Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са различните видове тестове за хламидия?
Как може да се обясни положителният резултат за хламидия при един партньор, докато другият е отрицателен?
Какви са препоръките за изследване и лечение на хламидия?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са различните видове тестове за хламидия?
Тестовете за хламидия включват ДНК тест (PRC тест), изследване на тъканта на меструра, както и изследване на антитела IgA, IgM и IgG в кръвна проба. ДНК тестът търси ДНК на микроорганизмите в цервикалния секрет при жената, простатния и уретралния секрет при мъжа, като открива само свежа или остра инфекция. Изследването върху тъканта на меструра засича свежа, остра и стара инфекция, докато изследването на антитела в кръвна проба показва свежа, остра и стара инфекция.
-
Как може да се обясни положителният резултат за хламидия при един партньор, докато другият е отрицателен?
Положителен резултат за хламидия при един партньор, докато другият е отрицателен, може да се дължи на различни фактори. Хламидията може да остане латентна години наред без симптоми и е възможно единият партньор да се е реинфектирал след успешно лечение. Освен това грешки в изследванията или неправилно прилагане на терапията могат да доведат до различни резултати.
-
Какви са препоръките за изследване и лечение на хламидия?
Препоръчително е да се извърши повторно тестване на антителата IgA, IgM и IgG в друга лаборатория, за да се избегнат грешки. Лечението на хламидия изисква правилна доза и схема на прием на антибиотици; важно е да се консултирате с лекар. Освен това се препоръчва да има достатъчно време между различните видове антибиотични терапии, за да се осигури успешно излекуване.
-
Как може да се обясни положителният резултат за хламидия при жена, която е имала полов контакт само с един партньор?
-
Какво означава наличието на хламидия в тялото?
. Изследвани са само Igm и Igg по препоръка на ревматолога /по друг повод имах записан час и нещата съвпаднаха с положителния резултат на партньора/. Предстои ми преглед при гинеколог след седмица, но съм притеснена. Не съм се изследвала в миналото за това заболяване и ме оздачават, че има стойностти на Igg, дори и ниски. Моите показатели има ми вероятност да показват инфекция започваща в момента и тепърва да нарастват? Да повторя ли изследването и в друга лаборатория преди прегледа?
"Масово левкоцити в цервикалния секрет, предимно за сметка на лимфоцитите. Реагира позитивно на тест за хламидиална инфекция и микоплазма." Оттук АГ специалиста реши да ми назначи следното лечение за хламидии и микоплазми: 1 гр.Азитромицин, 2 глобули Арилин Рапид, Кандизол 1 Табл. и Ломексин глобула еднократно. Първо това кратко лечение никак не ми изглежда надеждно, че ще помогне, дори да имам въпросите инфекции. Второ, другия ми гинеколог от София като му писах на Вайбър, ми каза, че това, че теста ( който дори не разбрах какъв точно се води ) позитивира за хламидия и микоплазма, не значело, че ги има и трябвало да се вземе нов секрет и да се изследва специално за тези два микроорганизма. Моля ви помогнете ми със съвети и насоченост поне в коя лаборатория да занеса нова проба от церикален секрет за въпросните неща и трябва ли да пусна и друг вид изследвания? Благодаря предварително!