-фино от другите, тук играят и гените. Пишете ми ако искате на лс наддаването по месеци и ще изчисля по кой персентил се движи.
Няма нужда да чакате бебето да поиска, опитайте да предлагате през деня на по-къс интервал просто, на 2 часа например и ще има 2 кърмения отгоре 😉
Мен ме притеснява "не мисля, че толкова често е гладна" - недейте го мисли, просто давайте по-често по ваша инициатива, бебето ще откаже, ако не иска. Ако сте спазвали рижим на хранене на 3 часа, това определено е оказало влияние, предлагайте по-често от 3 часа.

За момента само биозин мама 2 по 1. Сутринта бях с 38.8 температура и изпих 1 парацетамол. Имам астма и за нея прилагам фостер, но не ми се е налагало, откакто кърмя, а сега чувствам напрежение при вдишване и ще трябва и за него да питам
Малката е на 3 м. издава хъркащи звуци с носле от два дни - сякаш носоглъдката я дразни. Според лекарката й са корички, които я дразнят, но слагам постоянно физиологичен разтвор и няма повлияване.

В първи пост буквално първата информация е за кърменето по време на ковид.
Не се спира, а е желателно даже, за да се предпази бебето. Какви медикаменти ви предписаха?
Задължително идете на преглед при пулмолог, с ковид и астма не е шега, вероятно ще ви назначат рентгетова снимка (съвместима отново с кърменето), прегледайте се сега, бебето също трябва да бъде преслушано и да му се видят кръвните показатели.
Много е важно, не го неглижирайте. Биозинът е добавка, съвместима е.

# 122
Не, няма Wink
Това, което на мен ми беше казал педиатър е, ако бебето не качва достатъчно да добавям кърма или АМ към храната. В случая за мен е безмислено да се изцеждам, това е излишна хамалогия, просто давам да суче, но във вашия случай мисля, че по този начин ще е полезно, тъй като самите пюрета (зеленчуковите) не са калорични, а щом след това отказва мляко, пробвайте така.

# 123
Здравейте. Синът ми е на 54 дни, кърмен на около 2 часа и половина, с една по-дълга пауза през нощта. Изписаха го 3090, като на консултацията преди 4 дена беше 4830 кг. Досега винаги е сукал от двете гърди, но от известно време отказва втората категорично. Оригвам го, разхождам го малко и пак предлагам, но не иска и заспива спокоен след това. Суче доста бързо и активно откакто е роден, по около 6-7 минути от гърда и се пуска, и затова се притеснявам дали му стига така. Това което правя в момента е да му предлагам на час и половина - два редувайки гърдите ( всеки път се опитвам да давам и другата, но днес се излъга веднъж само), но не знам как да процедирам с изцеждането. Да цедя ли гърдата от която не е сукал на всяко хранене или не?

# 124
Теглото е чудесно, вероятно се наяжда достатъчно от едната гърда, предлагайте - ако не иска - ок. На следващото хранене започнете от втората, от която евентуално не е ял. На този етап не виждам причина да се цеди, ако се притеснявате, просто проследете теглото на дневна база няколко дни, имате ли кантарче?

# 125
Аз лично в началото хранех от двете гърди. Постепенно, може би около вашата възраст почна да яде само от едната. Ако настоявам за втората, преяжда и почва да повръща. Затова, ако тя изрично не плаче, си храня само от едната. Втората не я цедя. Гърдите сами се нагодиха, че имат по-големи почивки.

# 126
Нямаме бебешка везна, но го тегля с мен на кантара и доколкото може да се разчита на този метод, днес беше 5кг.
Radeva, тъкмо това се случи сега. Настоях, хапна от двете гърди и повърна.
Ще се успокоя тогава и ще го оставям да си хапва от една гърда на хранене, ще му предлагам и другата, но без да настоявам.
Благодаря за отговорите момичета Simple Smile

# 127
Harmonie, изобщо да не те притеснява и моят син яде от едната гърда, от другата следващия път и така. Понякога се е случвало докато се храни да цедя другата и да прибирам кърмата, но като цяло рядко го правя.

И аз с питане... До около 20-я ден бебето ми се хранеше на около 2 часа през деня, вечер 2.5-3, но отскоро (почти на 40 дни е) доста повече зачестиха цоканията, имам усещането, че ме ползва за биберон.
Доскоро бях твърдо против залъгалките и отбивах всякакви опити на бабата да му пробута, но започнах да се притеснявам да не си направя лоша услуга в бъдеще така.
Само на гърда се успокоява, само на гърда заспива. Много често в просъница търси, цокне 2 пъти и пак заспи.
Отделно с това постоянно бозаене и рев аз не мога винаги да разбера кога действително е гладен, кога плаче за да се залъже. Като спи даже сънува, че бозае 😁
Смятате ли, че постъпвам грешно и си правя лоша услуга свиквайки го само на гърда или мога като компромисен вариант да предложа биберон?
Период ли е просто, защото е твърде малък и е залепен за мен (буквално - основно спим заедно, защото като го оставям реве) или няма шанс пристрастеността му да отмине.

ПП: Предлагала съм 1-2 пъти биберон, но плюе, дави се, в общи линии неуспешни опити..

# 128
Не е пристрастеност, бебето не Ви ползва за "биберон", не е свикване на гърда, не изисква бутане на залъгалка, не е залъгване. Бебето ви преминава през скок в растежа, съответно зачестява кърменията, за да си набави нужното количество мляко. Да, период е. Но също така е малко бебе, което има нужда от близостта на майка си, има нужда да чува сърцето й, да чувства топлината й, да е в прегръдките й, защото за него сте целият свят и допреди 40 дни сте били едно, а сега е в един студен светъл и враждебен свят, единственото място на спокойствие и комфорт, са майчините му гърди, кърменето е много повече от хранене.
Биберонът е създаден, за да замества гърдата. Признавам си, че откровено не харесвам тази толкова популярна фраза "ползва ме за биберон", защото вменява някаква вина на бебето, че иска да е постоянно с майка си и има нужда от кърменето като техника за успокояване.

Просто се водете както досега от инстинктите си и от бебето, то няма да е вечно малко бебе и няма вечно да има нужда от тази близост, но сега, в четвъртия триместър (прочетете повече за този термин), бебето има нужда от Вас, няма нужда от биберони, има нужда от мама, толкова просто. Ще порасне и ще се чудите защо сте губили време и не сте го гушкали повече време, защото като станат активни кърменето спира да им е приоритет номер едно и светът става по-интересен. До седмица, максимум две ще си върне рутината в храненето.
Но още има такива периоди за напред.
Нямаме бебешка везна, но го тегля с мен на кантара и доколкото може да се разчита на този метод, днес беше 5кг.
Radeva, тъкмо това се случи сега. Настоях, хапна от двете гърди и повърна.
Ще се успокоя тогава и ще го оставям да си хапва от една гърда на хранене, ще му предлагам и другата, но без да настоявам.
Благодаря за отговорите момичета Simple Smile
Не може да се разчита на този метод, защото везната за възрастни може да дава отклонения до 100-200гр, което за бебе  огромна разлика. Аз не смятам, че има нужда, но ако Вие вътрешно имате нужда от успокоение, наемете едно кантарче за седмица и мерете един път на ден, сутрин на голо или по сух памперс и така ще се засече дневно наддаване, като средната норма е 30гр  дневно. Може и просто да заведете бебето при педиатър след 2 седмици и да видите за половин месец как се движи теглото. Смятам, че планът за действие е ок за сега Simple Smile

# 129
LittleCactus, благодаря за отговора.
Както казах водя се основно по детето, никога не отказвам, въпреки че покрай мен започнаха да ми вменяват леко чувство на вина, че прекалявам и трябва да го отучвам от тази близост, защото не е "здравословно".
Тъй като нямам опит започнах да се чудя дали  всъщност правя всичко правилно и имах нужда да споделя мислите и опасенията си.
От не знам колко дни спи изцяло гушнат в мен, даже и вечер, даже и в момента.. Намали интервалите на дневно спане за сметка на времето в ръцете ми. Има моменти, в които много ми дотежава наистина, но продължавам. Просто исках да знам, че всичко е в реда на нещата, защото и за мен е страшно ново всичко. ❤️

# 130
Бебенцето още е много мъничко, то си му е инстинкт да търси мама. Няма нужда да се "отучва" близостта просто, защото скоро ще си я израсте. След 3тия месец вече ще е едно друго бебе, което се оглежда, ослушва, будува повече и сегашното гушкане вече няма да го има. Пак ще иска носене, но за да гледа, а не просто да е в мама. Та насладете се, защото най-милия и скъп период е доста кратък. Моите уважения към всяка баба, но тя не е майката и не може да се меси във връзка мама-бебе. Майките винаги усещат и знаят най-добре. Това също е инстинкт.

# 131
Здравейте,
От два дни имаме нов номер и се чудя какво става 🤷‍♀️ бебка е на 4м., пристрастено кърмаче, даже тема бяф пуснала 😁 яде през час, постоянно си иска цицка 😀 качва добре, на 3м беше 6кг, сега е 6.6 като теглих вкъщи. Пълни памперси - по 7-8 напишкани, 3-4 много тежки, другите по-леки. Та от няколко дни прави нещо странно - забива си главата в гърдата ми, когато е вдясно и примрънква, пъне се, а на лявата я пуска, върти глава нагоре, припрънква и пак пънене, пъшкане.. И така на всяко кърмене.. Идеи от какво да е.. Коликите уж минаха..

# 132
Следя поста на Еми, защото и Макс прави същото, и той е на четири месеца.

# 133
Здравей Simple Smile чудя се дали може да има болка във венците, Ния има супер лиги, ръцете са ѝ нон стоп в устата, педиатърът каза, че може да я дразнят, но знам, че тези "симптоми" не значат непременно зъби. При вас има ли нещо такова?

# 134
Здравей Simple Smile чудя се дали може да има болка във венците, Ния има супер лиги, ръцете са ѝ нон стоп в устата, педиатърът каза, че може да я дразнят, но знам, че тези "симптоми" не значат непременно зъби. При вас има ли нещо такова?

Да, лигите са постоянни, вечно е мокър, и не само ръцете са му в устата по цял ден, а и всичко, което докопа... Не знам дали е от зъбите, но е доста затормозяващо. А и доскоро заспиваше от кърмене без проблем, а сега и заспиването е мъка...

Общи условия

Активация на акаунт