Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Адв. Мирослава Кръстева отговаря на вашите правни въпроси

 • 16 680
 • 157
 •   2
Отговори
# 150
 • Мнения: 320
Здравейте адвокат Кръстева, въпроса ми е следния , с бащата на детето ми нямаме брак , тъй като не се разбира ме , си мисля да си тръгна от него , възможно ли е родителските права да се дадат на мен изцяло , при положение че в продължение на 2.6 г ( на колкото е детето , няма един ден в който той да го е гледал сам ) Благодаря

# 151
 • Мнения: 2 252
Здравейте, имаме теч на тераса от апартамента над нас. Как да постъпим, тъй като съседите не искат да ремонтират? Прочетох, че е е необходим констативен протокол от домоуправителя, той свободен текст ли е? След това в общината къде се подава той и нещо друго прави ли се.

# 152
 • Варна
 • Мнения: 821
Здравейте, адвокат Кръстева,

Със съпругът ми построихме къща, но разрешението за ползване го издадоха само на мое име, защото земята, на която строихме е моя. В документите за строежа и двамата фигурираме като възложители.
Въпросът ми е: възможно ли е в нотариалния акт на къщата двамата да сме отбелязани като собственици ( както би трябвало да бъде)?
Благодаря предварително!

  # 153
  • Мнения: X
  Здравейте! При подаване на молба за развод по взаимно съгласие какво следва? И как се разпределя времето на детето с родителите? Възможно ли е да се създаде допълнително споразумение и то да се следва? За какво е хубаво да се помисли? Ще се радвам да разясните с детайли, защото въобще не съм запозната.

  Колко време продължава всичко това?

  Благодаря!
  Здравейте,

  Върпосите Ви са задане много общо и не предполагат писмена консултация. Ще опитам да систематизирам:
  С молбата за равод се навеждат конкретни искания, които при спор следва да бъдат и доказани. Режимът на личен контакт се определя в интерес на детето, като се съобрази възрастта му, пол, отношения с родителите. Възможно е да се постигне споразумение още в началото и да се иска развод по взаимно съгласие.
  Основните въпроси, по които следва да мислите са децата, издръжката, ползване на семейното жилище.
  Консултирайте се във всички случаи в колга от Вашият град.

  По- здрави и успех!

  Здравейте, изготвихме споразумението. След като мине делото и всичко е официално, чудя се следното:
  1. За семейното жилище сме се разбрали майката да остане в него с детето до навършване на 18г. възраст. Жилището е купено от двамата и е със собственост 50-50%. Възможно ли е на даден етап след развода някой от двамата да предяви претенции към жилището (собствеността да стане 100%  в полза на единия)? Възможно ли е да се случи това?
  2. Издръжката, за която сме се споразумели, може ли да бъде променяна и как точно се случва това? Практикува ли се?

  Благодаря за отделеното време!

  # 154
  • Мнения: 16
  Здравейте, адвокат Кръстева!
  Не знам дали ще мога да сбия информацията по казуса ми достатъчно. В блока, в който съм собственичка на апартамент живее жена с психически проблеми (агресивна). В момента правя ремонт (като се съобразявам с всички правила и разпоредби). Почти всеки ден има скандали и крясъци от нейна страна, обиди по мой и на семейството ми адрес. Склонна съм да категоризирам поведението й като психически тормоз, защото понякога се качвам по стълбите в страх да не я видя. Ще изброя няколко неща, които беше правила: спираше тока на наемателите ми от бушона, обиждаше и тях, излива кофата с мръсна вода от 4-тия етаж, слагаше клечки в ключалката ми, а вчера вече беше успяла да ритне чисто новата ми входна врата. Имам снимка на отпечатъка от нейната обувка. В сградата, тя се води домоуправител, като сама се бе провъзгласила за такава и открадна документите на блока от предишния домоуправител, не мога да разчитам на събрание. Освен всичко останало, другите съседи пасуват, защото само аз деля една стена с нея, а тя не се разправя с другите, тъй като собствениците са мъже. Имам ли изобщо някакви права в случая и дали полицията би обърнала внимание на такава жалба? Също, на какво мога да се надявам, дори и да ми обърнат внимание, тъй като тя е луда и около 70-годишна? Ще се радвам на всякакви съвети! Благодаря предварително!

  # 155
  • Мнения: 1 100
  Здравейте, адвокат Кръстева!
  Моля за разяснение какъв е редът за преминаване към режим на разделност след вече сключен граждански брак.
  Разбирам, че искането се подава в общината, а необходимите документи са:
  1. Искане за отразяване на избор или промяна на режим на имуществени отношения - В бланка предоставена на място в общината ли се попълва?
  2. Обща декларация на съпрузите за избор на режим на разделност с нотариална заверка на подписите - От нотариус ли се изготвя или трябва да я занесем готова и попълнена? Къде можем да намерим бланка за нея?
  3. Изрично нотариално заверено пълномощно, ако се подават от пълномощник - Какво ще рече това. Кога е необходимо и кога не е?
  Има ли друго, което трябва да не пропускаме като стъпка?
  (Ако има отношение по темата, става дума за град София.)
  Благодаря!

  # 156
  • Мнения: 1
  Здравейте адвокат Кръстева!
  Имаме къща с два различни входа и общ двор От едната страна е входа на единия брат ,а от другата страна входа на другия брат.Всеки си има тавански помещения върху стаите
   и съответно натурален акт.
  Единия брат е заел част от нашия таван при ,което ние нямаме достъп и при големи снегове и дъждове стаята, която се намира под това таванско помещение се мокри и се налага да правим ремонт.
  Предопреден е,че трябва да го освободи ,но не желае. Изпратено беше препоръчително писмо,което беше върнато от него.
  По закон е наше.
  Въпросът ми е;
  Как може да го накараме да го освободи и дали може да му вземем наем от връщане на препоръчителното писмо?
  Към кого трябва да се обърнем?

  # 157
  • Мнения: 3 040
  Здравейте, адв. Кръстева.
  При попълване на лични данни в онлайн приложение към външен доставчик от негово собствено устройство, сме събмитнали лични данни без кликане на никакви съгласия  по каквито и да било условия на услугата, освен съгласието за ползване на подадените лични данни.
  В последствие, след проблем с услугата, по "разпечатка" от системата доставчикът спекулира, че сме се съгласили с абсурдни допълнителни условия, с които никой разумен клиент не би се съгласил. С две думи - съгласие да освободим доставчика на услугата от всякаква - всякаква - отговорност за нея и от каквито и да било последствия.

  Въпросът ми е: възможно ли е да се оспори това електронно "съгласие", което по никакъв начин не сме давали информирано, и което явно има начин технически да се изфабрикува.
  Целта в крайна сметка е да се потърси отговорност от доставчика за причинените вреди и щети при предоставяне на услугата, които щети надхвърлят 10 хиляди лева (доказуемо чрез фактурите поправящи щетите).

  Общи условия

  Активация на акаунт