91 НЕГ "Професор Константин Гълъбов" - тема 8

• 60 078
  • 743
  •   2
Отговори
# 630
  • София
Според мен занижените оценки по география дойдоха от неопитност на преподавателката.  Пишеше точки и коректни оценки, но не си даваше сметка в началото, че като се сборуват няма да са максимални. Въпреки, че не е пълна 6- ца по география това е любимата учителка на дъщеря ми. Завърши 12 , профил математика и география.
А коя е преподавателката? Защо не пишете с имена?

# 631
  • столицата
Профилът по мат и гео на току -що завършилите 12 клас се водеше от Трендафилова по гео и Динева по мат.
Моето дете също много си ги харесваше и двете госпожи и много научи от тях. Все пак, смятам, че изискванията на преподавателите бяха бяха прекалено завишени, особено в 11 клас. В 12 клас се усетиха, че развалиха успеха на целия профил, но малко късно😎 Все пак има специалности, в които всяка стотна от дипломата е важна. Еми няма как да ме убедите, че децата от този профил знаят по-малко от наборите си от Долно Нанагорнище, където са им подарили оценките или от наборите си от Испанската.,  които в същия профил не са изучавали част от материала, изучаван в НЕГ.
Не ме разбирайте погрешно, детето продължава да си харесва учителите, а и при нас дипломата не е важна и няколко стотни  не са от значение, но просто считах за редно да споделя предвид дилемите, пред които да изправени 10-класниците и техните родители.
Възможно е и да е "късметът" на  наборът на опитните зайци.  Дано занапред всичко е наред!

# 632
  • София
Вие наистина  сте нацелили две доста строги дами,  П. Динева хич не е дашна на оценки, но като цяло е обективна, водеше математиката на близначките ми в 8 клас, добре обясняваше със сигурност. Ама то угодия няма, родители тогава мрънкаха - децата ни, Госпожо Динева,  не са в  МГ, какви са тези домашни, те са тук за немски. Ми не, не са само за него. От 9 клас нагоре пък не им харесваше, че Е. Крумова не давала много домашни..Laughing Но със сигурност децата ви поне  са учили (и научили) при тези две преподавателки. При Валя Бонева също, така че ако пак те са на профилите с мат, не би трябвало да имат  причина родителите да се опасяват, че нещата ще са по допирателната.

БЕЛ профил ще се води май от  г-жа Л. Гюлеметова, нищо че се е спрягал  доскоро К. Бечев. И тук няма причина за недоволство, тъкмо обратното Simple Smile

Последна редакция: ср, 29 юни 2022, 21:41 от пенсионирана русалка

# 633
При електронното обучение  слушах и двете (в две поредни години) - Трендафилова и Димитрова. И двете изискват, но Димитрова влиза под кожата на децата. Разиграва викторини, без оценка, в които се павтарят важни неща (траспортни коридори, реки, зони...), с прекрасно чувство за хумор, което използва при всяка възможнот. Ако при Трендафилова децата бяха сковани, при Димитрова учеха с удоволствие. И не научаваха по-малко. По-малък беше стресът. Плюс е и това, че Димитова им даваше понятия на немски и пускаше периодични петминутки за проверка. В този смисъл е много важно преди избора да се знае и кой преподавател ще води съответния предмет. Една и съща материя, преподадена с различен маниер, може да накара децата да заобичат предмета или да се отвратят от него, без да осъзнават преноса на чувства от преподавател към предмет.

ПП: А, че Трендафилова е справедлива  и компетентна, спор няма.

Последна редакция: чт, 30 юни 2022, 01:22 от Шарлот

# 634
  • София
Шарлот, разбирам те, но ще си позволя да изразя несъгласие. Много неща в НЕГ не са наред, но и родителите искат някои невъзможни неща. Едва ли някъде  училища с много паралелки са информирали децата точно кой ще им води профилните групи, особено когато има по двама учители. Това е нещо малко или много динамично, може да настъпят промени в последния момент, какъвто е и случаят с БЕЛ. Видно източникът ми, споделил че профил по БЕЛ ще си има като досега и слуховете за махането му са неверни, се оказа напълно прав. Вероятно е толкова прав и за другото - казвано е било на децата, че г-н Бечев ще води профила, но заради обстоятелства, които човек на никого не пожелава,  той може би се е отказал сам и се спряга г-жа Гюлеметова.  Това е даже в полза на учениците... Ако  едно училище е частно или е ДУ, но също  е с малко паралелки във випуска,  е по-вероятно да се знае  кой какво ще води. Иначе  същото биха поискали и седмокласните майки, кажете ни, че чадото няма да е при ИВ и ние ще го запишем в НЕГ. За тях е също толкова важно, понеже в 8 клас се поставят основите по езика.

Последна редакция: ср, 29 юни 2022, 22:15 от пенсионирана русалка

# 635
  • столицата
При моето дете за страх от г-жа Трендафилова  не може да се говори, но за твърде много материал и високи изисквания -може.
Но пък каква обща култура натрупаха. Дори детето се смееше, че вземат Гражданското образование със знанията от профил география😁 Дори по едно време искаше да ходи на матура по гео, защото най-много била учила по този предмет
Ако Лили Гюлеметова води БЕЛ-а, сте учили 6-цата от тотото. Дано всичко е наред с Бечев!

# 636
  • София
При моето дете за страх от г-жа Трендафилова  не може да се говори, но за твърде много материал и високи изисквания -може.
Но пък каква обща култура натрупаха. Дори детето се смееше, че вземат Гражданското образование със знанията от профил география😁 Дори по едно време искаше да ходи на матура по гео, защото най-много била учила по този предмет
Ако Лили Гюлеметова води БЕЛ-а, сте учили 6-цата от тотото. Дано всичко е наред с Бечев!

Многото материал в профилите е по всички предмети, високите изисквания също не са лошо нещо, в университета никой после не ги гали с перце.  И вместо да се чува изречението "Аз чак в унито разбрах какво е да учиш", по-добре да го усетят това  по-отрано.Кофти момент е било явно оценяването в 11 клас, дано поне за следващи випуски това бъде коригирано.

# 637
Русалка, ти употеби израза "държавна тайна". Какво пречи да се обяви: към този момент се предвиждат следните профили....., в които ще преподават следните преподаватели... Прави се разчет за разпределението на часовете. Не може да не се знае предваителната програма. Сама визираш г-жа Гюлеметова като водеща БЕЛ. Защо децата не знаят това. А че сме хора и всичко се случва - спор няма. И никой няма да се огорчи, ако поради някакви съображения обявеното не съвпадне със стартиралото.  Но не е нормално декларации за избор на профил да се подават на ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТИ ЮНИ, а в кой профил се разпределя конкретно дете да се узнае на ЧЕТИРИНАДЕСЕТИ СЕПТЕМВРИ.

# 638
  • София
Аз го употребих в съвсем друг смисъл израза "държавна тайна", няма място за сравнение  - преподавателят там е  ясен, децата вече завършиха, просто никой не споделяше име до включването на Галимар.

Докато ти говориш за друго, ПРЕДИ избора  да знаеш кой ще води профила. Ами ако групите с  математика примерно са 3 и една се води от масово нехаресваната  Христова, а другите две от Бонева, Петрова или Динева, какво ще стане, каква информативност ти носи това и повод ли е да се откажеш от профила?

За Гюлеметова казах  "спряга се", не  тя със сигурност ще води.. Има разлика.

Извини ме, ама малко си противоречиш,  сравняваш двете географички и казваш, че при едната е стресово и сковано ученето, децата се страхуват и съответно е от огромно значение кой ще води профила. После казваш, че никой няма да се разсърди, ако обещаното не съвпадне с реалното. Е, обещават сега примерно Димитрова, а наесен пускат Й.Трендафилова..Какво правим тогава?

Знаеш колко те обичам, не се сърди Heart. Но училищата, дори и тези с  добра управа,  сред които НЕГ не е, се въздържат от такива действия, за да няма после - аааа, ама вие обещахте на децата , защо тогава е Х на профила, а не У?

За обявяването на профилите вчера/оня ден - нямам думи... Нечувано, непростимо  закъснение,  преди такова нещо не се е случвало.

Но за информирането чак на 14.09  кой къде е попаднал,  било за 8 клас, било за двата девети класа на немския отдел или за профилите - такава е от години схемата в училището, никой никога не я  крил. Нито в темата, която  хората все пак не са задължени да четат, нито в  училището, още при записването се казва. И причината е вече  упоменатата, да няма опции за пазарене в стил " не искам  аз детето ми да е  в 8 Б при ИВ, не искам да е  в  лайстунга, който е с по-слабия математик, не искам да е в профил мат при Христова, а при Бонева". Познавам родител, който пътеки до НЕГ проправи, докато се пребори детето да е  в определен 8 клас.

Последна редакция: ср, 29 юни 2022, 22:53 от пенсионирана русалка

# 639
Водим разговора при съпоставка в различен контекст. Така диспут не се води - поне аз не умея. От казаното от теб разбирам, че не се огласяват имена, защото все ще има по някоя къса клечка и видите ли, ако се разбере, че деца ще се паднат при късата клечка, ще има протест.

Първа стъпка за връщане на репутацията на НЕГ - да се минимизират късите клечки. Анонимността не ги прави по-малко къси.
Втора стъпка - да се възстанови пекъснатият диалог - да има чуваемост за мненията не на родителите - на децата.
Трета стъпка - по-малко казионщина (звучи ми по-добре от принуда). С поставяне в ъгъла и в безизходна ситуация пробблеми не се решават.

Питаш ако знам, че детето ще е при Христова как ще постъпи? Ще запише друг профил. Затова пък следва да има алтернативни профили. Сдвояването на предметите е според начина на кандидатстване, актуален преди много години. Защо да няма и профилиращ предмет философия. БЕЛ/ист, БЕЛ/Ф-фия, защо да няма ИТ? Повечето деца с математическа ориентация ще изберат ИТ. НЕГ е като мумифицирана, непомръдваща от традиционна скованост. Виж ФЕГ как организиаха ПП. За да има смисъл от ПП, изборът следва да е СВОБОДЕН!

# 640
Трендафилова е много любима на моята дъщеря. Беше удоволствие да учи по предмета й и натрупа доста знания. Не съм усетила да е имало дистанция.  Напротив - беше разбираща. Но че изисква това е безспорен факт.

# 641
  • София
Нищо такова за къси клечки се няма предвид баш при профилите. В тях, за щастие, преподават страхотни учители, ако не сме в състояние да ги оценим - проблемът си е  наш. Христова беше  пример, понеже   за нея са се чували тук негативи,а  тя май дори никога не е водила профил. Бонева,  Петрова, Динева по мат, Христемова, Гюлеметова по БЕЛ, Симеонова по химия, двете географички.. Но родителите, чули отнякъде, че учителят Х е едикакъв си,  почват да искат детето им да е в другата група от същия иначе профил. Това казах, а не за къси клечки.

На много места профилите са с фиксирани двойки. И въобще новите профили  с мат в НЕГ не са като стария, никога преди е нямало мат и физика, мат и гео, това е само от 2 години, тоест в момента втори випуск само се обучава в тях. От септември ще бъде третият.

Последна редакция: ср, 29 юни 2022, 23:39 от пенсионирана русалка

# 642
  • столицата
Освен това и възприемането на даден учител понякога е субективно. Учители, които моето дете напр.харесва, се оказват нидолюбвани от други.

# 643
  • Sofia
Следя ви, знаете Grin Навсякъде е трудно да се каже кой учител ще води съответния профил - първо трябва да видят колко групи ще сформират и тогава да определят учителите, защото профилите са с много часове и изпълват хорариумите. Пък има и ООП паралелки.

# 644
  • София
Следя ви, знаете Grin Навсякъде е трудно да се каже кой учител ще води съответния профил - първо трябва да видят колко групи ще сформират и тогава да определят учителите, защото профилите са с много часове и изпълват хорариумите. Пък има и ООП паралелки.
Именно Simple Smile Ето, казва ни го учител Heart.
Освен това и възприемането на даден учител понякога е субективно. Учители, които моето дете напр.харесва, се оказват нидолюбвани от други.
Точно това имах предвид нагоре -  някой не харесва примерно Динева на база чуто мнение колко е взискателна и не особено дашна на оценки  или е замествала титуляр и детето има своите впечатления(казвам само примерно, някой с дете от нейния профил да не се засегне), а  в профила се пада точно при нея, при все че до 10 клас вкл. му е  предавала Бонева, във възторг е от нея, любима му е и  също ще води профил, в добавка  по-голяма част от съучениците му в класа са разпределени при нея и се чувства "прецакано". Е, тогава започва борбата, родителската имам предвид,  детето да се окаже при Бонева.. Въобще не ставаше дума за къси клечки. Мислите си само, че родителите спят.. WinkПознавам учител, започващ работа от септември в столично училище. Дори не знае на кой клас още ще преподава. Значи и децата не знаят кой ще ги обучава, а предметът е ключов.

Непростимата вина на НЕГ за профилите тази година е твърде късното им обявяване, а не това, че не знаят децата дали БЕЛ ще се води от Гюлеметова , географията от Димитрова или Трендафилова, математиката от Динева и Бонева или примерно от Петрова и Василева.

Последна редакция: чт, 30 юни 2022, 10:00 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт