Плюсове и минуси на кварталите в София - 12-та тема

• 54 921
  • 787
  •   1
Отговори
# 660
  • пустинята Гоби
До Южния парк са по-близо източните ливади, до НДК по България разстоянието е еднакво.

# 661
В Манастирски ливади запад скоро започват да строят голямо училище и детска градина на мястото на Домът на българите в чужбина. Улица Казбек.
Вече почти са разбили старата постройка, работят по цял ден.
Квартала е голям и във вътрешността не е ОК откъм градски транспорт, но по периферията е много добре.
Например от това ново учулище на 3 минути пеша е автобус 204, на 7 минути трамвай 7 и в другата посока тролей 2 и 4. България Мол е на 10 минути, на 15 е болница Света София. На 5 мин. Фантастико и 345, които са на ул. Пирин, на 10 минути Билла, на 10 мин. Лидъл.
Има и частна детска градина на Казбек, детски площадки на Мур, Пирин и в комплекса на Никми. Хепи на 3 мин., страхотна месарница, пицерия Виктория на бул. България, множество ресторанти и сладкарници.
Южния парк е съвсем наблизо с колата, както и лесен достъп до Витоша.
Чудесно е за хора с малки или по-големи деца.

# 662
  • пустинята Гоби
В Манастирски ливади запад има улици и е подреден в голямата си част. Само това е достатъчно за да е по-добър от оная кочина от другата страна. Там има доста сгради, които са огромни, а паркоместата са малко и е ужас за живущите. Мой приятел живее зад МОЛ България, постоянно му пукат гумите и се е видял в чудо къде да паркира. Отделно, че там сградите са нагъчкани като сардели и постоянно никнат нови.

Чудех се какво ще строят на мястото на металната арматура, а то училище и градина. Похвално!

# 663
  • София
Частта от МС "Бели Дунав" в посока Кауфланд и Лидл е приятна, ходихме на оглед на един апартамент там и останах с добри впечатления. Но, ако не ме лъже паметта, са основно панелки.
От отсрещната страна на булеварда към Северния парк също е приятно. Мисля, че се водят Връбница 1 и 2. Метрото и паркът са голям плюс, има магазини, сравнително близо до центъра. Питах и две баби как е кварталът, казаха, че било спокойно.
Всичко това е вярно, но в момента тече ужасно презастрояване. Точно около метрото и училищата (61 и 74то). Някакъв ад е, сграда до сграда. Паркирането е ужас, защото масово се купуват апартаменти, но не и гаражи/паркоместа и всичко спира по улиците, по 2 колони и няма разминаване. Детската градина е само 1 - 42ра и се влиза мнгоо трудно.

# 664
Какво мислите за района на кв. Яворов зад Полиграфическия комбинат (градинката между Полиграфическия комбинат и ул. "Цар Иван Асен" 2, в района на пицария Виктория и студиото на Пайнер).

Бабата на моя колежка почина наскоро и продават апартамента ѝ за 500 000 лв. Нямаше да съм толкова шокирана, ако не се касаеше за старо строителство от 50-те години със соц обзавеждане. Дали някой ще клъвне за тези пари? Иначе апартамента е голям, може би към 100 квадрата.

# 665
Е, ще го продадат за тая цена. Ще хвърлят обзавеждането и ще си направят ремонт. Не знам кое е шокиращото.

# 666
Е, ще го продадат за тая цена. Ще хвърлят обзавеждането и ще си направят ремонт. Не знам кое е шокиращото.

Аз не съм имотна и богата и за мен това ми се виждат много пари, но ако някой разполага с такава сума - да го взима. Шокиращото за мен е, че ще дадат половин милион за нещо което после ще изхвърлят и ще ремонтират из основи, т.е. брой поне още 50 бона за ремонт и още толкова за ново обзавеждане.

# 667
  • Sofia
Какво мислите за района на кв. Яворов зад Полиграфическия комбинат (градинката между Полиграфическия комбинат и ул. "Цар Иван Асен" 2, в района на пицария Виктория и студиото на Пайнер).

Бабата на моя колежка почина наскоро и продават апартамента ѝ за 500 000 лв. Нямаше да съм толкова шокирана, ако не се касаеше за старо строителство от 50-те години със соц обзавеждане. Дали някой ще клъвне за тези пари? Иначе апартамента е голям, може би към 100 квадрата.
Принципно много хора се кефят на кочини. Живеех наблизо и съм минавал стотици пъти точно покрай полиграфическия, през подлеза и така до Борисовата градина, та в общи линии винаги ми е правило голямо впечатление огромното количество сажди и прах (от Цариградско) по прозорците и изобщо всякакви повърхности.
Като допълним проблемното паркиране там поради типичното за старите сгради липса на каквито и да са подземни паркоместа. Не знам как живеят хора там и дали някой се сетща да си инсталира поне система за филтрация като даде 500к или изобщо не се замислят, че България е водеща по онкологични белодробни заболявания.

# 668
  • пустинята Гоби
Доста злобно изказване. В района е зона и строителството е ниско, така че място за паркиране има. Цената е релевантна, даже ми се струва ниска за 100 кв.м., особено ако е на хубав етаж и не е съвсем близко до Цариградско. След като не следите пазара, не виждам защо се шокирате, това са цените в момента. Апартамент се ремонтира, входа е твърде вероятно да е в добро състояние. Най-хубавия вход, който съм виждала при огледите беше на кооперация от 30-те години - широк, с хубави стълбища, в прекрасно състояние, поддържан и чист.

# 669
Цената за района е нормална. Аз търсех някога там,но рядко излизат жилища , особено големи. Живяла съм зад Полиграфическия  и е зелено и комуникативно. Зелена зона е , няма струпване на паркирани коли на всеки свободен сантиметър. А и живущите явно не са обсебени от колите си и всеки над 18 да разполага със собствено возило, защото живееш в града , имаш тротоари , улици, транспорт , можеш да излезеш да се разходиш, да отидеш пеша на работа , в парка , на кафе и ресторант. Живееш в част от града , когато е строена е имало все още мисъл  и градско планиране ,без да я има  настоящата гръмка специалност урбанистика, която сякаш гетоизира  новите райони на София. Иначе обитателите са възрастни, но поколенията се сменят и младите остаряват.

# 670
Ако през 50-те и 60-те години на миналия век хората разполагаха с толкова коли, колкото сега, нямаше в центровете на големите европейски и американски градове да има ограничения за влизане и паркиране. Нито пък цените за паркинг/гараж щяха да са такива.Така че не е нещо чудо невиждано. Хайде да не смятаме, че животът в градовете е започнал преди 20-30 години.
И каква беше тази оригинална идея по 1 паркомясто на всяка спалня? С колата в спалнята директно ли ще се влиза? Да си раздвижат четирибуквието с малко ходене, вместо с ходене на фитнес.
Цената отразява цената на локацията и жилището като такова (стени, квадратура, изложение, разпределение). Ремонтиран и обзаведен апартамент дава сума над базовата за локацията и жилището. Конкретната локация, по обяви, които сме коментирали сравнително скоро, преди половин година примерно, е била около 1800-2000 евро на квадрат. Предлагането е малко в района - дори наследствени жилища излизат рядко, явно успяват да се споразумеят наследниците между тях си по-често, отколкото да не могат и да тръгнат да продават и да делят парите. Това принципно, без оглед на конкретните характеристики на дадения имот.

# 671
Цената за района е нормална. Аз търсех някога там,но рядко излизат жилища , особено големи. Живяла съм зад Полиграфическия  и е зелено и комуникативно. Зелена зона е , няма струпване на паркирани коли на всеки свободен сантиметър. А и живущите явно не са обсебени от колите си и всеки над 18 да разполага със собствено возило, защото живееш в града , имаш тротоари , улици, транспорт , можеш да излезеш да се разходиш, да отидеш пеша на работа , в парка , на кафе и ресторант. Живееш в част от града , когато е строена е имало все още мисъл  и градско планиране ,без да я има  настоящата гръмка специалност урбанистика, която сякаш гетоизира  новите райони на София. Иначе обитателите са възрастни, но поколенията се сменят и младите остаряват.
Като цяло съм съгласен, ОСВЕН за ходенето пеш на работа. От Гео Милев ако не работиш по случайност някъде в района няма как реалистично да ходиш пеша на работа, просто защото разстоянията са големи. Макар че кварталът е комуникативен и сравнително централен, не е като да живееш на Попа или около Стамболийски (примерно), където за 15-20 мин пеша си долу горе на всяко място в центъра. От Полиграфическия имаш 15 мин само до Орлов мост, което е буквално следващата спирка.

Идеята за 1 паркомясто на спалня не я бях чувал, но ми допада. Има известна логика. Вероятно ще има хора с 3 спални, които нямат нужда от 3 паркоместа, но ще има и хора с 1 спалня, които им трябват 2 паркоместа. Така че общо като съотношение не е лошо.

# 672
То строителите защо да се пънат тогава да строят жилища с кухньохолове? Могат да минат само със спални с гаражи.

# 673
Маргарита , 250 000 евра за 100 кв в Яворов и нормално. Аз съм в кв. Иван Вазов, и в този квартал някои цени ме шокиран понякога. Но всеки знае, че в южните квартали и в центъра цените са много нагоре.

# 674
  • пустинята Гоби
От Полиграфическия до Орлов мост не са 15 минути пеш, по-малко е. Освен това Яворов не е Гео Милев все пак. Ходенето пеш до работа е много относително понятие за град като София, а и много малко хора работят в центъра, бизнес сградите са навсякъде другаде, но не и там. Аз живея и работя в центъра и няма как да ходя пеш заради детето и воденето му до училище. Само лятото, когато е във ваканция си позволявам този лукс.

Общи условия

Активация на акаунт