Отговори
# 1 875
Здравейте . Какви трябва да бъдат интервалите на будуване преди преход към 1 дрямка? Срещнах информация , че трябва първият да е поне 04:30 , но в такъв случай следващите колко трябва да бъдат и няма ли да се събира много будуване и детето да се преумори?

Здравейте,
Аз лично предпочитам сън с фиксирани часове при прехода към 1 дрямка - доста по-лесно е за родителя, а децата на тази възраст вече се справят чудесно с този метод.
Иначе да, добре е първият интервал да е около 4 часа, за да стартирате преход с редуващи се дни, и да, събира се много будуване, което рязко спада след прехода, както обичайно при всеки преход.
При 4:30, ако детето става в 7, е по-скоро за една дрямка и ранно лягане.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 11:55 от Рaдост

# 1 876
Здравейте!
Бебе на 8м
Как да процедирам със съня на бебето ми? Като е на малко дневен сън, под 2ч спи нощен по 11-12ч, когато има дневен сън 2:30/45, спи нощен около 10/10:40.
На 3 дремки е.
Ако спи през деня около 2:30ч, сутрин става около 5:45/6, ако спи под 2ч ДС, сутрин се събужда около 6:30/7/7:30.
Благодаря!

# 1 877
От каква възраст е удачно да се изгражда режим?
Детето е на 20 дни, ексклузивно кърмено на поискване , тъй като е малко под
 3 кг .
Старая се да спазвам 45-1 час, но като яде заспива на гърда. Вече има колики и понякога будува 2 часа. Вечер приплаква и се налага гушкане.
Как да избегна създаване на твърди асоциации?

# 1 878
Здравейте, бебчето ни току що навърши 2 месеца. На изключително кърмене на поискване е, затова и до сега не успях да й въведе режим на спане, защото понякога огладнява и се събужда по-бързо, а и имахме период на колики. Впоследствие се оказа, че коликите са били по-скоро преумора. От както сме се прибрали от родилното, заспива за по-дълго след 23:30 най-често след полунощ. Така и не успях да я въведа в традиционните интервали на сън и бодърстване, препоръчвани за 1 месечно бебе. Най често през деня прави една по дълга дрямка от 2 рядко 3 часа, но понякога пропуска и нея и има още една или две по 30тина минути. Нощем напоследък заспива много, много трудно става супер активна, гука, плаче, рита иска да суче, преяжда и пак плаче и още по трудно заспива а после от газчета пъшка на сън и не спи дълбоко. Опитах се да въведа рутина през деня да я приспивам на Блек аут завеси и на тихичко. Роднините ме опровергаха и настояваха, че тя трябва да спи на светло и шумно през деня. Сънят й обаче започна да става все по малко. Нощем когато най после заспи в 1-2 или 3, спи 5 часа, хапва и пак заспива за още 3. Отначало правеше пауза 6 и след нея с хапване още 4, или 2 х 5. Но с натрупването на преумората, режимът ако може да се нарече такъв, съвсем й се прецака. Сега последно като заспа в 3 през нощта след бодърстване от късния следобед, се събуди в 8:30, хапна и спа до 12. Изпитвам ужасни угризения за щетите които сме й нанесли с това безразборно и оскъдно спане. Моля посъветвайте ме как да въведа режим и щетите дали са трайни за нервната й система ме тревожи най силно?
От натрупаната преумора през деня трудно преминава в дълбок сън, унася се за 20 30 мин и сякаш се стряска и буди. А преди месец дори на светло спеше по 2-3 часа през деня без да се буди.🥹😔

# 1 879
Здравейте!
Бебе на 8м
Как да процедирам със съня на бебето ми? Като е на малко дневен сън, под 2ч спи нощен по 11-12ч, когато има дневен сън 2:30/45, спи нощен около 10/10:40.
На 3 дремки е.
Ако спи през деня около 2:30ч, сутрин става около 5:45/6, ако спи под 2ч ДС, сутрин се събужда около 6:30/7/7:30.
Благодаря!

Здравейте,
Обмислете преход към 2 дремки, като за сумарен сън се ръковоте от момента, когато цялостно съня е по-спокоен. Имайте предвид, че 3 часа е горна норма на сумарен дневен сън, така че е по-вероятно 2:45 да идват в повече.

# 1 880
От каква възраст е удачно да се изгражда режим?
Детето е на 20 дни, ексклузивно кърмено на поискване , тъй като е малко под
 3 кг .
Старая се да спазвам 45-1 час, но като яде заспива на гърда. Вече има колики и понякога будува 2 часа. Вечер приплаква и се налага гушкане.
Как да избегна създаване на твърди асоциации?

Здравейте и честито бебче!
Никога не е твърде рано и никога не е твърде късно.
В този смисъл, на тази възраст можем да говорим за създаване на ритъм сън-хранене-будуване-сън, като се стремете да редувате асоциациите и да предлагате максимално много дремки в кошарата, за да не се създава една единствена асоциация, но приоритетно следва да остане храненето и успокоението, когато е необходимо.
След 2-рия месец, когато храненето е установено и всички вкъщи сте по-спокойни, можете да сте по-стриктни, а на този етап най-важно остава да се напаснете и свикнете.

# 1 881
Здравейте, бебчето ни току що навърши 2 месеца. На изключително кърмене на поискване е, затова и до сега не успях да й въведе режим на спане, защото понякога огладнява и се събужда по-бързо, а и имахме период на колики. Впоследствие се оказа, че коликите са били по-скоро преумора. От както сме се прибрали от родилното, заспива за по-дълго след 23:30 най-често след полунощ. Така и не успях да я въведа в традиционните интервали на сън и бодърстване, препоръчвани за 1 месечно бебе. Най често през деня прави една по дълга дрямка от 2 рядко 3 часа, но понякога пропуска и нея и има още една или две по 30тина минути. Нощем напоследък заспива много, много трудно става супер активна, гука, плаче, рита иска да суче, преяжда и пак плаче и още по трудно заспива а после от газчета пъшка на сън и не спи дълбоко. Опитах се да въведа рутина през деня да я приспивам на Блек аут завеси и на тихичко. Роднините ме опровергаха и настояваха, че тя трябва да спи на светло и шумно през деня. Сънят й обаче започна да става все по малко. Нощем когато най после заспи в 1-2 или 3, спи 5 часа, хапва и пак заспива за още 3. Отначало правеше пауза 6 и след нея с хапване още 4, или 2 х 5. Но с натрупването на преумората, режимът ако може да се нарече такъв, съвсем й се прецака. Сега последно като заспа в 3 през нощта след бодърстване от късния следобед, се събуди в 8:30, хапна и спа до 12. Изпитвам ужасни угризения за щетите които сме й нанесли с това безразборно и оскъдно спане. Моля посъветвайте ме как да въведа режим и щетите дали са трайни за нервната й система ме тревожи най силно?
От натрупаната преумора през деня трудно преминава в дълбок сън, унася се за 20 30 мин и сякаш се стряска и буди. А преди месец дори на светло спеше по 2-3 часа през деня без да се буди.🥹😔

Здравейте,
Със сигурност не сте нанесли каквито и да било трайни щети,всичко това е нормално е очаквано.
Започнете да следите и записвате съня, будете сутрин не по-късно от 8ч, за да имате предвидимост на деня, създайте рутина през деня и вечер (на тъмно и тихо е абсолютно подходящо), не позволявайте единична дрямка да е повече от 2 часа и нещата постепенно ще се подредят.
Всички промени трябва да се случват плавно.

Общи условия

Активация на акаунт