Трансформиращи дневници - Хранене/Тренировки 9

• 68 765
  • 742
  •   1
Отговори
# 240
Дези, а ти как реши да бягаш? С колко започна? Трудно ли ти беше?

# 241
  • Варна / UK
Само да вмъкна за метаболизма - има изследвания, според, които метаболизмът не се забавя между 20 и 60-годишна възраст.
Едно видео гледах:
Скрит текст:
Изследването, което цитират във видеото, е тук:
Скрит текст:
https://www.science.org/doi/10.1126/science.abe5017
Публикацията е платена, но по-надолу  в нея е прикачен файла с изследването: science.abe5017_sm-1.pdf
И за саркопенията съм чела, че се забавя ако се тренира с тежести. Така като ги гледам - нито Шварценегер, нито Сталоун са останали без мускули на 70+, обаче те си тренират.
И не само те Grinning . Отскоро съм в една фейсбук група - Fit over 40 and 50 - там какви мацки на по 65+ ходят по състезания по бодибилдинг - направо съм изумена - супер яки са! Върви им обяснявай, че метаболизмът им е бавен - те с тия тренировки, които правят, сигурно по едни 2500-3000калории не им мърдат Joy

# 242
Дези, а ти как реши да бягаш? С колко започна? Трудно ли ти беше?

Бях извън всякаква форма след Опус 2. Започнах на 6.01. 2008 с Буут камп групови тренировки със собствено тегло и бягане с треньори.
Дребният беше на 6 месеца. Ставах в 5:00, кърмех, и заминавах на тренировка 3х седмично. Умирах по няколко пъти на тренировка. Тогава нямах мерещ часовник, и представа си нямам от пулс. Тренировката беше 60 мин. и редувахме подтичване с ходене на баир. След 3 месеца ме преместиха в следващата група, след още 3 в по-горната....И забременях с Опус 3. И така. Simple Smile
Като стана на 6 месеца се върнах, и продължих. На спринтовете повръщах стомашни сокове на гладно. Сама никога не мога така да се натисна, но това е положението. Вече нямам възможност за тичане с треньор и група.

Около Коледа 2007 видях снимка на Ханка и рекламата и за Буут Камп в любимото ми тогава списание. Тя ме направи човек. Smile
https://www.sportujme.cz/index.asp?menu=3

Последна редакция: нд, 31 юли 2022, 23:04 от Dez

# 243
  • Бургас/Пз
Надя, може и да са прави в статиите, че между 30 и 60г не се забавя метаболизма, но като гледам при колко много жени в обкръжението ми, които са моя възраст и не само, че не тренират, ами и никакво движение нямат, как им се отразява предменопаузата и колко им се промени метаболизма, хич нямам намерение да се отказвам от тежестите. Точно и затова казах, че със силовите тренировки смятам, че правя всичко възможно да НЕ позволя на метаболизма да се забавя. Дори напротив, откакто тренирам с тежести, съм сигурна, че метаболизмът ми е по-бърз, откакто преди 10 години, когато бях на 35. Че аз сега ям много повече и по-редовно, отколкото като бях на 25г. Пак имах много движение, но някой да ме беше светнал още тогава, колко е хубаво да тренираш с тежко Simple Smile А не да ми обясняват как едва ли не ще стана мъж. Еми не станах, няма и да стана. То ако ставаше само с клякане с 50кг... ама много жени това им е втълпено и не си променят мисленето. Та аз за себе си съм решила, че докато мога да тренирам с тежести ще го правя, без значение дали още 5-10-15г.Колкото толкова. С две оперирани колене, много искаха да ме убедят как не може тежко, не може да клякам, не може да правя напади. Нищо подобно, правя си всичко, че даже и по-малко болки имам вече. И тялото ми, и стойката ми, и гръбначиния ми стълб са много, много по-добре. Да не говорим, че болките в гърба от цял ден на бюро и компютър вече ги няма. Така, че да, може и метаболизма да е някакво извинение, но по-голямото е мързела и неоганизираността на някои хора. По-лесно е да каже човек "забавен ми е метаболизма", отколкото да си признае, че просто не иска да тренира и да се движи Simple Smile

# 244
  • USA
Аз съм на 40г и и аз твърдя, че откакто тренирам метаболизма ми хич не се забавя....дори ми се струва, че е на ФАСТ модел....гори, топи  каквото има излишък. Откакто махнах млечните  и глутена съм фурия, имам енергия, нямам подут корем..наблягам на протеини и "зарзаваити"...риба не ям....сигурно от 30 г....телешко/пилешко/свинско рядко/.
168 см, 56 кг....забелязвам, че въпреки свалянето на обиколки, килата се задържат и този път "бюста" ми не слезе 1-2 размера сутиен, същия е но по- стегнат.....може да е от протеините знам ли...
Захарта я премахнах, приемам от плодове...преди не издържах без шоколад или нещо сладкосега забелязвам за около 40 дена плодове сутрин дори не се сещам за шоколад....до 12 часа само плодове/фрешове...след 12 основните неща....алкохола не съм го спряла, вечер някоя бира или чаша вино.

# 245
На почти 47 съм, и през последната година метаболизмът ми определено се промени.
Отново ще се наложи да съм изключително стриктна, ако искам да сваля 6те кг които трупнах. Но и стресът със здравето на родителите ми определено си каза думата. Миналият октомври малко се сринах психически, и ме изби на ядене, вместо да тренирам повече.
Бях в жестока форма на 45, но сега, на 47 мъкааааа.

Не мога да дам здраве, нито безсмъртие на никого. Осъзнавам, че трябва да се справя с тъгата по по-конструктивен начин, а не с консумацията на любими храни от детството, които ме спъват жестоко.
Точно без глутен и млечни работи и при мен, но и без алкохол и захар. Абсолютна и фанатична стриктност, иначе не става. Едно кривване спира процеса, и ме връща в изходна позиция.
Не съм от онези които само си гледат калорийния прием и да са в дефицит. Нула ефект, че и качвам даже.
Явно съм с висока КЗ, че и висок инсулин.

Последна редакция: пн, 01 авг 2022, 07:33 от Dez

# 246
Вчера успях да вдигна протеина на 120гр почти, но честно казано една част от храните малко насила ги хапвах. Явно ще ми трябва време да свикна.

Вчера така изглеждаше менюто ми (почти 1600кал):

Закуска: Кафе с мляко; 2бр палачинки от овесени ядки и яйца с малко мед

Обяд: моя вариация на овчарска салата - краставици, домати, лук, шунка, сирене, кашкавал, варено яйце, авокадо

Вечеря: 200гр пиле на грил, салата краставици и домати, малко моцарела, 3-4 малки парчета диня

Между храненията съм хапвала: 1 ябълка, 1 праскова, 200гр кайсии

Следобед след тренировката с тежести изпих и една доза протеин и хапнах едно варено яйце.

В момента поддържам между 50 и 51кг, 161см съм висока. Не целя сваляне на килограми, а малко по-релефно и оформено тяло. Също така имам много целулит по дупето и бедрата, особено след двете ми бременности положението се влоши. Мечтая за по-гладка кожа. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 247
Писах, писах, дребния докосна телефона и всичко замина. Май беше знак, че не е било особено умно това, което исках да кажа Joy

Нещо полезно - Инес Субашка пуска безплатно 30 дневно предизвикателство, насочено към опознаване на собственото ни тяло. Надявам се, че ще има ефект при мен. За днес задачата е, да анализираме как се чувстваме след всяко хранене и колко дълго ни държи ситост. И какво стана...
Тичах първите си 5 км в живота ми, отне ми 60 минути и разбира се, имаше ходене. Гривната покза 503 изгорени калории.
Направих си шейк с един голям банан, 100 грама замразени горски плодове и 20 грама протеин на пудра + вода. Станаха три водни чаши, които пиех горе долу 40 минути. Малкият е лепнат за мен и дори пиенето е предизвикателство. Та малко след като го изпих усетих глад. И по схемата на Инес се запитах какво му е липсвало на това хранене, за да има баланс в него, сетих се - мазнини. Отварям приложението, гледам за цялото хранене 1 грам мазнини и добавих една средно пълна чаена лъжичка фъстъчен тахан.  Надявам се да ми държи ситост до обяда, който ще е пилешко филе на тиган с гъби и моркови и още обмислям какъв въглехидрат да сложа. Имам сварена елда от тази, която приготвих на мъжа ми за работа, тя по всяка вероятност ще използвам нея, че е най лесно Simple Smile
Иначе днес съм с +500 грама, но както знаем отслабването не е линеен процес, така че не си го слагам на сърцето. Всъщност избрах този начин на хранене, за да не изпадам в дисбаланс всеки път като видя +

# 248
Аз винаги огладнявам зверски от суроватъчен протеин с банан или без. Той вдига кръвната захар или инсулина. При добавяне на спанак или някакво друго зеленолистно го няма този ефект. Понякога и малко смляно ленено семе.

# 249
Дъждец, благодаря за идеята. Държа ме сит протеина до 13.30.
В 13 часа направих ден 2 на ,Iron за горна част. Току що обядвах и усещам стомаха си празен хахах а не беше малко Simple Smile ще държа пък после скир. Стана много вкусно, ще го направя и за вечеря. И успях да сготвя всичко само с 5 мл зехтин.
200 грама пилешки гърди в сурово състояние (едно и половина филе)
100 грама лук стар (половин голяма глава лук)
70 грама гъби (две гъби)
60 грама моркови (две малки морковчета).
5 мл зехтин
Последната пълнозърнеста тортила, няма да купувам вече, мн са й калориите,има по ниско калорични питки.
Месото във фраера без мазнина
Зеленчуци със зехтина и малко вода на котлона.
Калориите са 534 което като за обяд след две тренировки е поносимо. До тук протеина е 81 грама, с вечерята и следобедната закуска ще стане над 100 със сигурност.

# 250
  • Бургас/Пз
Днес отчета е:
З - две малки парчета чийзкейк
О- царевична тортиля, намазана с извара, две пуешки кюфтета, половин домат
Сл.З - парче сладоледена торта с горски плодове. Колежка я беше правила и беше разкошна.
Тренировка - протеин с глутамин
В- 300г запеканка с киноа и тиквички. Подобна на тази, която пуснах, само, че вместо оризово брашно, сложих сварена киноа. Салата Домати и краставици и 100г кисело мляко

# 251
Много приятно, звучи Ани.
И аз давам отчет в снимка, че вече ме мързи дори да гледам Grinning
Вечерята е както казах, че ще бъде с чаша вино.
Следобедната закуска беше 50 грама шунка и 30 грама нискокалоричен, високо протеинов сладолед от Лидъл.

# 252
  • Перник
Значи не само на мен пиенето на протеин ми действа...странно. Уж сладък, правя го с мляко, не съм пробвала с вода - имам чувството, че ще е блудкав. Не само, че не ме засища, а още повече налитам на сладко след това.

На 43 години съм, 170 см., 58/59 кг. Не искам да свалям килограми (е, не бих отказала 1-2 кг. от корем и бедра). Искам по-дефинирани мускули. Винаги съм спортувала и съм се движила колкото може повече, но преди 3 години се бях позаседяла, стигнах 60 кг. Първо си казах "нормално, на 40 съм вече, а все още влизам в дрехи S, до XL има още доста" Grinning После се взех в ръце и започнах да тренирам не АКО имам време, а ВСЕКИ ДЕН. За късмет тогава и синът ми реши да тренира лека атлетика и покрай него получих и моето си време за бягане. Начинът, по който се чувствам в тялото си е съвсем различен. Тренировката в 5:20 сутрин ми дава енергия за целия ден, доста неща, които преди ме боляха спряха.

# 253
Аз искрено се възхищавам на хора като Светла и Дези. Признавам си, че не успявам да съм толкова изпълнителна и стриктна. Има дни, в които с кран не може човек да ме помести да тренирам. Искам, имам вътрешно желание, но знам, че усещам умора, която ще направи тренировката неефективна и само ще ме изнерви. Днес в такъв ден, направих си вана на стъпалата, дано се отпуснат малко и ако ми дойде силата следобяд ще тренирам. При мен факторът време е друг, обикновено имам време за тренировка докато детето спи, а в диапазона 12-15 часа рязко ми пада енергията. Независимо какво колко и дали изобщо съм яла. Та следобяд сме се разбрали с таткото да бягам, дано до тогава малко се освестя.

Иначе втори ден качвам грамове. Днес към обяд си върнах теглото от вчера сутринта, но пак посоката не е тази към която се стремя. Започнах с това да гледам доста лекции по въпроса с броенето на калории и най-честите грешки, които хората допускат. Аз ги знам така или иначе, но добре ми подейства да си ги припомня и да бъда още по-осъзната.
Днес не ядох това, което искам, а това което е по-добрият избор. Е, преглътнах го някак си Simple Smile всъщност исках да си направя домашен дюнер или паста с пиле. Протеинът беше ясен от сниши бях изпекла пилешки гърди без мазнина на еаефраера. Пограх в май фитнес пал колко ще се получи обяда ако е с тортила, колко ако е с макарони и накрая реших, че тия калории не си струват. Та към пилето добавих 80 грама сварена киноа от оня ден и за да придам още обем с малко калории си направих бамя на пара. Получи се добре.
Закуска - скир с малини
Обяд салата от 255 грама домат, 125 грама краставица и 60 грама червена чушка. 214 грама пилешко месо в сурово състояние, 80 грама сварена киноа, 100 грама бамя в сурово състояние. Нарочно нямам мазнини, защото ми се яде сирене и съм си калкулирала вече вечерята в приложението, ако следвам плана, калориите, протеините и мазнините ще са в рамките на дефицита, въглехидратите дори по-малко от заложеното.

Обядът в цифри е 466 калории, с 57 грама протеин.

# 254
  • Перник
Дух, аз знам за себе си, че един ден ако не тренирам, няма да го направя и на следващия, и на по-следващия, и всичко ще отиде на вятъра. И на мен зверски ми се спи почти всеки ден (повече от 6 часа сън докарвам само през уикенда), но всъщност след тренировка се чувствам много по-добре, така че ставам и започвам Grinning А и вие в тази и съседната тема много ме мотивирате. Хора като Ани и Дез са пример за мен.

Калории броих няколко дни и се отказах. Гледам да храня не само себе си, но и семейството си с максимално чиста домашно отгледана и приготвена храна. Вече втора година си нося обяд в офиса, предимно салати. Е, снощи изядох един малък кроасан от лъскава опаковка Relaxed

Общи условия

Активация на акаунт