Плюсове и минуси на кварталите в София - 12-та тема

• 54 490
  • 787
  •   1
Отговори
# 735
Пиша последния си коментар по въпроса, защото излязохме много извън темата. Законодателната власт (парламентът) е различна от изпълнителната (Харвард). Реално настоящото НС с всички комисии започна да функционира от/ след средата на декември 2021 год. За да бъде приет един закон, той трябва да мине през обсъждане в ресорната комисия/ комисии, след което гласуван на първо четене, а след това и на второ. Да, възможно е даден закон да бъде внесен от група депутати, първо и второ четене да бъдат в един ден, но в сегашното НС, в което водещата парламентарна партия е с 67/240 депутата, подобни врътки ще са трудни, защото всяка от коалиционните партии е със свои интереси. Ако приемем, че даден законопроект е изготвен още със сформирането на НС, минал е през обсъждане, комисии, приет на 1-во и 2-ро четене, обнародван в ДВ и влязъл сила, за да не сте разочарована от Харвард (между другото университет с изключително труден прием) как технологично си представяте влизането в сила на законовите изменения, промяната на инфраструктурата, съобразяване на идейните проекти и разрешенията за строеж с тези изменения  и реалното строителство, отново съобразено с тях. Въпросът е риторичен.

Последна редакция: вт, 05 апр 2022, 19:38 от silan

# 736
Относно Яворов - никой не може да ме убеди, че квадратен метър в 60-70 годишни неподдържани сгради в София може да струват колкото квадратен метър в поддържани блокчета за които се полагат съответните експлоатационни грижи в чисти и уредени предградия на големите немски градове.

Никой не е длъжен да убеждава някого в нищо. Ако има кой да плаща цената за нещо, значи е такава. Пък ние си чешем езиците нормално ли било, честно ли било, ама защо така...

# 737
Никой не е длъжен да убеждава някого в нищо. Ако има кой да плаща цената за нещо, значи е такава. Пък ние си чешем езиците нормално ли било, честно ли било, ама защо така...

Не, не си ги чешем. Има неща, които са очевидни. Ако аз имах в момента наследство също щях да гледам да го продам за колкото се може повече пари. Чудни са ми тези, които се връзват и купуват, а не продавачите.

# 738
 Вероятно в предградията на немските градчета има инфрастуктура , улици, зелени площи, уреден транспорт. В София само в старите квартали има такава. Годините на сградите не са от такова значение - могат да се реновират . Но не можеш да си докараш парка , градската атмосфера .

# 739
Вероятно в предградията на немските градчета има инфрастуктура , улици, зелени площи, уреден транспорт. В София само в старите квартали има такава. Годините на сградите не са от такова значение - могат да се реновират . Но не можеш да си докараш парка , градската атмосфера .

Да, така е. Инфраструктурата не може да се сравни със софийската. За годините принципно е така, макар в София реновирането да е утопия. В Германия като собственик плащаш определена месечна такса на фирмата управител на етажната собственост, която с парите не само поддържа чистотата, но и редовно праща фирми да проверяват технически сградата и да оправят нередности. Тъй като в момента се занимавам усилено с тези въпроси установих, че събраните пари в касите на етажната собственост за текущи ремонти са доста добри и съответно когато нещо не е наред със сградата веднага се поправя. Това в България го няма. Това също е от значение за цената на имота, защото е едно да купиш на някоя прабаба апартамента в блок пълен с други прабаби, които се карат за ремонта на всеки улук, и е друго да купиш нещо в кооперация с приходи на етажната собственост 20 000 евро годишно, които да отиват за ремонти на общите части. Така че цените на подобни имоти в София са тотално нереални.

# 740
  • София
100 пъти ще предпочета централен квартал като Яворов пред предградие на голям немски град. Очевидно и много други са като мен. Това е определило цената.

За 'найсти пореден път: едно нещо струва толкова, колкото някой е готов да плати за него.

Ако аз имах наследство в Яворов, едва ли щях да го продавам. Щях да живея там, ако имотът е по-добър от настоящия ни. А ако не, щях да си го рентиерствам, докато децата пораснат и решат искат ли го за себе си или не.

Последна редакция: вт, 05 апр 2022, 21:59 от Илит

# 741

Да, така е. Инфраструктурата не може да се сравни със софийската. За годините принципно е така, макар в София реновирането да е утопия. В Германия като собственик плащаш определена месечна такса на фирмата управител на етажната собственост, която с парите не само поддържа чистотата, но и редовно праща фирми да проверяват технически сградата и да оправят нередности. Тъй като в момента се занимавам усилено с тези въпроси установих, че събраните пари в касите на етажната собственост за текущи ремонти са доста добри и съответно когато нещо не е наред със сградата веднага се поправя. Това в България го няма. Това също е от значение за цената на имота, защото е едно да купиш на някоя прабаба апартамента в блок пълен с други прабаби, които се карат за ремонта на всеки улук, и е друго да купиш нещо в кооперация с приходи на етажната собственост 20 000 евро годишно, които да отиват за ремонти на общите части. Така че цените на подобни имоти в София са тотално нереални.
За пореден път се доказва, че закони и в България има, но спазването им не се налага! Иначе тези собственици, пък били и възрастни, пияници и всякакви, щяха да зачитат законите и щяха да са задължени реално да поддържат имота си и общите части!

# 742
  • Германия
Отклонявам се и аз от темата, но понеже споменахте Германия, да кажа и аз. В нашия блок в краен, но хубав, квартал в малък немски град, всеки собственик плаща по 200€ месечно такса ремонт и поддръжка. И общите части са добре поддържани, ако нещо има да се прави, се прави. Случвало се е някой да купи апартамент с кредит и след половин година да установи, че не може да си позволи кредита плюс месечната такса и да продаде апартамента.

Ние строим къща, в ново кварталче. Преди да бъде продаден дори и един парцел се прави цялата нужна инфраструктура - канализация, ток, газ, улици, паркоместа, дръвчета. Разбира се това се отразява на крайната цена на имота, но не мисля че някой би се оплакал от наличието на улици и тротоари.

Аз пък, имайки апартамент в Гео Милев, пак съм избрала да живея в немско село и не съжалявам. Та не е само до имането, и до настройката на човек е.

Съжалявам за лирическото отклонение

# 743
Ами то е ясно - първо се прави инфраструктурата, тя е публична, ерго е задължение на общината. Тогава се строи наоколо. Ако кварталът е предвиден за еднофамилни къщи, инфраструктурата е съответната - ширина на улиците, дебит на канализацията, мощност на електрото, газ едно друго. Ако е предвидено кварталът да е със средно високо и високо застрояване, не е нормално улиците да са с ширината на улички в квартал с къщи. Съответно канализацията трябва да може да поеме отходните води на многоетажните кооперации, мощността на електрото да е съответна...

Има си ПУП ли е, муп ли е, знае се какви сгради се предвижда да се строят, какви улици трябва да се прокарат, къде и т.н. И не трябва да може да се прави частичен ПУП (изменение на ПУП) според това с колко конкретният инвеститор е успял да "мотивира" общинската администрация. И не трябва и ЗУТ да позволява такива изменения. Щом бъде внесен проект за сграда за одобрение, общината дава разрешение само ако са спазени изискванията на ПУП. И почва да изгражда инфраструктурата. Ясно е отдавна кои райони/квартали са атрактивни за инвеститорите, общината да си влезе в задълженията и да си свърши работата. Наличието на адекватна инфраструктура ще вдигне и цените на сградите и жилищата в тях.

То ние обсъждаме неща, които са открити и приложени преди векове.

# 744
TeoM83 и мои приятели, които живеят в Германия споделят същото. Не можеш да построиш дори и барака, ако няма инфраструктура наоколо.
Както казах, в България законите позволяват да стоиш всичко и насякъде, без значение има ли улици или няма, има ли канализация или няма и т.н.
Поради тази причина, казвам че законодателната част е много важна. Тя трябва да дава условията, които да се спазват преди застрояването. В противен случай става гето като в Манастирски ливади - всеки строи където му падне и си зауства канализацията също където му падне!

# 745
Темата е за кварталите на София. И аз си купих жилище до центъра на голям град в Германия, но не е по темата, а и едва ли някой го интересува.

# 746
  • София
Без да съм чела темата, някакъв спор май се е очертал... мисля, че всеки обича квартала, в който живее, защото е свикнал. Аз съм в центъра и виждам и недостатъците на това, но пък за мен най-важно е бързо да се придвижвам из София. Мисля, че всеки уреден квартал - с инфраструктура, паркове, междублокови пространства, магазини, аптеки, учебни заведения в близост, е добър, а най-вече ако е до спирка на метрото. Важно е да е малко блокчето, да имаш интелигентни и дейни съседи, които обичат чистотата и облагородяването, което правим заедно, без да чакаме Общината. Аз лично си представях живота с гледка на море или поне планина, но пък съм баш в софийския трафик, с който свикнах. Laughing Зависи от потребностите и възрастта ти.
Да добавя, че не бих живяла в Лозенец, който се смята за елитен квартал, заради малките тесни улички, липса на паркомясто и прекалено маломерни апартаменти, с няколко малки детски стаички. Laughing

# 747
  • пустинята Гоби
Че на Лозенец тесните улички са му най-хубавото.

# 748
  • София
Монако, аз не бих живяла в центъра, защото точно там уличките са тесни. Двама души не можем да се разминем по тротоара на ул. "Иван Шишман" Joy

# 749
Двама души не можем да се разминем по тротоара на ул. "Иван Шишман" Joy
Абе то и в Монмартър е така, ама както и на Шишман, други са им ценностите Wink

Общи условия

Активация на акаунт