Фраксипарин, клексан, аспирин протект - тема № 19

• 61 660
  • 751
  •   2
Отговори
# 570
Взимам прогестерон, благодаря за отговора.
quote author=АА link=topic=1392206.msg45224146#msg45224146 date=1661601827]
Пуснете си изследвания за коагулация и коментирайте с АГ прием на прогестерон паралелно с фраксито.
[/quote]

# 571
Здравейте!
Ще раждам началото на октомври. Миналата година родих естествено без никакви усложнения. Имах варикозни вени на крака и по вулвата. В момента също ги имам. Два пъти досега съм ходила на съдов хирург и потвърди, че няма проблем и че са повърхностни. Само каза да нося чорап по време на раждането. Днес на тонове в Шейново лекарката каза, че след раждането ще ми бият инжекция фраксипарин. Това ме ужаси много, нз защо. Страх ме е от инжекции честно казано и от някакви странични ефекти. Доколкото разбирам се слага след секцио. Защо и при нормално раждане трябва да се поставя? При предишното раждане и дума не е ставало за такава инжекция.

# 572
  • Sofia
Доколкото разбирам се слага след секцио. Защо и при нормално раждане трябва да се поставя? При предишното раждане и дума не е ставало за такава инжекция.
Защото след раждане кръвосъсирването се увеличава (независимо от начина на родоразрешението).
Да, след секцио рискът е по-голям, но риск има и след естествено раждане.

# 573
Здравейте, не се тревожете. Много от жените в тази група слагаме такива инжекции всеки ден по време на бремеността.
Поставят се подкожно, игличката е много тънка и къса.
Няма нищо страшно.
Успех!

Здравейте!
Ще раждам началото на октомври. Миналата година родих естествено без никакви усложнения. Имах варикозни вени на крака и по вулвата. В момента също ги имам. Два пъти досега съм ходила на съдов хирург и потвърди, че няма проблем и че са повърхностни. Само каза да нося чорап по време на раждането. Днес на тонове в Шейново лекарката каза, че след раждането ще ми бият инжекция фраксипарин. Това ме ужаси много, нз защо. Страх ме е от инжекции честно казано и от някакви странични ефекти. Доколкото разбирам се слага след секцио. Защо и при нормално раждане трябва да се поставя? При предишното раждане и дума не е ставало за такава инжекция.

# 574
Алегра,  само няколко дни ще са инжекциите. Не ги мисли. По-добре така отколкото да развиеш някакъв проблем.
Много от нас са си слагали сами тези инжекции всеки ден, през цялата бременност. Въобще не е приятно, но щом се налага го правим. След първата ще свикнеш и докато усетиш,  ще са свършили дните в които ти ги поставят.

# 575
Здравейте, искам да попитам Фраксипарин част ли е от стандартния протокол при лечение на ковид при бременни? Питам, защото съм с ковид в 8ми месец и въпреки, че изследванията ми за фибриноген, ддимер и аптт са в норма, са ми назначени 10 инжекции. Това превантивно на всички ли го изписват?
И а аз се канех да си пусна ддимер, за да проверя имам ли риск заради варикозните вени, но попаднах на следното твърдение в една лаборатория. Тоест при бременни излиза, че не е валидно. И сега се чудя има ли смисъл изобщо да пускам.

Тестът може да се използва за предсказване на възникването на дълбока венозна тромбоза на долните крайници и в последствие на белодробна тромбемоболия.  В повече от 95% от случаите, при негативен резултат за Д-димер, при пациентите правилно се изключва опасността от тромбоза.

Трябва да се обърне специално внимание, че по време на бременност, нивата на Д-димер постепенно се покачват и той изгубва своята стойност за определяне риска от възникване на тромбоза след 20 гестационна седмица. Около четири седмици след раждането, се възвръщат нормалните му нива и отново може да бъде използван за диагностика.

# 576
  • Sofia
Alegra, референтните стойности на д-димер при бременни са различни :

За небременни (0.00 - 0.55 mg/L);

0 - 12 г.с. (0.14 - 0.6)
12 - 24 г.с. (0.3 - 1.2)
24 - 36 г.с. (0.5 - 2.2)

# 577
Това от части е така, но като си пуснете изследването има референтни стойности при бременни спрямо конкретния триместър. Тоест фибриноген и ддимер естествено се повишават с напредване на бременността, защото тялото на майката се подготвя за предстоящото раждане, за да се предотврати кръвоизлив по време на раждането.

# 578
Alegra, референтните стойности на д-димер при бременни са различни :

За небременни (0.00 - 0.55 mg/L);

0 - 12 г.с. (0.14 - 0.6)
12 - 24 г.с. (0.3 - 1.2)
24 - 36 г.с. (0.5 - 2.2)
Странно че на сайта на лабораторията не пишат, че има и стойности за бременни.

blue_eyez
Да, явно е до лаборатория. Аз правя в синево и там за никое изследване няма референтни стойности за бременни и небременни и затова като цяло следя perinatology.com за референтни стойности при бременност. Значи ще си пусна за всеки случай.

# 579
  • Sofia
Alegra, можеш да погледнеш и тук :
http://www.perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/D-Dimer.htm

Референтните стойности, които написах по-горе са от лабораторията на Националната кардиологичната болница. Не всяка лаборатория дава реф. граници за бременни.

# 580
Аз правих в Бодимед и имаше.

# 581
Здравейте, на терапия съм всеки ден с Фракси 0.4. Днес си пуснах изследвания, как ви се струват? Бременна съм в 25+3 седмица. Благодаря предварително!

# 582
  • Sofia
Здравейте, на терапия съм всеки ден с Фракси 0.4. Днес си пуснах изследвания, как ви се струват? Бременна съм в 25+3 седмица. Благодаря предварително!

Добре са.

# 583
Много благодаря за бързия отговор!

# 584
  • Замък сред облаците
На мен аРТТ ми се вижда ниско, другите са нормални за бременност и за терапия. Протромбиново време и антиХа също трябва да се изследват за коректна терапия.

Общи условия

Активация на акаунт