Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - тема13

• 61 695
  • 776
  •   1
Отговори
# 360
Пенко, явно нямате деца… никой не реве за центъра, логично е да живееш в Левски или Възраждане, децата ти да ходят на училище или градина в района, дори и с колата да ги водиш пак са 5-10 минути, а не да пропътуваш града всяка сутрин и вечер. Ами балет, математика, карате…разходки са яко. Аз този театър съм го играла с 2 деца, вече са тинейджъри и се оправят сами (почти). Живеех до Майчин дом, децата учеха до Спортна зала, за футбол съм водела в Младост, за балет - до ВИНСа и т.н. Театърът и ресторантите не са ми били зора.

# 361
  • Варна
Penkoman Не става въпрос за апартамент "на центъра", а за такъв в нормален квартал - с квартални детски градини, основни училища, занимални, спортни зали и др. Всичко, до което ежедневно по два пъти трябва да отидеш, да ти е на пешеходно разстояние, Водиш и прибираш пеша, а не палиш колата да направиш кръгче из квартала. Ако живееш в някоя местност, това няма как да се случи. Сега, ако детето ходи на плуване на Приморски, няма как - палиш колата, водиш и прибираш.
А пък когато порастнат децата - пътуват с градския транспорт. Ако си в местност и няма удобен транспорт - развозването продължава.

# 362
Пенко, някои имаме реални деца и моето ходи и се връща от училище само от втори клас, на не навършени 8г. След 4ти тръгна в по-далечно училище и си ходеха/връща ха групичка от квартала, извозване имаше за гевезелик
Не знам кой колко често ходи на театър, но децата са на училище всеки ден.ДО ще е все по-малко, ако изобщо не изчезне след тази година.
Лятото на село/вилата  не е 100%вариант за 8-18 годишни. Тогава развозвам, но аз съм с плаваща работно време.
Всъщност местностите и селата имат проблем - липсата на градски транспорт, тесните неосветени улички, тоталната липса на регулация по местностите

# 363
  • гр. Варна
Същите са и тези, които пропагандират пешеходни разстояния при избор на жилище, защото реално до 12-13 тези деца и на пешеходно разстояние не се пускат сами.
Винаги може да се договорира някой съсед пенсионер  да води/взема децата пеш. Изпробвано е. Simple Smile

# 364
Loter, ако нямате 100% ваш дом вземете си къща в местностите, а апартаментът ще е гара разпределителна за деня. А ако там има някоя добра баба, която да прибере и нахрани децата, животът в местностите ще е песен. Simple Smile
Така много успешно наши приятели "живеят" в село на 20км от града. Сутринта изтръскват децата у баба, през деня всеки си действа и вечер се прибират.. Много им е хубаво и постоянно се чудят другите що се тъпчат по апартаментите Simple Smile

# 365
Тъкмо това си мислех и аз, дъщеря ми имаше приятелка, бабата в Чайка, те живееха в Баново, майката вечер прибираше детето нахранено, с написани домашни, наиграло се с приятели и потегляше към село. Уикенда на чист въздух, обаче като порасна това дете - кино, рождени дни, гостувания - трудна работа.

# 366
Като порасна голямата дъщеря често гостуване с преспиване у баба Simple Smile После им направиха и стая там да остават, когато решат..
Друга приятелка живеят на Траката във фамилна къща, но баща и е военен пенсионер, сега щатен шофьор на децата..

# 367
Идеята е в сняг и дъжд да пътуваш по 5 минути, не по 45 😃. Освен това повечето активности са наблизо, ако трябва да се прибереш 2-3 пъти дневно за преобличане и багаж не е същото …

# 368
  • Варна
Кога я измислихте тая дума "активности" ми се е изплъзнало от вниманието. Кой пътува 45 минути. Най-далечната вилна зона до Варна е на 15 минути ( Перчемлията или пък тази на Осеново ). Като се спуснеш от там и си в "на центъра" до 20 минути. Е, ако детето е на балет в Кайсиева може и 45 минути да станат. Всичко зависи кой си, къде си, какво правиш. Все пак хората отиват извън града и в къща защото искат определени неща и ако са готови да плащат за това с шофиране няма проблем. Но, ако се наспиваш по-добре, ако се храниш по-добре, ако децата ти са по-здрави заради избора ти на друго място за живот. Пък и да не говорим в тия измислени времена на заключвания по панелките. Това по модерно му се нарича "trade off" или по нашему "приоритети и компромиси".

# 369
Според мен заради всичките изброени по-горе причини най-разумният подход е семейство с деца до 10-12 години да живее под наем. Междувременно спестява за по-голямо самоучастие за бъдещ кредит и по-кратка ипотека или в най-оптимистичния вариант за плащане на бъдещото жилище в брой. Така може лесно семейството да бъде мобилно в рамките на града и извън него, да живее там, където ще е най-удобно за работа/училище.

# 370
  • Варна
И докато живееш под наем и спестяваш за по-голямо самоучастие,идва инфлацията и ти изяжда спестяванията.Да не говорим за постоянното повишаване на цените на имотите...

# 371
  • Варна
И докато спестят за голямо семейно жилище, децата вече са отлетяли...

# 372
Аз да повдигна една друга тема за кражбите по местностите, селата. Как се предпазвате? Гледайки какво става из града си мисля, че тази зима ще има нужда от допълнителни мерки. Решетки не ми се слагат..

# 373
И докато живееш под наем и спестяваш за по-голямо самоучастие,идва инфлацията и ти изяжда спестяванията.Да не говорим за постоянното повишаване на цените на имотите...
По всички учебници пише, а и човек ако е с акъла си, може да си защити спестяванията. Като казвам спестявания, нямам пред вид да си държи парите на депозит или под дюшека Wink

# 374
Пак да попитам някой да знае нови проекти в Чайка, Спортна зала, ВИНС, Музикалното, ФК,Червения?

Общи условия

Активация на акаунт