Фраксипарин, клексан, аспирин протект - тема № 19

• 62 531
  • 751
  •   1
Отговори
# 105
Сега успях да се свържа със Суикс биофарма. Доставка на клексан по принцип се очаквало тази седмица, но се отлагало за другата. Доста некомпетентни и неинформирани/незаинтересовани ми звучаха, та попитах дали госпожата е медицинско лице, не била:)))
Санофи им бавели доставките.
При доставка  плана е да се заредят дистрибутори, после аптеки работещи с тях.
Не смятали, че бременни трябвало да бъдат отделна група с предимство. Сега като няма клексан, да се говори с АГ да го замени с друго. Казах, че терапия с клексан не е заменяема с аспирин, натаспин..... Ами те не знаели

Викам, добре, зареждат и всички самолекуващи се от ковид хукнат да се запасяват, как ще бъде надпреварата?  Те нямало как да бъдат контролиращи.

Тези са пълни безхаберници.
Единствено, дали, или ако заредят и който се докопа, чак не ми се вярва, дано да греша.
Поне от sanofi реагираха бързо и отговорно, и съм сигурна, че не са отказвали на никоя бременна, но уви....

Отивам да пиша до МЗ

# 106
  • Sofia
А това колко дълго ще се поставя след раждане има ли връзка с терапията преди това и с вида на мутациите, или е стандартно? Моят АГ ми каза 5-10 дни.
Индивидуално е в зависимост от мутациите и медицинската история. Някои продължават 5 дена след раждане, други два месеца.

# 107
  • Столицата на "Второто българско царство"
Аз вече писах на МЗ.😡😡😡

# 108
А това колко дълго ще се поставя след раждане има ли връзка с терапията преди това и с вида на мутациите, или е стандартно? Моят АГ ми каза 5-10 дни.

Профилактично и Задължително 5дни, от там нагоре всеки Аг преценя, според случая се определя

# 109
  • Замък сред облаците
Скрит текст:
Сега успях да се свържа със Суикс биофарма. Доставка на клексан по принцип се очаквало тази седмица, но се отлагало за другата. Доста некомпетентни и неинформирани/незаинтересовани ми звучаха, та попитах дали госпожата е медицинско лице, не била:)))
Санофи им бавели доставките.
При доставка  плана е да се заредят дистрибутори, после аптеки работещи с тях.
Не смятали, че бременни трябвало да бъдат отделна група с предимство. Сега като няма клексан, да се говори с АГ да го замени с друго. Казах, че терапия с клексан не е заменяема с аспирин, натаспин..... Ами те не знаели
Скрит текст:
Викам, добре, зареждат и всички самолекуващи се от ковид хукнат да се запасяват, как ще бъде надпреварата?  Те нямало как да бъдат контролиращи.

Тези са пълни безхаберници.
Единствено, дали, или ако заредят и който се докопа, чак не ми се вярва, дано да греша.
Поне от sanofi реагираха бързо и отговорно, и съм сигурна, че не са отказвали на никоя бременна, но уви....
Отивам да пиша до МЗ

Моля?!?!? Моля?!?!? Нали имаше закон, че не могат да те лишат от животоспасяващо лекарство с такъв претекст? Опитвам се да намеря линк. 
Към момичетата, които веча са писали до МЗ - какво написахте в писмото? И аз се залавям да пиша.

# 110
Аз подадох оплакване към ИАЛ, но то такива жалби и оплаквания има от няколко седмици. И телевизиите имаха репортажи. Не знам какво повече може да се направи.

# 111
Успях да се свържа със swixx biopharma - https://www.swixxbiopharma.com/contact.htm. Ще снабдят диструбуторите с клексан около 11-12 януари, и към аптеките сигурно след 1-2 дена ще започнат доставките.
В момента диструбуторът им Фармнет няма никакви бройки на склад.
Моето разбиране е, че единственият начин да се намери нещо преди 11-12 януари е някоя последна бройка в аптеките, изостанала от последната доставка преди празниците.
Значи и тази информация не беше вярна? Вече не знам какво да мисля, КОГА всъщност ще се появи по аптеките и ще се оправи проблема през февруари или през март? Аз съм на клексан и по аптеките ми отговарят че той е изтеглен по болниците, а имат фракси. Чета че който е на фракси му отговарят че може да намери клексан. Явно аптеките лъжат, вчера бях на преглед и питах АГ и той каза не знам , което ме кара да си мисля че няма скоро да се разреши въпроса....
Ще подпиша всичко, само дайте линк и до МЗ ще пиша това не е нормално....

# 112
  • Sofia
Да, както писах, на мен точно това ми казаха. Всичкият Фраксипарин се бил изтеглял за болниците до края на февруари.
Но където и да звънях и клексан нямат.
И аз започвам да си мисля, че скоро това няма да се реши, особено ако е вярно, че недостигът е на световно ниво.
От една аптека ми предложиха да се свържа с АГ, да ми смени терапията с хапчета! То ако можеше с хапчета, изобщо нямаше да се бутам да се бода всеки ден.

# 113
  • Замък сред облаците
Скандално....
Аз сега писах една жалба и я пуснах до министър-председателя, до МЗ и до ИАЛ.
Прилагам:

"Уважаеми г-н Министър-председател,Уважаема г-жо Бориславова,
Уважаеми проф. Сербезова,д-р Грибнев, доц. Бакаливанов, доц. Йорданов,
Уважаеми г-н Кирилов, г-жо Денева,

Пиша Ви тази жалба относно отново съществуващата липса на лекарства от групата на нискомолекулните хепарини (НМХ) и по-конкретно Клексан и Фраксипарин, които към настоящия момент не могат да се намерят в търговската мрежа. Тези лекарства са жизненоважни за бременните жени, не само за успешна бременност, но и за живота и здравето на самата бременна. В рамките на пандемията от коронавирус и порасналата необходимост от тези медикаменти у нас, бременните отново са оставени на произвола на съдбата след като новият вносител на Клексан (Swixx Biopharma) не организира навременни доставки и не може да предостави никакви количества от този медикамент, а същевременно от аптечната мрежа подават информация, че всички количества Фраксипарин са изтеглени от складовете за нуждите на болниците.

Апелирам към незабавно предприемане на необходимите мерки, за да се осигурят необходимите количества на всички бременни жени към настоящия момент, така както го направиха предходните правителства в подобен кризисен момент. Близо 10% от всички бременни (или близо 5600 българки годишно) страдат от вродена или придобита тромбофилия, състояния, които изискват употребата на нискомолекулни хепарини и други кръворазреждащи лекарства, като в  поне половината случаи алтернативен медикамент за тях не съществува.

Моля за незабавно предприемане на съответните мерки, които ще гарантират налични медикаменти на всички бременни жени до възстановяване на нормалния внос!
С уважение,"

Дано има някакъв ефект....

П.п. забравих да пиша че и аз съм бременна в жалбата, ама нейсе Grinning

П.п2. Моля ви пишете и жалби вие, а Манди ако организира и обща петиция, която да разпишем, ще е още по-сигурно, че ще предприемат нещо.

Последна редакция: вт, 11 яну 2022, 14:18 от АА

# 114
Момичета, много ми е тъжно че това продължава. Знам какъв ужас е да се бориш за всяка една от инжекциите и то при толкова мъка да се постигне и избута бременност за много от нас.
Прегръщам ви и се моля скоро да има количества и да може да си отдъхнете и да бременеете спокойно. Heart

Последна редакция: вт, 11 яну 2022, 15:27 от Jessito 🍀🍀

# 115
Аз още миналата седмица писах на ИАЛ имейл, тъй като това е безобразие. Сега ще видя и към МЗ.
Иначе току що говорих и аз с Swixx Biopharma и казаха след 2 дни пак да им се обадя дали има развитие, но няма да има заделени бройки за бременни, просто могат да съдействат къде може да ги намерим.

Последна редакция: вт, 11 яну 2022, 16:51 от elle.july

# 116
  • Замък сред облаците
Сега ми изпратиха Суикс и на мен някакъв формуляр за попълване,обаче още с данните на Санофи. Да го видим докъде ще докараме. Те хубаво могат да твърдят че не могат да заделят, но ако от ИАЛ спуснат разпореждане поне да поддържат наличности за бременни в определени аптеки пак ще е нещо.

Едит: Попълних формуляра, изглежда статистически за целите на фармацевтичната компания. Никой не се ангажира в имейла изпратен до мен да даде някаква обратна връзка относно процедурата за снабдяване с клексан и мисля, че няма и да изпратят. Егати....

Последна редакция: вт, 11 яну 2022, 16:09 от АА

# 117
Момичета в такъв случай, в който не се намират Клексан  или Фракси, аспирин протект поне не е ли някаква поддържаща алтернатива, отколкото нищо?  Какво ви казаха вашите лекари? От моят чакам обаждане, да ми каже.

# 118
Момичета, в никакъв случай нищо. Аспирин и натаспин според мен, освен това трябва да попитате лекарите има ли вариант да ви бият по болниците, защото болниците имат инжекции за лежащо болни и въобще трябва да се свържете със следящото АГ.

# 119
  • Замък сред облаците
Много зависи от мутациите и конкретното състояние и кръвната картина на бременната. Имат различно действие НМХ инжекциите спрямо аспирина, натаспина е хранителна добавка вид билков екстракт, не е лекарство и няма измеримо действие.

Общи условия

Активация на акаунт