За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 483
  • 745
  •   1
Отговори
# 60
Срещали ли сте безвреден микс от сушени подправки? Без глутамат и други красоти, само подправки и сол?
Лидл имат тяхна си, универсална подправка я водят. Поне по етикет няма глутамат, май само сол и сушени зеленчуци беше. Разфасовките са половин кило в пакет или едно кило в пластмасов буркан. Над 50% сол е, де, а вече на кого колко допада си е на вкус. На мен ми харесва да я слагам вместо сол като готвя някоя супа или яхния.
Продават и поотделно сушени зеленчуци ако искаш да си направиш ти микс по твой вкус.

# 61
За тази от Лидл ли става дума ?
Скрит текст:
Мислих да я пробвам и аз ,но тази седмица не стигнах до магазина.

# 62
Тази е, да.  Пак си е до вкус, сестра ми например не я хареса. И пак да предупредя че е доста солена, аз слагам направо вместо сол и опитвам да видя ще трябва ли още. Но пък не е скъпа и според мен си струва човек да я пробва, може пък да му допадне.

# 63
Години наред ползвах тази подправка, но от лятото я замених с друга( пак от Л.)- повече ми харесва, защото е без сол. В бурканчета с различен цвят капачки ( за салата, за супа).
Скрит текст:

# 64
  • София
Здравейте, да попитам нещо - последните два пъти като топя бял шоколад на водна баня не става течен, а по-скоро гъста маса.. мога да си го намажа на филия.
Защо се получава така, шоколадът ли ми е развален?
Не, не е развален, по принцип по трудно се топи бял шоколад, затова се добавя и сметана 30-35%.

# 65
Прекрасни хора, ММ е купил цяла патица, която в момента се маринова с портокалов сок и подправки. В нея си имаше пликче с органи, които не знам какво да правя... Спомням си, че някой някога ми е казвал, че стават за домашен пастет? Някой да е правил? (вкъщи ястия с карантийки не са на почит, а и като имам по 1 от всичко не е като да мога да направя угощение)

# 66
Спомням си, че някой някога ми е казвал, че стават за домашен пастет?
Скрит текст:
Обикновено имаш шия, сърце, дроб. Дробът става за пастет, останалото ако искаш за супа заедно с други изрезки от птицата. Класиката за гъшия пастет е нещо такова: разтапят се 3сл патешка мас или масло в тиган, запържваш там 1 глава лук нарязан много наситно, добавяш наязаното дробче, и готвиш за минута и половина или две, като разбъркваш. Накрая се добавят сол и пипер, прехвърляш всичкото в малко чопърче и пускаш да стане на пастет, по желание добавяш 1сл коняк. Излиза към половин чаша пастет, оставя сеэда изстине към час на стайна температура, после се прехвърля в хладилник да се стегне, може да стои към 3 дни. Ако искаш повече количество правиш горната рецепта с две глави лук, а накрая като сложиш продуктите в чопърчето добавяш още 1сл доматено пюре с щипка сол.

# 67
Здравейте, да попитам нещо - последните два пъти като топя бял шоколад на водна баня не става течен, а по-скоро гъста маса.. мога да си го намажа на филия.
Защо се получава така, шоколадът ли ми е развален?
Не, не е развален, по принцип по трудно се топи бял шоколад, затова се добавя и сметана 30-35%.
Така замазах положението, да - сложих сметана. Но до момента винаги съм го топяла самостоятелно - само шоколад, на водна баня и не е имало проблем, ставаше си течен. Не знам защо така стана, но не ме устройва.

# 68
  • София
Срещали ли сте безвреден микс от сушени подправки? Без глутамат и други красоти, само подправки и сол?
[/

Има магазинче на пазара Красно село точно до това на Камелея Воче. За съжаление не мога да си спомня как се казва. Като влезете от главния вход в дясно. Там има страхотен микс от изсушени зеленчуци без други добавки. Има много други интересни неща.

# 69
Мира, струва ми се, че го претопляш....отделяй малко по-голямо количество от белия шоколад при темперирането.

# 70
Мира, струва ми се, че го претопляш....отделяй малко по-голямо количество от белия шоколад при темперирането.
Ами... Не темперирам 😁 няма друг шоколад, който да добавя към стопения.
Директно си разтопявам количеството на водна баня. Обикновено ми трябва не повече от 100-150 гр., примерно за украса на бонбони, сладкиш..

# 71
Дръж го по-малко време на котлона/топи го за по-кратък период от време в микровълновата, или разтапяш 80гр и добавяш 20 след смъкване от огъня....е, чак да го мериш не е нужно, отделяш 2-3 блокчета и готово.
Друго не измислям за вероятен проблем, освен претопляне

# 72
  • Точно където трябва
Аз съм пишман готвачка. Вчера пърленките станаха на джапанки. Не знам защо. Тестото го замеси хлебопекарна, беше много лепкаво. Уж точно по рецепта правих. Извадих го и добавях брашно като правих топчета. После пък останаха сурови краищата. То и разтеглянето беше под всякаква критика.
Днес правих картофени кюфтета. По едно време много лепкаво стана. Просто се маже по пръстите, абсурд да стане кюфте.  И кекс забърках. Още изстива, мисля че е добре, но защо изригна и стана на вид един...

# 73
  • Русе
Скрит текст:
Аз съм пишман готвачка. Вчера пърленките станаха на джапанки. Не знам защо. Тестото го замеси хлебопекарна, беше много лепкаво. Уж точно по рецепта правих. Извадих го и добавях брашно като правих топчета. После пък останаха сурови краищата. То и разтеглянето беше под всякаква критика.
Днес правих картофени кюфтета. По едно време много лепкаво стана. Просто се маже по пръстите, абсурд да стане кюфте.  И кекс забърках. Още изстива, мисля че е добре, но защо изригна и стана на вид един...

Не знам кои рецепти използваш и със съжаление прочетох неволите ти  в кухнята. Ето две изпробвани рецепти. Ако решиш по тях да си приготвиш, спазвай ги точно и няма да има проблеми.

https://ipeychev9.blogspot.com/2018/03/blog-post.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_5771.html

# 74
  • София
.......................
КАРТОФЕНИ КЮФТЕТА СЪС СИРЕНА НА ФУРНА
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_257.html

Общи условия

Активация на акаунт