Синът ми е на 1г.10 м. Заспива спокойно за нощен сън на спалнята (спим заедно през нощта). От седмица и нещо всяка нощ към 24-1 ч. започва да плаче много, по-точно да пищи, със затворени очички, не се буди. Понякога бълнува нещо. Трудно го успокоявам, гушкам го, но рита и се дърпа в повечето случаи. Понякога вика "мами, мами" или "там, там". Все едно не ме чува, като се опитам да го успокоя. Понякога светвам лампата или му мокря личицето. Видях преди няколко дни, че единият му кътник е пробил, но това нещо продължава. Преди този необясним плач и крясъци спеше цяла нощ, като примрънкваше само за вода един път през нощта или да пишка на гърнето.
Възможно ли е да са нощни терори, или изживява нещо? Как да подходя?
Да уточня, че съм в последен етап на бременност, подготвяме го за бебето но не и натрапчиво.
Ритуалът си е един и същ - зъбки, баня, мазане, четене на книжка и пожелания за лека нощ.
Режимът му е следният:
Събуждане: 7-7,30ч.
Обеден сън: 12,30-13ч. - спи около 2-2,30ч.
Нощен сън: 21-21,30ч.
Здравейте,
Да, звучи като нощен терор.
Нощните терори са неприятни за родителите, но не и за детето.
Уверете се, че няма преумора през деня. Изместете часа на лягане по-рано, тъй като е доста късен за възрастта. Повече спокойни игри преди лягане и периодът би следвало да отмине.