Отговори
# 1 875
Здравейте . Какви трябва да бъдат интервалите на будуване преди преход към 1 дрямка? Срещнах информация , че трябва първият да е поне 04:30 , но в такъв случай следващите колко трябва да бъдат и няма ли да се събира много будуване и детето да се преумори?

Здравейте,
Аз лично предпочитам сън с фиксирани часове при прехода към 1 дрямка - доста по-лесно е за родителя, а децата на тази възраст вече се справят чудесно с този метод.
Иначе да, добре е първият интервал да е около 4 часа, за да стартирате преход с редуващи се дни, и да, събира се много будуване, което рязко спада след прехода, както обичайно при всеки преход.
При 4:30, ако детето става в 7, е по-скоро за една дрямка и ранно лягане.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 11:55 от Рaдост

# 1 876
Здравейте!
Бебе на 8м
Как да процедирам със съня на бебето ми? Като е на малко дневен сън, под 2ч спи нощен по 11-12ч, когато има дневен сън 2:30/45, спи нощен около 10/10:40.
На 3 дремки е.
Ако спи през деня около 2:30ч, сутрин става около 5:45/6, ако спи под 2ч ДС, сутрин се събужда около 6:30/7/7:30.
Благодаря!

# 1 877
От каква възраст е удачно да се изгражда режим?
Детето е на 20 дни, ексклузивно кърмено на поискване , тъй като е малко под
 3 кг .
Старая се да спазвам 45-1 час, но като яде заспива на гърда. Вече има колики и понякога будува 2 часа. Вечер приплаква и се налага гушкане.
Как да избегна създаване на твърди асоциации?

# 1 878
Здравейте, бебчето ни току що навърши 2 месеца. На изключително кърмене на поискване е, затова и до сега не успях да й въведе режим на спане, защото понякога огладнява и се събужда по-бързо, а и имахме период на колики. Впоследствие се оказа, че коликите са били по-скоро преумора. От както сме се прибрали от родилното, заспива за по-дълго след 23:30 най-често след полунощ. Така и не успях да я въведа в традиционните интервали на сън и бодърстване, препоръчвани за 1 месечно бебе. Най често през деня прави една по дълга дрямка от 2 рядко 3 часа, но понякога пропуска и нея и има още една или две по 30тина минути. Нощем напоследък заспива много, много трудно става супер активна, гука, плаче, рита иска да суче, преяжда и пак плаче и още по трудно заспива а после от газчета пъшка на сън и не спи дълбоко. Опитах се да въведа рутина през деня да я приспивам на Блек аут завеси и на тихичко. Роднините ме опровергаха и настояваха, че тя трябва да спи на светло и шумно през деня. Сънят й обаче започна да става все по малко. Нощем когато най после заспи в 1-2 или 3, спи 5 часа, хапва и пак заспива за още 3. Отначало правеше пауза 6 и след нея с хапване още 4, или 2 х 5. Но с натрупването на преумората, режимът ако може да се нарече такъв, съвсем й се прецака. Сега последно като заспа в 3 през нощта след бодърстване от късния следобед, се събуди в 8:30, хапна и спа до 12. Изпитвам ужасни угризения за щетите които сме й нанесли с това безразборно и оскъдно спане. Моля посъветвайте ме как да въведа режим и щетите дали са трайни за нервната й система ме тревожи най силно?
От натрупаната преумора през деня трудно преминава в дълбок сън, унася се за 20 30 мин и сякаш се стряска и буди. А преди месец дори на светло спеше по 2-3 часа през деня без да се буди.🥹😔

# 1 879
Здравейте!
Бебе на 8м
Как да процедирам със съня на бебето ми? Като е на малко дневен сън, под 2ч спи нощен по 11-12ч, когато има дневен сън 2:30/45, спи нощен около 10/10:40.
На 3 дремки е.
Ако спи през деня около 2:30ч, сутрин става около 5:45/6, ако спи под 2ч ДС, сутрин се събужда около 6:30/7/7:30.
Благодаря!

Здравейте,
Обмислете преход към 2 дремки, като за сумарен сън се ръководете от момента, когато цялостно сънят е по-спокоен. Имайте предвид, че 3 часа е горна норма на сумарен дневен сън, така че е по-вероятно 2:45 да идват в повече.

Последна редакция: пт, 10 окт 2025, 09:49 от Рaдост

# 1 880
От каква възраст е удачно да се изгражда режим?
Детето е на 20 дни, ексклузивно кърмено на поискване , тъй като е малко под
 3 кг .
Старая се да спазвам 45-1 час, но като яде заспива на гърда. Вече има колики и понякога будува 2 часа. Вечер приплаква и се налага гушкане.
Как да избегна създаване на твърди асоциации?

Здравейте и честито бебче!
Никога не е твърде рано и никога не е твърде късно.
В този смисъл, на тази възраст можем да говорим за създаване на ритъм сън-хранене-будуване-сън, като се стремете да редувате асоциациите и да предлагате максимално много дремки в кошарата, за да не се създава една единствена асоциация, но приоритетно следва да остане храненето и успокоението, когато е необходимо.
След 2-рия месец, когато храненето е установено и всички вкъщи сте по-спокойни, можете да сте по-стриктни, а на този етап най-важно остава да се напаснете и свикнете.

# 1 881
Здравейте, бебчето ни току що навърши 2 месеца. На изключително кърмене на поискване е, затова и до сега не успях да й въведе режим на спане, защото понякога огладнява и се събужда по-бързо, а и имахме период на колики. Впоследствие се оказа, че коликите са били по-скоро преумора. От както сме се прибрали от родилното, заспива за по-дълго след 23:30 най-често след полунощ. Така и не успях да я въведа в традиционните интервали на сън и бодърстване, препоръчвани за 1 месечно бебе. Най често през деня прави една по дълга дрямка от 2 рядко 3 часа, но понякога пропуска и нея и има още една или две по 30тина минути. Нощем напоследък заспива много, много трудно става супер активна, гука, плаче, рита иска да суче, преяжда и пак плаче и още по трудно заспива а после от газчета пъшка на сън и не спи дълбоко. Опитах се да въведа рутина през деня да я приспивам на Блек аут завеси и на тихичко. Роднините ме опровергаха и настояваха, че тя трябва да спи на светло и шумно през деня. Сънят й обаче започна да става все по малко. Нощем когато най после заспи в 1-2 или 3, спи 5 часа, хапва и пак заспива за още 3. Отначало правеше пауза 6 и след нея с хапване още 4, или 2 х 5. Но с натрупването на преумората, режимът ако може да се нарече такъв, съвсем й се прецака. Сега последно като заспа в 3 през нощта след бодърстване от късния следобед, се събуди в 8:30, хапна и спа до 12. Изпитвам ужасни угризения за щетите които сме й нанесли с това безразборно и оскъдно спане. Моля посъветвайте ме как да въведа режим и щетите дали са трайни за нервната й система ме тревожи най силно?
От натрупаната преумора през деня трудно преминава в дълбок сън, унася се за 20 30 мин и сякаш се стряска и буди. А преди месец дори на светло спеше по 2-3 часа през деня без да се буди.🥹😔

Здравейте,
Със сигурност не сте нанесли каквито и да било трайни щети, всичко това е нормално и очаквано.
Започнете да следите и записвате съня, будете сутрин не по-късно от 8 ч., за да имате предвидимост на деня, създайте рутина през деня и вечер (на тъмно и тихо е абсолютно подходящо), не позволявайте единична дрямка да е повече от 2 часа и нещата постепенно ще се подредят.
Всички промени трябва да се случват плавно.

Последна редакция: пт, 10 окт 2025, 09:51 от Рaдост

# 1 882
Здравейте! Детето ми е на 8м на 2 дремки. Имаме сериозен проблем с приспиването през деня от бебе (винаги се налага да се взима на ръце и да се люлее, за да се успокои и тогава заспива в кошарата със залъгалка и любима играчка за гушкане, но това взимане и оставяне в кошарата в повечето случаи се прави 3-4 пъти, защото се изнервя, че не заспива и започва да плаче). При вечерното записване няма никакъв проблем, заспива си след млякото и не се взима на ръце. Спи непробудно цяла нощ 10-10:30часа, понякога 11часа. Спи в самостоятелна стая. Пробвала съм да слагам по-късно, по-рано, тихи игри 15-20минути преди лягане, пробвах 30минути преди лягане. Влизане в стаята по-рано, влизане по-късно. Един и същи ритуал - смяна на памперс, пускаме заедно пердетата да затъмним, тихо говорене, приспивна песничка (пробвах и без нея), залъгалка и играчката за гушкане (пробвах и без нея). Пробвах да я оставям в кошарата и да излизам от стаята - не става. Пробвам да стоя до кошарата - не става. Галя гръбче, главичка, потупване - не става. Пробвам само да присъствам - не става. Пробвам шъшкане или пеене на песничка. Просто нищо не става… докато не я взема да се отпусне в мен и тогава да я оставя, не заспива. Не мисля, че мога да пробвам да я оставям да плаче (сърце не ми дава просто). Пропуснах да кажа и че освен плач, започва мятане на ръце и крака. В следствие на заспиване с много помощ се буди винаги на 30-40мин и се налага да доприспивам по същия начин ( понякога отнема 2 минути, понякога 10). ИБ са 3-3:10/ 3:20-3:30/4. Но както казах това е проблем и вече изграден явно навик от бебе. Моля да ми дадете някакви насоки, идеи как да намаля помощта….. поне ако има вариант да не се люлее на ръце, наистина изнемогвам. Вече тежи 8кг, а не ми се мисли ако до 1.5години се приспива така…. Надявам се да съм била достатъчно подробна в описанието

Общи условия

Активация на акаунт