Имам аз една мечта, ДЕСЕТОКЛАСНИКЪТ да седне на чина.

• 45 096
  • 743
  •   1
Отговори
# 420
  • Пловдив
Да, но това е при положение, че испанския е на ниво! А той след големия ентусиазъм, с който стартира, бих казала, че сега е на етап, просто да го избута. Справя се прилично, но е твърдо 5.
Вчера след поста на Ани за НВО по език, го питам, дали някой ще се явява, а той вика, знам ли, сигурно умните:grinn: На въпроса ми, той от кои е, той каза и аз съм от умните, но не по испански. Мисълта ми е, че би предпочел на английски.

# 421
  • София
Добре де, тези които са се насочили към унита по изкуството, за колко различни униврестета ще подготвят портфолио? Когато си в науката или в друга област, младежите кандидатстват за 5, някои за 10 и повече университета. При подготовката на специфично портфолио, явно трябва да се комбинират работите, но изобщо не съм наясно как се действа.

# 422
Дъщеря ми ходи на рисуване всяка неделя по няколко часа при една дама, която подготвя ученици за кандидатстване в университет - рисуват различни формати и техники и всичко се пази за портфолиото, доколкото разбрах от нея, се гледа с добро око на прогреса на ученика - как се е развил в последните 2-3 години, тя си пази всичко - графики, темпери, акварели и масла. Още не е избрала конкретни специалности, заглежда и мода, и дизайн, и fine arts... предполагам догодина ще избистри конкретни университети и ще види какво точно ще се изисква.

# 423
  • София
Точно така и аз си го представям. Значи не бъркам? Но когато кажа, че не може да се залага само на един кон, следва: ама за там искат друго портфолио. Ами хубаво искат, ама ти нали имаш и такива неща, каквито те искат? Ами имала, ама нямало да прави повече, защото сега си е намислила мястото Х и иска да "копа" само там и да стане до възможния максимум по техните изисквания.
Да, на заниятията на които ходи ѝ поставят различни задания, но не съм сигурна дали може да разчита само на тях при 3 часа седмично? Тя ходи по 1 час седмично на 3 вида заниятия: анимация, дигитал арт и класикал арт. Разбира се, за 1 час не може да развие заданието и довършва допълнително у дома, но все пак не учи в художествено училище и има и доста други ангажименти. А както казах аз съм напълно аут от тази сфера и затова питам.

# 424
  • Sofia
Дами, моля ви се, всички ли унита искат някакви портфолиа? Да видя моят к'во мой събра. Нищо. Sweat Smile  От приятелско дете, което учи в Холандия някаква икономическа специалност знам, че е описвал разни стажове, участия в проекти...

# 425
Ани, това е за специалности, свързани с Изкуствата, например за Архитектура в Политехнико не искат портфолио, там си има приемен изпит, за икономическите специалности не знам как е, понеже са далеко от полезрението й 😄.

# 426
  • София
Дами, моля ви се, всички ли унита искат някакви портфолиа? Да видя моят к'во мой събра. Нищо. Sweat Smile  От приятелско дете, което учи в Холандия някаква икономическа специалност знам, че е описвал разни стажове, участия в проекти...

Искат мотивационно писмо. Добре е в него да се опишат разни активности, успехи и т.н., но изобщо не е добре да се ползва готово писмо или такова, съществуващо в нета. Имат програми, с които веднага се разпознават тези писма.
По-реномираните университети имат и изпит. Моето държа три изпита и всички бяха много различи.
Холандският изпит беше с по-практична насоченост, а избраната специалност бих я определила като икономическа, финансова, бизнес.
За Холандия специално е важно това, че имат различни срокове за подаване на документи в различните университети.
Като вече минала по този път, ви съветвем да не си давате парите по разни фирми, които няма да се справят по-добре от вас.

# 427
  • No Line On The Horizon
След завършен 10 клас може ли дете завършило езикова гимназия с език различен от английски да продължи в Художествена гимназия? Има ли варианти за приравнителни изпити?

# 428
Говорете на място - би следвало да има освободено място и детето да има бал, позволяващ изначално да се класира. Ако не е кандидатствало второто условие не би било изпълнено. Иначе въвеждането на НВО и диплома за първи гимназиален курс има за цел точно да позволи смяна на учебното заведение.

# 429
Достатъчно е свободно място. Няма изискване за бал, за каквото пише Шарлот. То е валидно, ако преместването е по надпланов прием. НВО в десети клас също няма отношение.
Проверете за наличие на свободно място в приемащото училище и какви са изискванията. ( обикновено става дума за приравнителни изпити). Ако става дума за училище към Министерство на културата:
Чл. 6. (1) (Доп. - ДВ, бр. 79 от 2017 г., в сила от 03.10.2017 г.) Ученици, успешно завършили І, ІІ, ІІІ, V, VІ, VІІІ, ІХ или Х клас в неспециализирано училище, спортно училище или в училище по култура, могат да се преместват и записват в училище по изкуствата от началото на следващата учебна година при наличие на свободни или освободени места в приемащото училище след полагане на изпит/изпити за проверка на способностите по съответния вид изкуство, професия и специалност.
..................
(3) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2018 г., в сила от 02.10.2018 г., изм. - ДВ, бр. 88 от 2019 г., в сила от 08.11.2019 г.) Учениците, които са завършили VIII, IX или X клас, полагат и приравнителни изпити по учебни предмети, по които съществува разлика в учебния план, по ред и условия, определени със заповед на директора на приемащото училище, за което се информират родителите (настойниците) и ученикът. Родителят/настойникът и ученикът подписват декларация за информирано съгласие относно различията в учебния план на приемащото училище и за приравнителните изпити, които е необходимо да бъдат положени.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 88 от 2019 г., в сила от 08.11.2019 г.) Преместването на ученици в училищата по изкуствата се извършва до попълване на групите и паралелките съобразно изискванията за определяне броя на учениците в паралелка, деленето на паралелките на групи и индивидуалното обучение в училищата по изкуствата. Броят на свободните и освободените места по отделните специалности се обявява в съответното училище до 30 юни.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2018 г., в сила от 02.10.2018 г., изм. - ДВ, бр. 88 от 2019 г., в сила от 08.11.2019 г.) Директорът на приемащото училище в срок до три работни дни след успешно издържан/и изпит/и за проверка на способностите потвърждава възможността за записването на ученика и уведомява писмено директора на училището, в което се е обучавал, за заявеното от родителя и ученика желание.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2018 г., в сила от 02.10.2018 г.) В срок до три работни дни от получаване на информацията по ал. 5 директорът на училището, в което се е обучавал ученикът, издава удостоверение за преместване и го предоставя на директора на приемащото училище заедно с копие на училищния учебен план и копие на личното образователно дело на ученика в гимназиална степен.

Езиковите гимназии са неспециализирани училища.

# 430
Абсолютно вярно от нормативна гледна точка. И точно там едва ли ще гледат НВО 10 клас. Факт е, обаче, че Шарлот е права: в НЕГ миналата година имаше свободни места за 1 или 2 профила и точно НВО 10 клас бяха сложили за критерий, освен съответните оценки от предметите по профила/ите. Та за някои това безполезно и незадължително НВО си е важен критерий.

# 431
  • Sofia
В тия размирни времена Disappointed Relieved да потърся все пак идеи за летни лагери за набора и компанията му. Ако е на море, ще е супер,. Те обичат и планински преходи. Нещо да препоръчате?

# 432
Ани, много рано! На средата на браздата сме 😀. Аз се съмнявам да се организират лагери — особено за големи тийнове. Последните години замря този бизнес. Миналата година питах Велбург за лагера в Камчия, но ми отговориха, че няма интерес и затова няма да се реализира. Имаха и един в Родопите са сайта. Сега нито един от двата са налични. Александра от Варна беше писала за нейната девойка, че е ходила на Камчия и са си изкарали супер. Може да провериш директо на сайта на базата им в Камчия и да питаш дали просто не могат да се включат към някоя група. Предполагам, че доста деца от района ходят там.

# 433
Моята дъщеря беше на езиков лагер в Камчия миналото лято, много й хареса - Camp golden gate

# 434
  • Sofia
Моята дъщеря беше на езиков лагер в Камчия миналото лято, много й хареса - Camp golden gate

Това го помня и със сигурност едната идея ще е тази. Ще зитраят 3 часа език дневно Laughing
Saffron, видях, че при Велбург няма Камчия. Байкерия от няколко години ги следя за преходи, но с тях нищо не ни се е осъществило досега.

Последна редакция: пн, 28 фев 2022, 15:22 от aniK

Общи условия

Активация на акаунт