Майчинството счетоводно - 91

• 36 014
  • 759
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте!
Искам да попитам какво е необходимо , за да прехвърля майчинството на бабата (моята майка) и възможно ли е нейните работодатели да откажат да я пуснат да излезе по майчинство, тъй като четох, че е нужно тяхного съгласие (а те едва ли биха се съгласили доброволно)?

# 406
Здравейте, имам подаден болничен от 07.12до 31.12, но в системата на НОИ не ми излиза. Това означава ли че не е внесен от счетоводителката, друг път такъв  проблем не съм имала. А вече би трябвало да са преведени

# 407
  • София-Младост
Е рано е за превод...крайният срок за предаване в НОИ е 10.01., след това 2-3 дни за визуализация в сайта  и 10 работни дни за превод.

# 408
Е рано е за превод...крайният срок за предаване в НОИ е 10.01., след това 2-3 дни за визуализация в сайта  и 10 работни дни за превод.
Защото миналия болничен от 07.11-06.12 още на 01.12 имах превод не е било след 10

# 409
Защото миналия болничен от 07.11-06.12 още на 01.12 имах превод не е било след 10

Имали сте превод за месец ноември най вероятно. Сега на 10ти януари ще го предадат и след 10 работни дни ще имате превод за останалия период.

# 410
  • София
От тази дата да броя 10 дни, нали?

Един и същ БЛ различни данни и различ и кодове (23.11. И 4.11)кодовете са както се вижда 0 и 15....

# 411
Здравейте, ще се радвам, ако може да ми разясните (или потвърдите)  следното: Имам дете, което на 12.02.2022 ще навърши 2 години, в момента съм втора година в майчинство, детето не е на ясла, нито ще тръгва. Бременна съм с термин 06.03.2022, като от 21.01.2022 ще съм в 45 дневен болничен (сега може би датите да не ги изчислявам точно, но приемаме, че ще са така). (Не съм се връщала на работа нито реално, нито фиктивно, не съм ползвала никакви болнични).
Ако правилно съм разбрала от НОИ и от форума:
1. Тъй като майчинствата ще се застъпят, ще получавам обезщетение както за първото дете? Тоест ще ми бъде изчислено на база последните 2 години, през които съм получавала заплата, а НЕ на база на двете години обезщетение за майчинство.
2. За периода 01.01.2022 - 21.01.2022 предполагам ще получа обезщетение на база 650 лева - да речем към 500 лева някъде.
3. От 22.01.2022 насам болничния на каква база ще ми бъде изчислен: на база последната ми работна заплата (т.е. последната преди да излезна в първото майчинство) или на база тези 650 лв. обезщетение?
4. За периода 22.01.2022 - 12.02.2022, в който ще съм в болнични + първото дете няма да е навършило 2 години, ще получа ли болничен + половината от майчинството (не точно половината, ами изчислено за съответния брой дни, разбира се)
5. Освен да си занеса 45 дневния болничен на работодателя, трябва ли нещо да уведомявам НОИ зе тези обстоятелства.
Много ще съм благодарна, ако ми прочетете фермана и отговорите Simple Smile

# 412
  • София-Младост
Dunda105
1. Реално няма да правят изчисления...ще взимаш толкова, колкото си взимала преди 2 години за първото дете.
2. Да, но по-скоро ще са 400 и малко.
3. Нали се уточни, че има застъпване на двата отпуска и имаш право на обезщетение в размер като за първото дете. Сети се колко си получавала за 45 дневния преди две години...толкова ще получаваш и сега.
Ако изчисленията обаче ти отреждат по-високо, то имаш право на по-високото. Но предвид, че втората година с е смята на база МРЗ... предполагам ще получаваш предишното обезщетение.
4. Да, подава се приложение до НОИ.
5. Вие не, кореспондирате само с работодател, а тои уведомява НОИ.
Подавате промяна в обстоятелствата, мисля в прил.7 раздел ІІ
Подавате прил.8 за 50% от майчинството до 20.01. вкл. И си подавате 45 дневния болничен.

# 413
Здравейте. Имам казус с болничния. 45-дневния ми свършва на 14 януари, а раждане не се очертава (поне на теория при прегледа) преди 25-ти. Кой и как трябва да удължи този болничен? Раждането ще е на различно място от там, където се следя и ми го издадоха.

# 414
  • София-Младост
Здравейте. Имам казус с болничния. 45-дневния ми свършва на 14 януари, а раждане не се очертава (поне на теория при прегледа) преди 25-ти. Кой и как трябва да удължи този болничен? Раждането ще е на различно място от там, където се следя и ми го издадоха.
Не се удължава. Раждате и тогава ще се обадите на Аг следил бремеността да издаде болничен за периода на преносване.

# 415
Много благодаря за бързия отговор. Бях се притеснила, а с НОИ свързването по тел е невъзможно.
Не се удължава. Раждате и тогава ще се обадите на Аг следил бремеността да издаде болничен за периода на преносване.

# 416
  • София
Не очаквай НОИ са ти вдигнат

# 417
  • Седмото небе
Пак да си побутна питането...
Момичета,
Честита ви нова година и бъдете здрави!!!
Дойде ред съвсем скоро да приключи и моята първа година от майчинството. Засега не възнамерявам да се връщам на работа. Имам следните въпроси:
1) Спомням си, че само се попълва някакъв документ за това, че ще си ползвам и втората година? Така ли е или бъркам и има нещо друго, което трябва да се направи?
2) По време на втората година:
- ако започна отново работа (същата или друга на стандартен ТД), ще получавам до края и 50% от сумата 650 лв нали?
- ако започна работа на Граждански договор ще получавам ли цялата сума от 650 лв?
3) Както и след като родих на 20.01 миналата година това означава ли, че сега последното М, което получих е било последното голямо такова тоест с него е приключила първата ми година? Малко ме обърква това кое кога и колко ще взема през тези месеци от края на едната и началото на другата година.
4) Имам и ПИК от НОИ, ако там мога някъде да видя информация или да прочета, моля насочете ме къде!
Предварително благодаря, ако някой отдели от времето си да ми отговори!

# 418
Здравейте, имам болничен от ЛКК от 19.12 до 18.01.2022. Предала съм болничния на работодателя на 23-ти декември. Към днешна дата все още виждам, че не е подаден към НОИ. Ако и до утре не го видя там, трябва ли да им звънна да проверя? Все пак уикенда е 8 и 9 неработни дни, а 10-ти в понеделник нали се води последен срок за подаване към НОИ. Нашата фирма е малко разсеяна и се притеснявам да не би да са пропуснали да го предадат на счетоводството, понеже бяха много празници и реално фирмата беше от 24.12 до 4.1 във ваканция. Как мислите, какво да направя?

# 419
Здравейте !
Имам следния въпрос:
В болничен съм до утре 07.01. Термина ми е за 27.02 , но ще раждам секцио на 17.02 и се чудя след като ще съм секцио с точна дата, дали мога направо да изляза 45 дни преди раждане от утре или се смята според термина , който е за 27 и първо трябва да изляза болничен от 08.01 до 14.01 и след това тези 45дни преди термин?

И още нещо деня на термина влиза ли в тези 45 дни или 45ден е деня преди термина ?

Общи условия

Активация на акаунт