Отговори
# 180
  • Terra incognita
Тези неща остават в подсъзнанието.
Не Ви съдя, не ме разбирайте погрешно.

# 181
Израстнала съм с баща насилник! Бой, обиди даже без повод...Господин Свещен Гняв! В нито една институция не може да се оправи, но прибере ли се вкъщи става страшно. Особено обичаше да прави представления когато има публика! Сега си гние сам в дупката, в която превърна апартамента! До колкото знам и  брат ми не му звъни.

# 182
Пиеше ли?

# 183

Ако въпросът е към мен - не, не пиеше! Неговият наркотик беше нашия страх.

# 184
Сложно нещо е насилието, биеха ме, защото ме обичаха, прави бяха, заслужавах си го - стереотипни реакции.
Аз не съм бито и мъчено дете. Тези, които бяха около мен, пораснаха гневни, несигурни възрастни, агресивни и самите те със семейни проблеми. Бащата на децата ми никога не би позволил да ги бия - по-скоро ще се раздели с мен.

# 185
Аз съм наистина изненадана не колко много хора бият/са бити, а колко го намират за нормално.
Няма ситуация, в която да оправдавам боя над детето. Боят е единствено и само израз на безсилието на родителя и неспособността му да си овладее нервите. Няма такова нещо като избор между бой и психическо насилие, и двете са еднакво отвратителни.
И ако детето се държи по неприемлив начин, се търси причината, а не се опитваш да го смачкаш с насилие. И изобщо какво послание изпращаш на детето като го набиеш?!

В съзнателния си живот имам спомен за един шамар от баща ми и един от майка ми. И двамата си изпуснаха нервите и ситуацията не изискваше нищо друго, освен да поговорят с мен спокойно. Не го приемам, но не им се сърдя, хора са, понякога не можеш да се овладееш. Виж, можеха да се извинят.
Наказания никога не са ми прилагали.

Не бия и не наказвам децата си. Когато са били малки, ми се е случвало един-два пъти да си изтърва нервите и да ги плясна по дупетата, винаги съм се извинявала след това и съм им обяснявала, че вината за тази реакция е моя, а не тяхна. Не ги и наказвам. Говоря, общувам с тях и най-вече уважавам личността им от малки. Голяма тъпотия е да се смята, че мъжът не може да бие жената, защото са оформени личности, а майката детето може, щото то е още незряло. То също е личност, която трябва да се уважава.

Последна редакция: пт, 24 дек 2021, 10:46 от Mosquita

# 186
  • По света и у нас
Реално ако детето се държеше по приемлив начин нямаше да го шляпат.
Обаче като завариш как едното дете налага другото с юмруци като на кеч среща и знаеш, че не е игра, какво да направиш да ги разтървеш?

Последна редакция: пт, 24 дек 2021, 20:29 от PrimaDonna

# 187
  • София
Децата не са виновни, че родителите им не умеят да възпитават. Шамарите трябва да бъдат за неумеещите родители. След като толкова лесно се шамаросва, нека поне да е истинският виновник, а не детето.

# 188
  • София
Едното ти дете налага другото ти дете с юмруци? И миротворецът (явно нещо като синя каска трябва да бъде) в твое лице на свой ред отваря шамарената фабрика. Една сила винаги среща по-голяма сила. Мъдро.

# 189
  • По света и у нас
А вие какво предлагате? Ако едното е на 4, а другото на 5 и се бият, и от време на време по-голямото разбива носа на по-малкото?
Бих искала да чуя реални предложения, които са работили за вас, а не да ми говорите от позицията на много сме идеални ние дето сме имали само по едно дете нали... или 2 с голяма разлика.

# 190
  • Варна
Социалните ще ви омиротворят законно.
Агресивното дете е провокирано. Може би е на второ място. Не търпи конкуренция или отмъщава. Възможно е в ДГ да е обект на насилие. Поведението му се коригира с психолог. Няма нищо срамно. Но и там ще търсят основанието в родителските отношения.
Насиленото дете ще насочи  същите удари и маниери към друго, дори непознато.

Последна редакция: пт, 24 дек 2021, 20:24 от Viviana91

# 191
  • София
А вие какво предлагате? Ако едното е на 4, а другото на 5 и се бият, и от време на време по-голямото разбива носа на по-малкото?
Бих искала да чуя реални предложения, които са работили за вас, а не да ми говорите от позицията на много сме идеални ние дето сме имали само по едно дете нали... или 2 с голяма разлика.

Разликата при вашите е точно като при моите - 1 година. Още от момента, в който се роди и второто дете гледахме да ги пазим и да не допускаме  физически схватки. Не защото някой е бил агресивен, а защото малките деца по-лесно използват физическите действия, вместо думите. Винаги сме им говорили, че са най-близките си приятели и се обичат и могат да се разберат без удари и дърпане. Така да се каже идеологическа работа провеждахме на тема що са братя и сестри и какво е допустимо и какво не е - че се обичат, да си помагат и да се разбират, че когато пораснат големи заедно ще ходят на училище и ние като остареем те ще са най-близките си хора. Компромиси не сме правили.  Никога. Предупреждавахме, че ако не могат да се разберат, тогава няма да играят заедно и всеки ще се занимава сам. Имам спомени за един-два пъти, и то бед удареният да отвърне с удар. За разбиване на нос дори не мога да си го представя как би се случило. Няма от време - навреме. Никак. Затова като има или назрее конфликт веднага намеса и регулиране на ситуацията от страна на възрастния. Както им зададеш отношенията още от малки, така ще я карат.

Вивиана, поведението не се коригира с психолог. Поведението се коригира вкъщи от родителите. Ако някой е за психолог, то това са родителите, щом допускат бой с юмруци и разбити носове. В градината си е за градината, но вкъщи е за вкъщи.

# 192
  • По света и у нас
Аз мисля, че и психолог за децата и литература за родителите помага, но и двамата родители трбва да са една вълна, а не в едната къща да се затварят очите за лошо поведение, а в другата да се опитваш да ги учиш да се обичат. То не се получава, ако единия ролеви модел не подкрепя другия.

# 193
  • София
Как така? Родителите са разведени ли? И единият приема децата да се бият, а другият не приема?

децата в едно семейство съвсем спонтанно се обичат. Възрастните само им обръщат внимание на това, че се обичат.

Последна редакция: пт, 24 дек 2021, 21:48 от Andariel

# 194
  • Terra incognita
Да биеш дете, задето бие братчето си е бомба със закъснител. Деца на 4 и 5 са достатъчно големи, за да може да се говори с тях по този въпрос. Аз бих мърморила нон- стоп, че са браря, че са си най-близки, че трябва да се защитават и пазят, а не да се бият, че акп има проблем, трябва да дойдат при мен, за да го разрешим.
Вярно, че моите са с голяма разлика, но ако някога стана свидетел на схватка, последното, което ще направя е да бия. Откакто се е родила малката постоянно говорим на баткото как трябва да я пази и т.н.Понякога се е случвало неволно в игра да я удари и се чувства ужасно гузно от това.

Общи условия

Активация на акаунт