Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Документите Пандора и какво мислите по въпроса

 • 3 198
 • 88
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 2 424
Как ще изнесе печалбата през границата,когато по закон може да се носи в брой само до пет хиляди евро/долара? Над тази сума е длъжен да ги преведе по банков път.
Искам да кажа,че без съучастието на държавата (затваря си очите) е невъзможно да се прехвърлят пари в офшорна зона.

# 46
 • соросоиден либераст
 • Мнения: 11 155
Има си посредници.
Аз се рових в досиетата Панама миналата седмица и ето какво открих за тях:

копирам си мнението от друга темаА този да не е управителя на БНБ?

за всичките 107 адреси от България, изтекли от досиетата Панама преди 5 години, има само неколцина посредници и ето гиАйде, щюруш на офшорките  Simple Smile

Можеш да намериш адреси, телефони и дори да ги достъпнеш с Гугъл стрийт вю

Катерица и аз се чудя защо тези хора не се разследват
При условие, че още преди пет години са изтекли тези адреси, шите служби и НАП са умрели

Както виждате в линка, има адреси в Люлин, на Раковска, като се кликне се отварят свързаностите и всеки е с адреса си, може да се намери и провери

# 47
 • Мнения: 1 741
Deaf, aко имам фирма някъде извън страната и тя е в сложна, многостепенна  собственост, някой трябва да си седне на дъ-то и да проследява кой какво има. Много често, имената нищо не говорят да проверяващия, за да му привлекат вниманието. Освен това, офшорните зони не с всяка държава имат споразумения за обмяна на информация. Има банкова тайна. За да изпратиш запитване, трябва да е на съответния език, да е издържано като форма и да зачакаш някой да си свърши работата. И, като не отговорят от Американски Вирджински острови, какво прави проверяващият- ами, нищо не може да направи. Един Брендо, дето сам искаше тук да лежи, го пуснаха от украинския съд. Друг е въпросът, кога и какви документи са изпратени от тук.
Едно е да искаш- в БГ никой не иска
Второ е да можеш- изглежда цялата държава е импотентна
Трето и четвърто е да го направиш-  на практика, никой не го прави, защото е прекалено зает със собствените си далавери.

# 48
 • Мнения: 5 194
Още преди Пандора гръмна скандалът със съвместното дружество на Елена Йончева и Цветан Василев, но тя се скри зад имунитета си и сега съди България защо я преследва.
Става дума за офшорки. Фирмата, за която говориш, е регистрирана в българския ТР. Тя не е офшорка! Огромна разлика, така, че не я намесвай в тази тема. Офшорките не са регистрирани в нашия ТР. Моля те, прави разлика, не заблуждавай другите.
Може и да не е дрън-дрън, в Търговския регистър сигурно всичко си пише.
Скрит текст:
Що се отнася до Младенов, едва ли ще чуем нещо повече, а каквито и коментари да има, те няма откъде да внесат допълнителна яснота, освен да се правят спекулации.
А и не виждам какво повече има да се коментира - фирмата не е послужила за печалба или укриване на доходи, а в крайна сметка това е от значение.
------------------------

Ха ха, deaf, ама ти да не си представяш, че ги разнасят с чували, като в първите години на прехода?

# 49
 • Мнения: 16 896
Да, съвместното дружество на Елена Йончева и Цветан Василев не е офшорка, което не съм и писала, но е собственост на офшорка. Иначе наистина няма връзка със списъка Пандора (което също споменах), т. е. може да се счита за офтопик в темата.

Асен Василев беше споменал, че е обявил офшорката си в ТР. Доколкото знам, собствениците на офшорни фирми са задължени да ги декларират в България. Може би не в ТР, може би в НАП? Понеже не съм точно запозната, затова и съм се изказала в "несигурно" наклонение. Ако някой го е изтълкувал различно, предполагам, че е проблем в разбирането.

# 50
 • Мнения: 5 194
Има офшорни фирми, в които обявеният собственик си е реалното лице, което си декларира. Там по правило няма проблем. Май такъв е случаят с Асен Василев, поне така разбирам от медиите.
С фирмата на Елена Йончева, там собственик на половината капитал е офшорна, а на другата половина е бг фирма. Твърди се, че прокуратурата била установила, че парите са с произход от КТБ, а Е. Йончева била знаела. Според мен, ако доказано, че е знаела, отдавна да е осъдена, най-малкото подведена под отговорност. По-скоро там подозирам поръчкова история, поради конфликта й  с ГЕРБ и ББ, заради разкрития.

Проблемните офшорки са, когато подставени лица са обявени като собственици/управители и въобще не може да се разбере кой е реалният собственик, който и не декларира тази собственост. През тях се правят далаверите. Може да се стигне донякъде в разкритията, в такива ситуации, както журналистите са се добрали до документите. Но не трябва да забравяме, че при по-голямата част от тях, са с реалните си собственици, а не с подставени лица.
Друг е въпросът, че трябва да се декларират и неработещите такива фирми. Те все са ги забравили, видиш ли, щото не работели.

Но без да сме видели документите, само можем да гадаем и да си чешем езиците.

# 51
 • Мнения: 16 896

С фирмата на Елена Йончева, там собственик на половината капитал е офшорна, а на другата половина е бг фирма. Твърди се, че прокуратурата била установила, че парите са с произход от КТБ, а Е. Йончева била знаела. Според мен, ако доказано, че е знаела, отдавна да е осъдена, най-малкото подведена под отговорност. По-скоро там подозирам поръчкова история, поради конфликта й  с ГЕРБ и ББ, заради разкрития.
Не е бил половината капитал. Тя внесла 5000, Цветан Василев - над 300 000. И беше подведена под отговорност, но за неин късмет точно тогава влезе в европарламента и получи имунитет. Нещата определено не са чисти от нейна страна и политическата подкрепа, която получава, не променя това.

Какъв е проблемът с неработещите фирми? Нали при тях няма източване на капитал? Само дето собственикът плаща поддръжка.

# 52
 • Мнения: 5 194
Еее, стига, де. Проверявай първо, не пиши така.
Това е от Търговския регистър:
Цитат
"ОФРОУД" ООД - в ликвидация
ЕИК 202115512, състояние към дата: 10.10.2021г.
------------
19. Съдружници
„АВТОРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ” ЕООД, ЕИК/ПИК 130692210, Държава: БЪЛГАРИЯ, Размер на дяловото участие: 5000 лв.

"ДАЛИЙ ТРЕЙДИНГ ЛИМИТИД", Идентификация 1631368, Чуждестранно юридическо лице, Държава: ВИРДЖИНСКИ О-ВИ(бр.), Размер на дяловото участие: 5000 лв.

Капитал
31. Размер
10000 лв.


32. Внесен капитал
10000 лева

В пресата може да пишат всичко. Имаше статии, че офшорката е давала заеми на фирми в Бг. За "Офроуд" съм срещала, че е срещу лихва от 5%. Това не е капитал на фирмата. Аз гледам само какво пише в ТР. Има и обявени ГФО в ТР, ако те интересува, разгледай си ги.

Елена Йончева беше купувала апаратура, беше снимала филми в най-горещите точки на света. Гледала съм как бягат под обстрел. Нормално е да си защити интереса, все пак си рискува живота с тези репортажи. Ако  беше виновна в нещо, нямаше да е член на европейската комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE. Поне така си мисля.

-----------------
Проблемът с неработещите фирми е тяхното деклариране, когато си задължен да го направиш. Най-малкото, за да се проследи дали е вярно, че са неработещи. А ако си "спестил" това деклариране, дали не си спестил и още неща?

Последна редакция: нд, 10 окт 2021, 12:33 от Diorela

# 53
 • Пловдив
 • Мнения: 19 388
А, спокойно може само така да си мислиш. Рискуването на живота за репортаж няма общо с това да си плащаш данъците.

# 54
 • Мнения: 5 194
А кой го твърди това, че Елена Йончева не е плащала данъците си?
Не съм й адвокат, нито съм симпатизант на  БСП. Просто не обичам да се твърдят неверни неща в стил ЕЖК , при положение, че могат да се направят справки.
И какво общо има Е.Йончева с досиетата Панама, или Пандора?
Хайде да се върнем към темата, става ли?

# 55
 • Пловдив
 • Мнения: 19 388
Аз признавам, че не мога да преценя дали Елена Йончева си е плащала или не си е плащала данъците и дали си е декларирала истинските доходи, или не ги е декларирала. Просто не знам.
Аз казвам, че това дали един човек е добър професионалист не го прави честен данъкоплатец.

# 56
 • Мнения: 5 194
Съгласна съм, аз също не зная. Но не съм и срещала някъде подобни твърдения за нея. Единственото твърдение, което съм чела е, че била знаела за произхода на парите, внесени от офшорката. Такива неща подлежат на доказване и предпочитам органите у нас да си вършат работата. Но не мога да приема да се твърдят неверни неща, които лесно могат да бъдат проверени  - например за капитала на фирмата.

# 57
 • Мнения: 16 896
предпочитам органите у нас да си вършат работата.
Не могат, защото тя е с имунитет.
Скрит текст:
Доколкото разбрах, не става дума за дяловия капитал, а за пари, които след това са били вкарани  в сметки на общата фирма, управлявани от Елена Йончева. А това, че като оправдание е било използвано купуването на операторска техника, е съвсем друг въпрос. Така или иначе това разследване стигна в девета глуха, защото Нинова на времето събра 20000 лева от членовете на БСП да платят гаранцията на Елена Йончева и това ѝ даде възможност да се яви и да бъде избрана за евродепутат, с което се сложи  и край на възможността за разследване. За благодарност Йончева се обърна срещу Нинова и я обвини в какви ли не грехове. Политическата подкрепа за нея на европейско ниво има съвсем други основания и те не са в безупречната ѝ почтеност, а в политическата полза. Да не забравяме и личната връзка с г-н Станишев, който е шеф на ПЕС.
Наистина въпросът е офтопик, защото няма връзка с Пандора, поради което се извинявам, че го повдигнах. Връзката е единствено по линията на офшорните компании като цяло и ролята им в прането на пари.

Проверката за активността на офшорните фирми би трябвало да е достъпна. Поне за тази на Младенов е.
Така или иначе, става дума за дупка в законодателството, а не за незаконни дейности. В този случай не бих обвинила този, който яде баницата.

# 58
 • Мнения: 5 194
Имунитетите не са абсолютни, могат да се свалят по искане на разните органи. Вкл. и депутатските.
А капиталът е един вид, подлежи на вписване в ТР, както и дяловете от него.  Няма два вида капитал. Заемите, допълнителните парични вноски от съдружници и  разни други, не са част от капитала на дружеството. Понятието "дялов капитал" не съществува в ТЗ.

# 59
 • Мнения: 16 896
Добре, това са технически подробности, не ми е специалност търговското право и не претендирам за еспертност.
Скрит текст:
Това не променя факта, че в тази фирма Цветан Василев е налял 300 000 лева в сметки, управлявани от Елена Йончева, че тези пари са с предполагаемо краден произход, и че е напълно възможно да са били "изпрани" чрез нейната техника и пътешествия. Има обосновано подозрение, имаше разследване, но то беше прекъснато и не му беше даден шанс.

Поискан е имунитетът ѝ, но нейните колеги я пазят и не го дават. Нещо повече, в момента ЕСПЧ ще гледа жалбата ѝ срещу България по ускорена процедура. Очевидно към днешна дата политическият вятър е в нейните платна, според мен защото е от правилната страна. Това не означава, че е изрядна. Ако беше, нямаше да се крие зад имунитета си, щеше сама да се откаже от него. Тя обаче предпочита да нападне държавата си с ясното съзнание, че при днешната политическа обстановка и своите връзки най-вероятно ще спечели.
Това е моят почит на историята и никого не задължавам с него. Във всеки случай ми се струва по-ощетяващ за България от кухата фирма на Николай Младенов.

Общи условия

Активация на акаунт