Майчинството счетоводно - 91

• 36 107
  • 759
  •   1
Отговори
# 240
Чл. 49, Ал. 4, т. 8 от ЗДДФЛ

Този чл.49 от къде е, за каква декларация питате?

lollytea
Изплащането е па банков път, а изчислението е на база 24 месеца ... Ако в тях влиза времето на ползване на отпуск за отгл. на дете до 2г. възраст, то то се смята на база на МРЗ.

# 241
  • София-Младост
yoanamch

Ако ще ползвате данъчното облекчение през работодател, декларирате че нямате...но това е едно отбелязване на квадратче в декл. по чл. 22 в.

# 242
  • София
Здравейте,
Ако реша да съм в болничен през цялата бременност, това отразява ли се върху бъдещото майчинство?

# 243
Здравейте, вълнува ме въпроса с неплатения отпуск за отглеждане на дете до 8 г. възраст. Ако с бащата нямаме брак и се водим на различни адреси на колко дни имам право- 6 м или 12 м?

# 244
  • sofia
Здравейте,
Ако реша да съм в болничен през цялата бременност, това отразява ли се върху бъдещото майчинство?
Зависи последните 18-24 месеца как ти вървят доходите. Ако не са се променяли - не.

# 245
  • София-Младост
Здравейте, вълнува ме въпроса с неплатения отпуск за отглеждане на дете до 8 г. възраст. Ако с бащата нямаме брак и се водим на различни адреси на колко дни имам право- 6 м или 12 м?
6м + 5м, прехвърлени от бащата.

# 246
Здравейте.
Бременна съм в шести месец и след няколко дни ще пускам платен годишен отпуск, който ще обхване и първата седмица на януари, след това смятам да изляза в болничен. От първи януари се очаква актуализиране на заплатите. Въпросът ми е необходимо ли е да се върна на работа за няколко дни и колко, или заплатата автоматично се актуализира. Знам че не е необходимо да съм на работа, за да се подпише допълнителното споразумение, то може да ми бъде изпратено и по куриер и т.н. Но чисто законово дали е необходимо да се върна на работа?

# 247
Бащата е самоосигуряващо се лице и няма право.
Но прочетох за възможността да се ползват 12 м в случай, че няма брак, та се чудя това реална възможност ли е?

# 248
  • София-Младост
Здравейте.
Бременна съм в шести месец и след няколко дни ще пускам платен годишен отпуск, който ще обхване и първата седмица на януари, след това смятам да изляза в болничен. От първи януари се очаква актуализиране на заплатите. Въпросът ми е необходимо ли е да се върна на работа за няколко дни и колко, или заплатата автоматично се актуализира. Знам че не е необходимо да съм на работа, за да се подпише допълнителното споразумение, то може да ми бъде изпратено и по куриер и т.н. Но чисто законово дали е необходимо да се върна на работа?
Според мен не е нужно да се връщате на работа. Но не пречи да попитате в счетоводството.

Angel baby

Само 6 м.

# 249
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Бащата е самоосигуряващо се лице и няма право.
Но прочетох за възможността да се ползват 12 м в случай, че няма брак, та се чудя това реална възможност ли е?

Майката има право на 6 месеца.Бащата в случая няма право на отпуск, че да прехвърли право.Никакво значение няма в случая дали имат или нямат брак.

# 250
Добре де, тогава чл. 167а-(4) за кого се отнася? Цитирам:
4) Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
3. другият родител е починал.

# 251
Здравейте, в 45 дневен болничен съм преди раждане. Този болничен обхваща датите 09.11-23.12 кога да очаквам плащане от НОИ? Благодаря предварително.

# 252
  • София-Младост
4) Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:
А вие наистина ли не живеете в едно домакинство?
Здравейте, в 45 дневен болничен съм преди раждане. Този болничен обхваща датите 09.11-23.12 кога да очаквам плащане от НОИ? Благодаря предварително.
10 работни дни от подаването му в НОИ. Ако сте го предали на работодателя през м.11, днес е крайния срок да го входира в НОИ.
Взимате ПИК и следите.

Последна редакция: пт, 10 дек 2021, 14:13 от Ала-Бала

# 253
Привет! Докато съм в болничен как мога да разбера на каква сума съм осигурявана, понеже в нои с пик излиза по-голяма сума в месеците, в които съм в болничен?

Последна редакция: пт, 10 дек 2021, 13:54 от Гери75

# 254
А вие наистина ли не живеете в едно домакинство?
10 рработни дни от подаването му в НОИ. Ако сте го предали на работодателя пре м.11, днес е крайният срок да го входира в НОИ.
Взимате ПИК и следите.

Предаден е до няколко дни след получаване. ПИК имам и ще следя. Благодаря ви.

Общи условия

Активация на акаунт