Майчинството счетоводно - 91

• 36 130
  • 759
  •   1
Отговори
# 210
  • София-Младост
Здравейте, имам следния въпрос. Синът ми е на година и 1 седмица. Вчера разбрах, че съм бременна. Първата година вземах доста високо майчинство. Какво следва да направя, за да вземам високо майчинство и с второто дете? Предложиха ми следното: прехвърлям си майчинството за втората година на бабата и се връщам на работа (там ще бъда на висока осигуровка), а ако не се чувствам добре след трети месец излизам в болничен. Благодаря предварително за съдействието!
Кога ви е термина с второто дете. Има ли застъпване на двата вида отпуск-този за второто, т.нар. майчинство  и 45 дневния за първото? Ако да, то имате право на същия размер обезщетение.

# 211
Здравейте, имам следния въпрос. Синът ми е на година и 1 седмица. Вчера разбрах, че съм бременна. Първата година вземах доста високо майчинство. Какво следва да направя, за да вземам високо майчинство и с второто дете? Предложиха ми следното: прехвърлям си майчинството за втората година на бабата и се връщам на работа (там ще бъда на висока осигуровка), а ако не се чувствам добре след трети месец излизам в болничен. Благодаря предварително за съдействието!
Кога ви е термина с второто дете. Има ли застъпване на двата вида отпуск-този за второто, т.нар. майчинство  и 45 дневния за първото? Ако да, то имате право на същия размер обезщетение.

Първото дете е родено на 23.11.2020, а терминът ми сега е 6.08.2022. Следователно има застъпване. Това означава ли, че не е нужно да правя никакви промени и да продължа да си вземам майчинството за втората година, а след раждането ще вземам същото като първото?

# 212
Здравейте! Може ли да ми помогнете по следния казус? Мъжът ми може ли да си вземе болничен за гледане на дете (за по-голямото ни дете), докато аз съм в майчинство за по-малкото? Сестрата ми обяснява, че не можело - било незаконно, защото аз съм си била вкъщи по майчинство и мога да си гледам и по-голямото, докато е болно.

Последна редакция: пн, 06 дек 2021, 10:24 от YellowCat

# 213
  • София-Младост

alexandrag
Да.

YellowCat
Според мен може.

# 214
Здравейте! Тази година съм използвала възстановяване на разходи от допълнително осигуряване от работата. Трябва ли да попълвам декларация за публични задължения по чл. 49? Не съм попълвала такава до сега.

# 215
Започвайки сега работа, ще взимате обезщетение на база дохода ви 24 месеца назад, кчитано от месеца преди излизане в 45 дневен болничен.
А социалните нямат място  в случая.

Благодаря за отговора. Като писах за социалното майчинство, имах в предвид че се надявам да взема повече отколкото е то. През първата си бременност бях безработна, и взимах по 100 лв. за една година. А със счетоводителя на фирмата ли трябва да се консултирам за всичко, за документи, болнични и т.н.т.?

# 216
  • Пловдив
Започвайки сега работа, ще взимате обезщетение на база дохода ви 24 месеца назад, кчитано от месеца преди излизане в 45 дневен болничен.
А социалните нямат място  в случая.

Благодаря за отговора. Като писах за социалното майчинство, имах в предвид че се надявам да взема повече отколкото е то. През първата си бременност бях безработна, и взимах по 100 лв. за една година. А със счетоводителя на фирмата ли трябва да се консултирам за всичко, за документи, болнични и т.н.т.?
Ако имате трудов договор и над 12 месеца общ трудов стаж, ще получавате минималното майчинство (за тази година е 650 лв), независимо, че две години назад не сте работили. Социално майчинство взимат жените без трудов договор или които нямат 12 месеца трудов стаж

# 217
Пак да попитам, че нямам отговор на моя въпрос.

Здравейте,
В момента съм втора година майченство за отглежда на дете. На 23.02.2022г дъщеря ми навършва две години. В момента съм бременна в 9 г. С.
Питането ми е мога ли да си взема болничен след 12 г. С. Да си прекъсна майченството и съответно да взимам 50% + болничен. Или да си изчакам 23.02.2022г и след това да си пускам болничен. Със сигурност в момента няма как да се върна на работа, защото карам тежка бременност. Моля за съвет как ще ми е най - изгодно. Осигуряват ме на 1500 лв. Бруто.
Благодаря предварително.

# 218
mimsi111, благодаря и на вас за отговора. Точно това ме интересуваше 😊

# 219
  • София-Младост
Пак да попитам, че нямам отговор на моя въпрос.

Здравейте,
В момента съм втора година майченство за отглежда на дете. На 23.02.2022г дъщеря ми навършва две години. В момента съм бременна в 9 г. С.
Питането ми е мога ли да си взема болничен след 12 г. С. Да си прекъсна майченството и съответно да взимам 50% + болничен. Или да си изчакам 23.02.2022г и след това да си пускам болничен. Със сигурност в момента няма как да се върна на работа, защото карам тежка бременност. Моля за съвет как ще ми е най - изгодно. Осигуряват ме на 1500 лв. Бруто.
Благодаря предварително.
Можете. По-изгодно е болничен +50% , предполагам.

# 220
Благодаря много.💛🤗

# 221
Здравейте, имам малко тъп въпрос, но от всичката информация в нета не съм сигурна, че разбирам правилно и искам да знам дали се ориентирам правилно - втората година майчинство започва след навършване на 1 година на детето, така ли?

Защото помня че около месец и нещо след раждането май се водеше болничен и чак след това се води майчинство... Т.е. първата година майчинство не е пълна календарна година? Това разбирам аз, но не съм сигурна дали е вярно.

Благодаря

# 222
Здравейте дами, имам въпрос. Предварително се извинявам ако е обсъждано по напред в темата.
В момента съм в 45 дневен болничен и термина ми е на 24.12. Какви документи трябва да попълня и кога, за да изляза документално в майчинство?

# 223
Здравейте, имам малко тъп въпрос, но от всичката информация в нета не съм сигурна, че разбирам правилно и искам да знам дали се ориентирам правилно - втората година майчинство започва след навършване на 1 година на детето, така ли?

Защото помня че около месец и нещо след раждането май се водеше болничен и чак след това се води майчинство... Т.е. първата година майчинство не е пълна календарна година? Това разбирам аз, но не съм сигурна дали е вярно.

Благодаря

Пример:
Термин 15.03.21
Раждане 20.03.21
В отпуск по бременност и майчинство до 14.03.22 включително
В отпуск за отглеждане на дете до 2 години до 20.03.23 включително

Първата година приключва преди датата на термина ( 45 дни преди термин + 365 = 410). Втората на рд на детето.

# 224
Здравейте, дами,

Самоосигуряващо се лице съм и, живот и здраве, през юли на 2022-ра ще изляза в отпуск за бременност и раждане до лятото на 2023-та, а след това възнамерявам да ползвам отпуск за отглеждане на малко дете до 2024-та.

Имам предложение, а вероятно и възможност за наемане на непълен работен ден от есента на 2023-та, която тепърва ще обмислям.

За да взема решение обаче в следващия месец, се опитах да намеря отговор на въпроса дали ще мога да продължа да вземам обезщетение за отглеждане на малко дете и след есента на 2023-та, като самоосигуряваща се, и едновременно с това да започна трудова непълна заетост.

Потърсих отговор на сайта на НОИ, но не открих моя казус в линковете по-долу:

https://www.nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/4508-vypros19

https://www.nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/4509-vypros20

Ще съм благодарна за отговорите на всички отзовали се експерти.

Общи условия

Активация на акаунт