Фраксипарин, клексан, аспирин протект - тема № 19

• 62 503
  • 751
  •   1
Отговори
# 90
Току-що звънях в различни аптеки.
В едната ми казват, че очакват (не със сигурност разбира се) доставка в края на януари. После се обадих до аптека Субра, там ми казаха, че получили писмо от министерството на здравеопазването, че всички налични количества Фраксипарин ще се пренасочват към болничната мрежа ДО КРАЯ НА ФЕВРУАРИ!
Аз съм в тих ужас. На този етап аз съм на фракси 0.3. И засега и хематоложката и АГ са на мнение, че не съм за 0.4 (според изследванията ми и кръвотока). Тоест не мога да мина на клексан. Марков ме предупреди, че ако си бия по-силна доза, вече има риск от отлепване на плацентата, а в по-късна бременност, това не е шега работа, защото има вече риск и за мен, не само за бебето.
Направо не знам в кой свят живеем. Не в Трети, май сме някъде в Четвъртия или в Петия. Нямам думи за безхаберието на МЗ!

Дали е 0.3 или 0,4 НМХ няма толкова значение, това са профилактични дози.
Няма място за паника според мен, в доста теми тази доза е коментирана.

# 91
  • Sofia
Току-що звънях в различни аптеки.
В едната ми казват, че очакват (не със сигурност разбира се) доставка в края на януари. После се обадих до аптека Субра, там ми казаха, че получили писмо от министерството на здравеопазването, че всички налични количества Фраксипарин ще се пренасочват към болничната мрежа ДО КРАЯ НА ФЕВРУАРИ!
Аз съм в тих ужас. На този етап аз съм на фракси 0.3. И засега и хематоложката и АГ са на мнение, че не съм за 0.4 (според изследванията ми и кръвотока). Тоест не мога да мина на клексан. Марков ме предупреди, че ако си бия по-силна доза, вече има риск от отлепване на плацентата, а в по-късна бременност, това не е шега работа, защото има вече риск и за мен, не само за бебето.
Направо не знам в кой свят живеем. Не в Трети, май сме някъде в Четвъртия или в Петия. Нямам думи за безхаберието на МЗ!

Дали е 0.3 или 0,4 НМХ няма толкова значение, това са профилактични дози.
Няма място за паника според мен, в доста теми тази доза е коментирана.
И двете са профилактични, знам. И тук във форума постоянно се повтаря, че няма разлика.
Но когато и хематолог и двама АГ са ти казали, че не си за 0.4, започваш да се замисляш.

ПП: Паскалева ми каза, че при някои по-пълни жени 0.3 изобщо дори не се отразява. А аз съм слаба и 0.3 има очаквания ефект.

# 92
Даниела Христова, админката на групата за тромбофилия във Фейсбук писа, че имало недостиг на НМХ в световен мащаб, заради Ковид. Миналата година се беше заела да организира допълнителен внос, писа писма до институции и закрепиха положението. Този път ще е още по-сложно.

# 93
  • Замък сред облаците
Манди, стискам ти палци! И аз от снощи си мисля за подписка, но не знам как се случват нещата. Веднага съм готова да подпиша, аз имам още малко инжекции, но се надявах да заредят аптеките след 12ти както бяха писали тук и да си взема. Новините никак не са обнадеждаващи.

# 94
Даниела Христова, админката на групата за тромбофилия във Фейсбук писа, че имало недостиг на НМХ в световен мащаб, заради Ковид. Миналата година се беше заела да организира допълнителен внос, писа писма до институции и закрепиха положението. Този път ще е още по-сложно.

Леле момичета..ужас

Ще со моля за вас , дано по-скоро да се зареди НМХ, и всичко да върви леко🙏🙏🙏

Просто като заредят, купувайте до края на 9месец.Казвам от личен опит

# 95
Ако намерите подписката и аз бих се подписала. Дано да се реши по-скоро този проблем! Това с пренасочването към болниците го предположих отдавна, но ми е интересно този, който го нарежда, прави ли си сметка изобщо, че има и други нуждаещи се от НМХ, освен ковид болните, не може ли някак си да балансират нещата..

Аз имам един по-различен въпрос. Досега бях на клексан 0,4 и АП през ден. Вече съм 34 седмица и по препоръка на АГ спрях аспирина и минах само на клексан всеки ден. Понеже не съм запозната, сега се замислих дали няма да ми дойде в повече да го бия всеки ден.. Някой има ли представа дали се припокрива с действието на АП и няма особена разлика? Досега се консултирах допълнително и с доц. Конова, но миналия месец ме отряза и каза, с оглед на наближаващото раждане, оттук нататък да продължа само с АГ.

# 96
  • Замък сред облаците
АП се спира преди раждането, за да не стане кръвоизлив или да се отключат неща като ДИК синдром. При кръвоизлив от АП антидот няма, затова го и спират месец по-рано от термина. Клексан от 0.4 разбива слепените тромбоцити най-образно казано и е абсолютно достатъчен при ежедневна употреба. Това е класическият протокол като наближе термина. В деня на раждането е абсолютно задължително да се уведоми екипа в колко часа точно е поставена последната инжекция и ако са минали по-малко от 12 часа може да не може да се сложи епидурална упойка.

# 97
Принципно терапия с НМХ през ден няма. Слага се всеки ден. Не е точно едно и също действието с АП.

Момичета, предполагам че става въпрос за петицията за реимбурсирането на НМХ за бременни. Ето ви линк:
https://www.peticiq.com/166262
Тя е от доста време, определен брой подписи ли трябва да се съберат, в смисъл кога ще се внесе в МЗ?

# 98
  • Замък сред облаците
Реимбурсацията е друга бира - тя е да ги покриват от страна на НЗОК, а това е дълга и сложн процедура, една заповед от МЗ не е достатъчна. В момента е важно да подемем петиция да гарантират налични количества за всички бременни с необходимост от терапия.

# 99
Момичета, днес моя приятелка каза, че е открила фракси 0.3 в аптеката на ВМА - на който му е нужна тази доза, може да пробва да звънне там.
Аз се нареждам, ако някой чуе къде може да се открие 0.4 Simple Smile

# 100
Реимбурсацията е друга бира - тя е да ги покриват от страна на НЗОК, а това е дълга и сложн процедура, една заповед от МЗ не е достатъчна. В момента е важно да подемем петиция да гарантират налични количества за всички бременни с необходимост от терапия.
Mandaria е писала “ Подписка имаме за ЗКаса, да им я припомним”, и отдолу момичетата са писали къде е тази подписка, за да я подпишат. Затова предложих линк.

# 101
Точно тази имах предвид.  Благодаря 🥰

# 102
АП се спира преди раждането, за да не стане кръвоизлив или да се отключат неща като ДИК синдром. При кръвоизлив от АП антидот няма, затова го и спират месец по-рано от термина. Клексан от 0.4 разбива слепените тромбоцити най-образно казано и е абсолютно достатъчен при ежедневна употреба. Това е класическият протокол като наближе термина. В деня на раждането е абсолютно задължително да се уведоми екипа в колко часа точно е поставена последната инжекция и ако са минали по-малко от 12 часа може да не може да се сложи епидурална упойка.

Ами лично аз се консултирах с две АГ разбиращи от тромбофилия..
Няма значение кога е поставено последната инжекция.
Важен е аспирина да се спре около 33-35 в зависимост от случая на бременната.
Иначе НМХ до последно се бие, след раждане задължително трябва де се сложи, вече от балницята си знаят работата.

Поне при мен така процедираха и това споделям, може би има и други мнения и действия.

# 103
  • Замък сред облаците
Проф. Лисичков изрично ми каза, че ако раждането започне скоро след инжекция ако се сложи епидурална има риск от тромболитичен кровъизлив (хематом) на мястото където бият епидуралната в гръбнака. Което пък може да доведе по последващи усложнения за жената, затова има значение кога е последната инжекция и да вземат допълнително мерки с приложение на лекарства да се неутрализира този риск, ако е необходимо.

Уотървайълет и Манди, ясно, не съм прочела хода на репликите внимателно, извинявам се Simple Smile

# 104
А това колко дълго ще се поставя след раждане има ли връзка с терапията преди това и с вида на мутациите, или е стандартно? Моят АГ ми каза 5-10 дни.

Общи условия

Активация на акаунт