Косопад - 22

• 64 656
  • 781
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте. И аз се нареждам сред тези с косопад... Имам косопад, пърхот и бързо омазняваща се коса... Препоръчайте ми дерматолог в София и ендокринолог, моля! Принципно си правя изследвания веднъж годишно, нямам проблем при щитовидната жлеза, имах ниско витамин Д и Б12, пия добавки вече...Хормоните уж са ми в рамките, само мъжките са повече- Dhea S мисля, че бяха...дали това е причината? Има ли някой с подобен проблем, вече съм просто отчаяна. И
Косопадът и пърхутът са ми може би от около  3_4 години, след като родих второто дете... Благодаря!

# 496
evianna, за проблемите с косата може да погледнете Bioderma Nodé DS+ Shampoo, Bioderma
Nodé P, Bioderma Nodé K. Маски с растителни  масла имат себорегулиращо действие, косата от това не се омазнява по-бързо. Честото премиване също води до мазен скалп, защото кожата се мъчи да навакса за да поддържа липидната си бариера.  И не винаги завишените андрогени причиняват косопад. Това от мен.

# 497
Момичета, как се пие желязото? На празен или пълен стомах, че забравих какво ми каза лекарят, а има разнозначни мнения по въпроса? За витамин Ц заедно с желязото знам. За млечните да се избягват също знам.

# 498
"Начин на прием на препарати, съдържащи желязо
Препаратите, съдържащи желязо, се усвояват по-добре, ако се приемат на празен стомах един час преди или два часа след хранене, с пълна чаша вода или сок."

Още за Препарати съдържащи желязо | Лечение от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8% … E#nachin-na-priem

# 499
И моето желязо излезе - 6 при норма 9 - 30.4 Sob, а имам час след празниците

# 500
https://youtu.be/krqUx7qD82A

Много полезно видео от лекар дерматолог относно митовете за косата и косопада, приема на добавки, честото миене на мазна коса, използването на сухи шампоани.

# 501
"Начин на прием на препарати, съдържащи желязо
Препаратите, съдържащи желязо, се усвояват по-добре, ако се приемат на празен стомах един час преди или два часа след хранене, с пълна чаша вода или сок."

Още за Препарати съдържащи желязо | Лечение от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8% … E#nachin-na-priem

Да, май на празен стомах ми бяха казали, обаче нали дразни стомаха, затова някои казват да се приеме по време на хранене.

# 502
Aз бих го приела 2 часа след хранене.

# 503

Много полезно видео от лекар дерматолог относно митовете за косата и косопада, приема на добавки, честото миене на мазна коса, използването на сухи шампоани.
Може ли с 2 думи добре ли е да се ползват сухи шампоани? Flushed Сега приключих работа и не успях да го изгледам. И понеже със сигурност ще пия желязо, знам, че не трябва в близост до кофеин, а с магнезия как беше? Благодаря ви и се извинявам за въпросите Hug

# 504
Съгласно  този ред
Li→Cs→K→Ba→Sr→Ca→Na→Mg→Al→Mn→Zn→Cr→Fe→Cd→Co→Ni→Sn→Pb→H→Sb→Bi→Cu→Hg→Ag→Pd→Pt→Au
всичките преди желязото могат да го изместят от съединенията му и на тази база си преценете останалото.
Ако трябва да бъда още по-точна няма пряка връзка между желязото и чистия кофеин като алкалоид, обаче кофеиновият танат ( в зелен, черен чай, кафе) в досег с желязо ще образува утайка от железен танат (сол на таниновата киселина), освобождавайки чист кофеин.
Като цяло проблем са танините и полифенолите в билките, образувайки железни комплекси.
Повече тук:
https://www.bgonair.bg/a/163-lyubopitno/261771-zashto-tryabva-da … itsit-na-zhelyazo

Последна редакция: ср, 20 апр 2022, 21:02 от Никой като Някой

# 505

Може ли с 2 думи добре ли е да се ползват сухи шампоани? Flushed Сега приключих работа и не успях да го изгледам. И понеже със сигурност ще пия желязо, знам, че не трябва в близост до кофеин, а с магнезия как беше? Благодаря ви и се извинявам за въпросите Hug

Да употребата на сух шампоан се пречоръчва и за хора с мазен скалп,действа абсорбиращо, но лекарката препоръчва да се използва в комбинация с олио за коса за крайщата, те могат да се изсушат допълнително от сухият шампоан.
Тя препоръчва ежедневно миене при нужда, с цел да се пази чист скалпа и без опасност да увредите косата или скалпа, т.е. т.нар. премиване е по скоро мит. Правя уговорката че зависи от ползваните продукти, температура на водата за къпане, ползване на сешоар и т.н.

Последна редакция: ср, 20 апр 2022, 21:09 от Lorinda

# 506
Здравейте, пак съм аз..
Възможно ли е да ми подрани цикълът заради приема на желязо? Също така по време на цикъл не трябва да приемам железни препарати, нали така?
По принцип винаги ми закъснява с 1,2,3 дена, а сега 4 дена по-рано… 🤔

# 507
Венера,
Ново проучване  разкрива, че приемът на добавки с желязо по време на менструация може да предотврати дефицита на минерала, което е предпоставка за развитието на анемия и по скоро се препоръчва прием на желязо по време на цикъла.

Смяната на сезонните и времето, емоционално състояние и хормони може да са причината за подранилият цикъл,едва ли е приемът на желязо или поне на мен не ми се е случвало.

Намери ли предписаното лекарство, което търсеше,комбинираш ли го с приеми на витамин С?

# 508
Информацията за приема на желязо по време на цикъл е противоречива...Аз си го приемам и по време на цикъл. Това, което забелязвам аз през последните 3 месеца (откакто приемам новото желязо и ми се покачи феритинът) е, че цикълът ми стана на около 30 дни- така ми беше в годините откакто ми дойде и преди да забременея (когато желязото ми все още е било в някакви нормални граници, предполагам и феритинът, т.е. преди анемията). До края на 2021 г цикълът ми беше през около 28 дни...В никакъв случай не мога да кажа, че сега цикълът ми протича с някакви кръвоизливи или кой знае какви промени. Напротив, когато бях с анемията и поднормен феритин, помня, че имах страшен ПМС преди да ми дойде...
П. С. Аз приемам и фолиева киселина, и Б 12, и магнезиев цитрат от около 2-3 месеца, та може промяната в цикъла да не се дължи конкретно на желязото.😉

Последна редакция: пн, 25 апр 2022, 17:08 от dolce miele

# 509
Благодаря за последните мнения, бяхте ми много полезни, защото и аз очаквам цикъл.
Хематолога ме вика на контролен преглед на 12.05., имате ли представа за след около месец какво се пуска за изследване?
Иначе аз се чувствам ок с предписаното лечение, даже косопада ми намаля, а косата има съвсем друг вид.

Общи условия

Активация на акаунт