С какво се отоплявате през зимата?

• 18 259
  • 267
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
Polinichka,първо трябва да си отговорите на два важни въпроса.
1.Отоплението ще се включва,когато отидете,ще действа по график с таймер,или ще си го включвате през WiFi?
2.Ще ви трябва ли охлаждане лятото?
Ако искате бързо загряване на помещенията,най-удачния вариант са радиатори.
Доста по-трудно се отопля къща с изстинали стени.Ако ще ползвате климатици или конвектори ще трябва да се включват ден предварително.
Термопомпата е най-скъпия вариант,като при вас трябва да е с конвектори,но с тях пак е по-нискотемпературно отопление-с по-високи градуси от подовото,но доста по-ниски от радиаторите.

# 181
С конвектори е супер комфортно, но трябва да е изолирана.

# 182
  • Велики Преслав
За отопление за вила, бих направил парно на дърва с камина в стаята където не се спи.  Може и камина с въздуховоди, но е по-трудно, а при лесния начин пък е грозно.  Пък за вила, ако ще правите голяма инвестиция, най-правилно ми се вижда, парно на газ със цистерна, но незнам във вашия регион как става зареждането. Термопомпа, аз на вила само за събота и неделя не бих сложил. Първо няма да е икономично (ама вобще), второ термопомпата, е машина която не обича пускане и спиране. Това е инсталация която трябва да работи месеци,  пък и влиза в нормален режим на работа бавно.

Има и високотемпературни термопомпи, които работят с радиатори.

# 183
Триене на поразия,все едно сме в клюкарника 🙄.От това което хванах поне разбрах,че има ниско и високо температурни термопомпи 😁.Наскоро разглеждах сайта на един от големите производители на климатични инсталации.От там разбрах и за хибридни термопомпи-ток и газ.Някой има ли реален поглед над тях? Звучеше доста добре.

# 184
  • Велики Преслав
Ток-газ е много хубава машина. Тя е направена предимно за отопление на газ. Искам да кажа, че хладилната част на термопомпата е по-орязан вариант, достатъчен за добро охлаждане. Основно за отопление се ползва газ. Хубави машини. За места със газификация са супер  

Високотемпературните машини се използват предимно в инсталации където трябва да работят на парно с радиатори или на стари парни инсталации.
 Има и  термопомпи които осигуряват БГВ  но охлаждат с директно изпарение на фреон (VRF системи). Право казано направо си охлажда точно както климатик.  Може да се свърже и подово към нея и други. Не мога да го обясня така бързо. Дано ме разберете.

# 185
Търся мнение за следния газов котел и радиатори, които ми предложиха след преглед на място.
- Immergas Victrix Maior 28 TT 1 + димоотвод, 24/28 kW, двуконтурен ~ 3600лв
- 2х алуминиев радиатор H500 17 глидера (за дневна)
- 2x алуминиев радиатор H500 14 глидера (по 1 на спалня)
- алуминиева лира 450/1100 (за баня)

С червено са отбелязани местата на котела и радиаторите.
Основно ме интересува дали котела ще работи добре с комбинация от тези радиатори за отопление, дали ще има достатъчно топла вода за 1 баня с тоалетна, 1 тоалетна и кухня. Както и заслужава ли си цената или има нещо по-добре за тези пари. Не съм много запознат, не знам дали няма да ми свърши работа и нещо по-евтино.

# 186
  • Велики Преслав
Аз котел харесвам Бош и Висман

# 187
Аз котел харесвам Бош и Висман

Може ли да предложиш конкретни модели от тези марки с подобни характеристики или каквото мислиш, че ще е добре за този апартамент?

# 188
  • Велики Преслав
Ами аз първо не разбирам защо е толкова мощен котела. Аз с 50 kW топля 2ет къща и халета и други (вече не). Много са почти 30 kW за това жилище.
Ако го сложим грубо излиза така

За голямото помещение 30 м² мощността да е 5~6 кв

За 11 м²   2-2,5 kW

За 10,5 м² пак толкова
За банята 1 kW

Общо 6+2,5+2,5+1= 12 киловата. Те как са го подбрали 28 kW???

Аз бих си купил един подов климатик за голямото помещение и по 1 7ца за малките.
Иначе отоплението на газ е страхотно, но за по-големи жилища (мое мнение)

# 189
Ами аз първо не разбирам защо е толкова мощен котела. Аз с 50 kW топля 2ет къща и халета и други (вече не). Много са почти 30 kW за това жилище.
Ако го сложим грубо излиза така

За голямото помещение 30 м² мощността да е 5~6 кв

За 11 м²   2-2,5 kW

За 10,5 м² пак толкова
За банята 1 kW

Общо 6+2,5+2,5+1= 12 киловата. Те как са го подбрали 28 kW???

Аз бих си купил един подов климатик за голямото помещение и по 1 7ца за малките.
Иначе отоплението на газ е страхотно, но за по-големи жилища (мое мнение)

Не знам как са ги сметнали. Предполагам искат да продадат по-мощни и следователно по-скъпи модели. На кой да се довери човек за да получава адекватна оферта с адекватно оразмерени продукти... Според твоите изчисления трябва да се насоча към най-базовия модел Viessmann 050-W B0KA-19, 17/25 kW и ще ми свърши работа? По-малко от 17kW нямат май.

Иначе предпочитам газов котел заради топлата вода и като цяло повече ми харесва отоплението с "парно". Ще има и климатици.

# 190
Здравейте, имате ли мания за климатици на Самсунг и по-точно този модел - samsung luzon 12000 btu , сдобихме се с него неочаквано иии сме под дилема въобще дали ще свърши работа. Търсим уред за отопление на хол около 30к2

# 191
  • Велики Преслав
Първо искам да се извиня на по-горния потребител за газовия котел. Не съм копирал правилно модела и съм гледал друг еднокунтурен. Този е двуконтурен.
Пък и вие го бяхте написал, ама като виждам от грешно копирания линк друго 😔. Както и да е. Като мощност е добре.

Много правилно е избран понеже играе роля и на проточен бойлер. Ако искате второ мнение, мога да ви насоча към специалисти във вашата област.

За климатика Самсунг.  Този модел не е лош, от корейските е, но при -15 ще му останат около 2,8~3 kW отдавачта мощност, което може и да не стигне за 30 м².

Ако сте го купили от Черния петък, може би това е единствения артикул който видях намален. Всичко друго беше вдигнато преди това, а сега върнато на редовна цена.

Последна редакция: пт, 19 ное 2021, 08:16 от Васил Василев

# 192
  • София
На ток сме. Ползваме маслени радиатори.

# 193
  • Велики Преслав
А какво отоплявате, какви температури поддържате и какви сметки имате.

Масления радиатор топли много приятно, но не и икономично.

# 194
  • София
Апартаментът е панелен, 3-стаен. Понякога през нощта, когато е много студено, оставяме радиаторите на 16 градуса, да поддържат. Сметките са различни. Когато няма никой в къщи, радиаторите не са включени.
Сега с увеличение цената на тока, не ми се мисли за сметки. Още отсега ме боли главата. Трудна зима ще бъде.

Общи условия

Активация на акаунт