Дразнеща свекърва

• 22 960
  • 573
  •   1
Отговори
# 45
Ми тя нека си дава съвети, нали важното е какво ще се реализира. Не можеш да й затвориш устата, но можеш да си по-настоятелна в това което правите -  не си казала какво, и да си ръководиш собствената къща по твоему. Ако мъжът ти не ти дава да правиш нещата по твоему и не ти зачита мнението за това вече не е виновна свекървата, а си е твоя вината такъв си си го избрала.

# 46
Относно съветите - не знам на колко години си, но няма нищо лошо да чуеш някакви мнения или съвети от по-възрастен човек. Поне от уважение. А дали ще я послушаш или не, после ти ще си решиш. И моята свекърва постоянно ми дава някакви съвети. Ходим при нея за по няколко часа, веднъж на 2 седмици. Ми не ми пречи - жената иска да каже какво мисли за едно или друго нещо, има със сигурност по-голям опит от мен - две момчета е отгледала. Защо да не чуя какво има да ми каже? Пък, ако преценя ще я послушам. В интерес на истината доста добри съвети съм получавала от нея през годините и за доста неща се е случвало да се окаже права. Така че не виждам нищо лошо в това.

Точно за това се опитвам да напиша в няколко подобни теми, но не срещам чуваемост. Може би ще ме чуят като станат на моята възраст - нали звукът бил най-бавното нещо, защото това което майка ти ти говори като си на 17, го чуваш чак като станеш на 40 Wink
Не е нужно веднага с рогата напред, особено когато свеки е в позиция на домакиня. Ми послушай и си прецени, няма начин само глупости да дрънка. Но ако снахата е предубедена  надъхана става лошо.

# 47
  • София
Свекърва ми идва всеки месец и има мнение по всички въпроси - от това с каква боя да се боядисвам и как да поддържам кожата на лицето, до това какво и как да готвя, на какви курсове да записвам детето и пр. Винаги благодаря учтиво и действам, както си знам. Престоят е няколко часа, в които я изтърпявам.
Не съм ходила на гости у тях от 13 години. Това е занимание на мъжа ми, независимо от дължината на престоя.

# 48
Значи, има разлика да се даде мнение и да се даде наклон - второто обичайно когато не се изпълни 'мнението'.
И аз имам мнение по много въпроси, но никой не е длъжен нито да е съгласен, нито да козирува и изпълнява, колкото и да ми се ще.
Пак не разбрах за гостуванията с дни.
Бел, бих предложила като сте на гости - дръж се като гостенка. Съответно ти като приемаш гости - дръж се като домакиня. Не са нужни грубости, но нека е ясно на кого къде му е мястото.

# 49
Аз изхождам от това, че имам две свекърви - бивша и настояща. И за толкова години не съм се скарала с нито една от тях. И от двете съм получавала съвети, и двете са мъжки майки на по две момчета, и при двете съм си преценявала кой съвет да послушам и кой не. В момента имам вкъщи един див пубер и чистосърдечно си признавам, че няколко съвета от свекървата си ги прилагам и действат много добре. Даже, като отида при нея, първата работа ми е да се оплача и да видя тя какво ще каже по темата. Разбира се не всяко нещо може да се приложи, защото сега времената са съвсем различни, но това не ми пречи да я изслушам. Преди да се запозная със сегашната ми свекърва, ММ все ми повтаряше, че е много зла, че има ужасен характер, че чак не иска да ни запознава, защото нямало никакъв шанс да се разбререм, понеже била много проклета и т.н. Пък ей на - вече 12 години си се разбираме чудесно. Че даже и маменце си и викам от време на време, както и тя на мен. Но това е така, защото от ден първи тръгнах с мекото. Другата снаха не говори с нея вече 10 години, но тя още от самото начало е тръгнала с рогата напред и е имало сериозен, челен сблъсак. Та така - когато снаха и свекърва не живеят заедно, винаги може да има някаква толерантност и търпимост за краткото време, в което са заедно.

# 50
За мен няма значение нито възрастта, нито каква ми се пада. Уважението трябва да се заслужи. Защо снахите едва ли не да стъпват на пръсти и да са меки, докато примерно свекървите тръгват с рогата напред и са несъобразителни. Каквото отношение ми покажат, такова получават.

# 51
  • София
Дали ще дава наклон или мнение, все тая. Нареждаш нещата, че да се видите максимум за няколко часа и това е. Протяжните срещи са за майка и син.
Моята не просто наклон дава, а изисква пълно подчинение. Ако мине границата, казвам, че няма да стане, без допълнителни обяснения. Ако продължи, отговарям, че темата е приключена, с което наистина я приключвам. Едно от основните умения на възрастния човек е да си очертава границите. За целта не е необходимо да се вдигат скандали.

# 52
За мен няма значение нито възрастта, нито каква ми се пада.

Съгласна съм. Особено ако свекървата се опитва да дава наклон, както спомена авторката, какви щори да купят и т.н. Дразнещо. Изслушваш, кимаш, пък като се повтаря безкрай, ти се късат нервите. Колкото и блага да си.

# 53
Аз направо сложих точка, защото нямам време и нерви за губене. Нито чуваме, нито се виждаме. По празници за няколко часа я изтрайвам и това е.

# 54
  • София
Абее тука снахата ходи за по няколко дни в свекървата, не обратното. На вас ако някой ви тръгне с рогата напред ще му ходители толкова често на гости с преспиване, а? Че и с претенции как се държи. Малко е нагло, сори.

# 55
Тук е разликата, като някой ми е неприятен спирам всякакви контакти с него. Как ли не ще се ядосвам, ще пиша по форуми и после на гости с дни.

# 56
Тук е разликата, като някой ми е неприятен спирам всякакви контакти с него. Как ли не ще се ядосвам, ще пиша по форуми и после на гости с дни.

Това напълно го подкрепям. Никой не я кара да ходи у свекърите с дни, щом не й харесва. Казва на мъжа си, че повече не иска да ходят с дни, ограничава ходенето от време на време за по няколко часа и това е. Ама не става да ходи често, да стои с дни, пък да се сърди на поведението на свекърва й в собствения й дом. Като не и харесва да тегли чертата и да се приключва агонията

# 57
За мен няма значение нито възрастта, нито каква ми се пада. Уважението трябва да се заслужи. Защо снахите едва ли не да стъпват на пръсти и да са меки, докато примерно свекървите тръгват с рогата напред и са несъобразителни. Каквото отношение ми покажат, такова получават.

Като сте семейство уважението се дава на кредит. Да не говорим, че все пак става дума за по-възрастен и по-опитен човек. На вас младите ви се струва, че всичко знаете, ама аз понеже съм по-скоро на възраст за свекърво мога да те уверя, че много често това самочувствие е безпочвено и малко изслушване няма да навреди. Моята дъщеря поне не знае тонове неща за въртенето на дом, макар да живее сама. И пита, и приема съвети. Защо априори на свекървата се забранява същото? Особено ако вижда, че ще си счупите главите.

# 58
Свекървата не ми е точно семейство, както тъщата не е точно семейство на мъжа ми.
Освен това - що за въпроси и изречения са как можело да ходи толкова често на гости, пък да има претенции? Вие нямате ли мъже до вас и тези мъже не биха ли се...да кажем, пообидили, ако им откажете компанията си за гостуване у мама?

# 59
Ами разбира се, че когато ходи в чужд дом, за по няколко дни, няма да има претенции. Като ходи в приятелите си на гости и й кажат, че вътре не се пуши, най-вероятно излиза на терасата, ако иска да пуши - не се цупи на домакинята, че не й дава да запали цигара в хола например. Значи, като се отиде в приятели се спазват правилата на чуждия дом - нищо, че е за няколко часа, но като се отиде при свекърите и се висне там с дни, ще си правят каквото поискат. Къде го има това?

Последна редакция: пт, 15 окт 2021, 19:52 от Lady Cassiopeia Duval

Общи условия

Активация на акаунт