Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Документите Пандора и какво мислите по въпроса

 • 3 323
 • 88
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 161
След Панама, сега дойде и Пандора. Май "имам човек" не е толкова вървежно вече. "Имам журналист" или "имам хакер" май е по-голямо

# 1
 • Мнения: 264
Забавно е, че са разкрити имена само на източноевропейски, арабски и други от т.нар. трети свят политици. Единствено Тони Блеър (който иначе е социалист) фигурира в оповестените имена. Как пък ни един германски, френски, испански политик няма нищичко....

# 2
 • Мнения: 22 613
За сега е само реклама, да видим какво и дали изобщо ще бъде разкрито в детайли.  Иначе се разгласява една информация, която отдавна циркулира в обществото. Даже е чудно, че с а само двама.

# 3
 • Мнения: 10 210
Вчера в интервю с българският разследващ журналист ми се счу да казва, че българите са 150 или 170 / не помнел точната бройка/, от които двама са известни политици.
Не знам доколко Слави Тр. може да мине за политик, но отдавна се пише и за негови офшорки в медийното пространство.

# 4
 • Мнения: 22 613
Да имаш офшорка не е незаконно. Незаконно е да я ползваш за пране и укриване на доходи. Слави поне е си е бизнесмен и си има доходи. Но политиците официално нямат такива, а им е и забранено да имат бизнес. И вижте им декларациите - жив да ги ожали човек, най-заможните скътали по сто или двеста хилки...  Та на такъв като му лъснат офшорките с милионите вече е ясно, че става дума за корупция, укриване, пране...

# 5
 • Мнения: 5 249
Добре, какво стана с досиетата Панама? Май нищо, освен, че журналистите бяха наградени. Някакви последици, някой осъден, не съм чула. Може да е мой пропуск. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B5%D1% … D0%B0%D0%BC%D0%B0

Сега Пандора щели да ги публикуват с години. Документите били терабайти.
https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/10/03/4260824_zapochna_publiku … andora_-_milioni/
Цитат
Това е най-голямото до момента разследване на ICIJ, като консорциумът обещава публикациите да продължат в следващите години.
Да ги пуснат в социалните мрежи, що помощници ще се появят и разкриването няма да отнеме години.
Цитат
Част от документите са отпреди 50 години, но повечето са от периода между 1996 г. и 2020 г. Името Досиетата Пандора е избрано за проекта, защото продълава свършеното по Панамските досиета и Досиетата от Рая, (Panama and Paradise Papers), "а древният мит за кутията на Пандора все още предизвиква асоциации с изсипването на беди и злини върху човечеството".
Това е твърде дълъг период. по-добре да започнат от последните години, така би могло да има все пак някакъв ефект.
Цитат
Журналистическите репортажи разкриват, че САЩ, в частност, се превръщат във все по-привлекателна дестинация за укриване на богатство, въпреки че те и техните западни съюзници редовно осъждат по-малки страни затова, че позволяват приток на пари и активи, свързани с корупцията и престъпността, казват от ICIJ.
И какво правим сега с Магнитски? Може би трябва и Европа да си изработи един такъв закон срещу САЩ? Току виж се хванат повече далавери.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/10/04/4261256_atanas_choban … _izliza_imeto_na/
Цитат
Първо трябва да проучим информацията от Досиетата "Пандора" и след това със сигурност ще има реакция. Това заявиха от Министерския съвет пред БНТ.

По-рано през деня пред БНР Чобанов каза, че масивите, добити от консорциума, става въпрос и за случаи, засягащи "пари, взети от българския данъкоплатец, и мисля, че ще надхвърлим милиард лева". Те не са свързани с български политици, но действията са под протекцията на "българския естаблишмънт", каза още Чобанов, без да навлезе в подробности. Над 200 лица, установени от България и започнали този офшорен бизнес, като някои от тях са с българско гражданство, фигурират според него в документите (в публикация на платформата му във "Фейсбук" по-рано пишеше "200 българи"). Част от тях имат "съвсем легитимен бизнес", вероятно направили офшорна фирма, за да "легитимират финансовите си потоци".
МС, докато ги проучат, колко ли години ще минат? И дали няма да ги "проучват", като започнат с неудобните на деня, а за своите хора да " не са ги проучили още".   Да не забравяме и, че в момента кабинетът е служебен . Дали и следващите ще имат желание за проучване, е под въпрос.

И Пеевски цъфнал там с недекларирани офшорки. Защо ли не сме изненадани?
В публикацията от вчера, 04.10.2021, пише, че за България ще започнат да излизат след 1ч в полунощ . https://bird.bg/ - това е платформата на българския журналист Атанас Чобанов.

Ами хайде, чакаме ги. Чакаме и бг органи да се задействат.
Но какъв ще е ефекта? И дали въобще ще има ефект, освен, гръмките новини? Дали ще успеят да възстановят поне част от средствата, с които сме ощетени всички ние?...

# 6
 • Мнения: 1 747
Oфшорките са създадени точно с цел да прикриват финансови потоци. Иначе, западняците периодически си обещават как схемата ще се промени, но разбираемо не я променят. Продължава да се използва една законна схема за неморални, криминални и подобни цели от хора с финансови възможности.
Българският партньор на това разследване е bird.bg. Снощи публикува разследването за Пеевски, което се оказа много постно. Въпросният си го отглеждахме в парламента с благословията на властимащите, а в Еропарламента  ДПС продъни ушите на евродепутатите как САЩ не са прави да го пишат грешник по Магнитски.
https://bird.bg/pandora-papers-peevski-1/

# 7
 • Мнения: 4 161
И канадски политик имаше сред имената. Американските, за тях тихо и кротко ще ги започнат, а ако са на власт, след като слязат, но президенти и тайкуните им за деца няма да бъдат пипани.

# 8
 • Мнения: 112
В Чехия за премиера Бабиш е излязла информация, че си купил имотчета във Франция за 16 млн. евро и не ги е декларирал. Предстоят избори тази седмица. Няма да му навредят разкритията според мен, електоратът му е твърд. Няма отърваване от тези креатури на тукашната Държавна сигурност.

Интересно и второто българско име кой ще е.

# 9
 • Тук и сега
 • Мнения: 366
Интересно и второто българско име кой ще е.
Кой, сигурно Б.Б или А.Д....

# 10
 • Мнения: 4 161
На мен ми е любопитно за какви пари става дума и от къде са дошли, защото разликата между богат и богат с пране е огромна.

# 11
 • Мнения: 5 249
Направо съм претръпнала към такава информация. Оповестяват неща и научаваме малко повече конкретика за неща, които всички ги знаем. Нищо друго не се случва. Няма и да се случи, като гледам световните имена. леко неудобство, че са им обявили имената публично, голяма работа.
А властващите по целия свят, нямат интерес да обявят офшорките за незаконни. Нали точно те се ползват от този механизъм.
У нас бяха много модерни преди 15, 20 години, всеки искаше да прави офшорка и доста направиха, повечето в Кипър.

Данните са само от 14 фирми за офшорни услуги. А още колко има по света, не ми се мисли.
Цитат
От ICIJ обясняват, че са се "сдобили" с близо 12 милиона поверителни финансови документи от 14 компании за офшорни услуги, създаващи и управляващи "кухи" фирми и тръстове в данъчни убежища.

В същото време, ЕС се гъбарка с черен списък на зоните. Как ги спря с тоя черен списък, не е истина.

# 12
 • Мнения: 1 747
При нас, със сигурност, нищо няма да се случи. Защото, ако са искали, до сега да са го направили. Ние сме една шепа хора и всичко се знае. Или поне, предостатъчно, за да се правят ревизии.

# 13
 • Мнения: 41 554
Ма какви ревизии. То толкова се знае,че се знае на кой не се пипа и проверява, моля ви. Нищо няма да стане. Ще се посмеем със звезди като Шакира, а с българите... абсолютно нищо. Кой ще предприеме нещо? Институции, прокуратурата, гражданите?

# 14
 • Мнения: 1 747
И аз мисля, че няма, но трябва. Аман от демагози като дойдат избори, а после са под шипковия храст.

Общи условия

Активация на акаунт