Адв. Мирослава Кръстева отговаря на вашите правни въпроси

• 93 067
  • 612
  •   2
Отговори
# 135
Здравейте,преди няколко дни продадох колата си на роми.В договорът ,който имат те фигурират всички мои данни.Егн,номер на лична карта.Притесних се ,защото с тази информация, която имат ,най -вече номера на личната ми карта с комбинация Егн могат да направят някаква измама.Да изтеглят бърз кредит например или фалшива лична карта.Каквэ бихте ме посъветвали.Чета в Интернет, че само с Егн и номер на карта можеш да изтеглиш кредит.Дали да не си сменя картата?
Здравейте,

Не биха могли така лесно да използват личните данни, не се притеснявайте.

По- здрави и успех!

# 136
Здравейте,
Въпросът ми е свързан с наследство и процедурата по приемане.
Доколкото разбирам първо се подава декларация за данък наследство. Какеи документи е нужно да прилижим към тази декларация?
За пари в сметки - извлечение от банката
За автомобил - застрахователна стойност
Но какво трябва да се приложи за недвижими имоти?

Отделно след като се декларира наследство и се плати данък как се взимат нови нотариални актове за недвижимимите имоти?
Трябва ли да се декларират отново в Общината в местни данъци и такси или това вече е направено с декларацията за наследство?

Наследник к съм от четвърти ред. Благодаря предварително за помощта!
Здравейте,

Да, подава се декларация за придобитото наследство, като за недвижимото имущество се представят нотариален акт и данъчна оценка. Не се снабдявате с нови нотариални актове. И да, нужно е да де декларира в общината.

По- здрави и успех!

# 137
Здравейте ! Бащата на детето ми(припознато е),  се опитва ми забрани да пътувам с нея в рамките на България. Неговата майка също се намесва в конфликта и се опитва да налага условия.
Не ми дава да я заведа до столицата, щяла съм да загубя нея или да ни оберат.
Заплашва да ме изгони от неговото жилище, ако пътувам с нея и да ми вгорчи живота.
Освен към полицията, към кого другиго мога да се обърна? Искам консултация с ОДЗ първоначално ( иронията е, че той даже работи в ДСП и това го кара да се чувства силен ).
Консултирах се преди време с адвокат заради заплахите му.
Може ли да ми попречи да пътуваме в рамките на страната ? Моля за съвет, благодаря Ви предварително!
Здравейте,

Категорично не може да забрани да пътувате- това би било ограничаване на права. Ако има заплахи- поискате защита по реда на ЗЗДН.

По- здрави и успех!

# 138
Здравейте, адв. Кръстева,

Имам питане за наследство.

Майка ми и баща ми се разведоха, но имуществото не е поделено. Сега татко почина.

Имотите са в София и в друга община на другия край на България.
Сега трябва да се подаде декларация във всяка община ли? Как да съм сигурна какво наследяваме, като може би не знам за всички имоти?

# 139
Здравейте, казусът ми е следният:
Бях майчинство до 15.05.От 16.05 трудовият ми договор е прекратен по взаимно съгласие, по мое желание.
Получих трудовата си книжка и заповед за прекратяване на договора в срок. Въпросът е, че ме накараха да попълня и декларация, която гласеше че нямам материални и финансови претенции към фирмата и съм получила трудовата си книжка. Впоследствие осъзнах, че всъщност имам да получавам пари за 47 дни неизползван платен отпуск, което е посочено и в заповедта за прекратяване.
Въпросът ми е дали са длъжни да ми ги изплатят, след като съм подписала декларация, че нямам претенции.
Осъзнавам,че грешката е изцяло моя, но има ли някакъв начин все пак да си получа парите за платения отпуск.
Благодаря предварително
Здравейте,
Да, неизползваният отпуск следва да бъде заплатен- искайте си го.

По- здрави и успех!

# 140
Здравейте адв.Кръстева. Мъжът ми , с който нямахме брак почина. Единствен наследник му е нашето дете, което е на 12 години. Жилището, в което живеехме е на името на мъжа ми, с право на ползване от свекървата ми. Като прехвърляне жилището на детето, може ли да се учреди още 1 право на ползване, на мое име?
Здравейте,

С факта на смъртта на бащата, детето е станало собственик на имота- не е нужно никакво прехвърляне да правите. Правото на ползване на бабата обаче не е погасено. Няма как и да бъде учредено такова право за Вас.

По- здрави и успех!

# 141
Здравейте, Адвокат Кръстева, моля да получа от Вас разяснение по следния казус: Възможно ли е да бъде извършвана стопанска дейност като физическо лице, без да се регистрира фирма и носи ли това някакви данъчни облекчения? Става въпрос за баща ми, който е със 71% инвалидност, но извършва дребна търговия. Благодаря Ви предварително!

Здравейте,

Няма пречка да извършва дейност по пронцип, като да, ще ползва данъчни облекчения, като за конкретните параметри се консултирайте със счетоводител.

По- здрави и успех!

# 142
Здравейте, адвокат Кръстева.
Днес почина братът на баба ми. Остави вдовица, но нямат деца. В този случай баба ми явява ли се негов наследник, заедно с вдовицата му?
Здравейте,

Да., баба ви наследява починалият си брат.

По- здрави и успех!

# 143
Здравейте! При подаване на молба за развод по взаимно съгласие какво следва? И как се разпределя времето на детето с родителите? Възможно ли е да се създаде допълнително споразумение и то да се следва? За какво е хубаво да се помисли? Ще се радвам да разясните с детайли, защото въобще не съм запозната.

Колко време продължава всичко това?

Благодаря!

# 144
Здравейте,имам решение от съда за режим на лични отношение на детето ми с баща му,прикачвам снимка.Водим спор с бащата кога трябва да взема детето.Аз твърдя,че трябва да го вземе в събота в 9ч,а той твърди ,че няма значение часа  ,може и след обед да го взима.Проблема е ,че всеки път звъни да го взема в различни часове на деня  и така ми пречи на моите планове .Имам ли правно основание да му откажа да го вземе в по късен час?Другото което ме интересува ,там пише всяка четна година кога да го взема,а за нечетната нищо не пише?Означава ли ,че не трябва да го взима?Благодаря предварително 

# 145
Здравейте.

При брак  без общи деца, но с партньор, който вече има две от различни жени , възможно ли е имотите (придобити преди брак) да се наследят само от настоящата съпруга, без децата или техните майки?
С първата има официален развод, а с втората -  няма брак, само общо дете.

Децата са собственици на предварително закупени самостоятелни жилища от родителя, т.е те имат ли право върху собствеността на горепосочените имоти, ако те са дарени/или придобити по възмезден начин за преживелия съпруг?

Доколкото разбирам, ако мъжът сключи приживе договор за покупко-продажба на имота със съпругата, тогава децата не могат  да претендират за право на собственост върху части от тях ?

И договор за прехвърляне на имота срещу гледане - така могат ли децата/ бившите жени да претендират в някакъв момент?

Ако е дарение /наследство  - ще имат право на претенции и оспорване , нали така?

Това ли са вариантите,  за да получи само тя имоти, без опасения, че един ден ще децата на партньора ще я оставят на улицата. (тя няма имоти на свое име други)

# 146
Здравейте! При подаване на молба за развод по взаимно съгласие какво следва? И как се разпределя времето на детето с родителите? Възможно ли е да се създаде допълнително споразумение и то да се следва? За какво е хубаво да се помисли? Ще се радвам да разясните с детайли, защото въобще не съм запозната.

Колко време продължава всичко това?

Благодаря!
Здравейте,

Върпосите Ви са задане много общо и не предполагат писмена консултация. Ще опитам да систематизирам:
С молбата за равод се навеждат конкретни искания, които при спор следва да бъдат и доказани. Режимът на личен контакт се определя в интерес на детето, като се съобрази възрастта му, пол, отношения с родителите. Възможно е да се постигне споразумение още в началото и да се иска развод по взаимно съгласие.
Основните въпроси, по които следва да мислите са децата, издръжката, ползване на семейното жилище.
Консултирайте се във всички случаи в колга от Вашият град.

По- здрави и успех!

# 147
Здравейте,имам решение от съда за режим на лични отношение на детето ми с баща му,прикачвам снимка.Водим спор с бащата кога трябва да взема детето.Аз твърдя,че трябва да го вземе в събота в 9ч,а той твърди ,че няма значение часа  ,може и след обед да го взима.Проблема е ,че всеки път звъни да го взема в различни часове на деня  и така ми пречи на моите планове .Имам ли правно основание да му откажа да го вземе в по късен час?Другото което ме интересува ,там пише всяка четна година кога да го взема,а за нечетната нищо не пише?Означава ли ,че не трябва да го взима?Благодаря предварително 

Здравейте,

Вие сте длъжна да осигурите вземане на детето така, както е по режим. Ако бащата не го изпълнява, не сте длъжна да стоите арестувана.
Така, както е написано- да, в нечетна година, в тези периоди няма определен режим на личен контакт.

По- здрави и успех!

# 148
Здравейте.

При брак  без общи деца, но с партньор, който вече има две от различни жени , възможно ли е имотите (придобити преди брак) да се наследят само от настоящата съпруга, без децата или техните майки?
С първата има официален развод, а с втората -  няма брак, само общо дете.

Децата са собственици на предварително закупени самостоятелни жилища от родителя, т.е те имат ли право върху собствеността на горепосочените имоти, ако те са дарени/или придобити по възмезден начин за преживелия съпруг?

Доколкото разбирам, ако мъжът сключи приживе договор за покупко-продажба на имота със съпругата, тогава децата не могат  да претендират за право на собственост върху части от тях ?

И договор за прехвърляне на имота срещу гледане - така могат ли децата/ бившите жени да претендират в някакъв момент?

Ако е дарение /наследство  - ще имат право на претенции и оспорване , нали така?

Това ли са вариантите,  за да получи само тя имоти, без опасения, че един ден ще децата на партньора ще я оставят на улицата. (тя няма имоти на свое име други)
Здравейте,
Децата наследяват винаги заедно с преживялата съпруга.
Варианта с Договор за издръжка и гледане е доста приемлив.

По- здрави и успех!

# 149
Здравейте адв.Кръстева,

Моля за Вашето мнение по следния казус:

Поръчахме комарници, които не отговарят на очакванията ни за външен вид. Хронологията е следната:
1. Преди 3 години поръчахме дограма за целия апартамент от същата фирма
2. Сега им се обадихме, че искаме комарници за тази дограма
3. Техен човек дойде да вземе размери, като не е подписвано нищо от наша страна
4. На мъжът ми по вайбър е изпратена снимка на поръчката, където грубо са начертани комарниците с размерите, както и проформа за 50%, която той е платил
5. Фирмата ни поиска плащане на останалите 50% след което монтираха комарниците. Приемо-предавателен протокол не е разписван
Сега имаме следните казуси:
1. Единият комарник не е този тип, който сме искали
2. Два комарника имат ленти, които можеше да ги няма
3. Друг комарник е със сгрешени размери

От фирмата производител твърдят, че след като са ни изпратили грижа илюстрация на вайбър и сме превели капаро, значи сме потвърдили поръчката.
При положение, че не сме разписвали договор, поръчка или приемо-предавателен протокол имаме ли право да искаме корекция на получената стока?

Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт