Бърнаут

• 18 284
  • 232
  •   1
Отговори
# 180
Ех, цели два месеца предизвестие. Абе знам, има и по три.
Ама то може и докато изработваш предизвестието пак да си пуснеш някой друг ден болничен. И щом имаш един тон отпуск, си ок. И така няколко болнични може да направиш.
Плюс и сигурно и нещо спестено имаш. Аз даже не профуках всичко спестено. Само за важни неща. Ограничих се много.
Виж сега, на тая работа си доброволно. Не дължиш на никого нищо. Това да не е брак. То и при брака даже до живот не си длъжен, има и разводи.
Опитах се да ми вменяват вина на мен, ама им отговорих подобаващо.
Иначе като бях без работа отказах две работи, просто защото и заплащане ниско, без шанс за развитие и местополжение далече. Че и едното временно. Без гаранции за повишаване на заплата или израстване.
Беше ми малко тегаво, ама си викам, абе да не съм някой идиот да се връщам назад, на по-ниско заплащане.
После намерих много по-добре. И се зарадвах, че си слушам гласовете в главата си.
И ако наистина напуснеш, да те просветля. Не си давай повече зор. Не върши нищо извънредно. Вече не си длъжна. Спазваш си работното време, почивки, колкото работиш - толкова. Ако нещо ти кажат, им кажи, че си в предизвестие  и да намерят друг човек за извънредни часове и им напомни, че ти заради това и напускаш.
Даже колежка преди време ме светна, че напускащите имали право да си тръгват 1 час по-рано. Било по кодекса, за да си търсят друга работа. Била го проверила и го правеше като си подаде молбата.

# 181
За трите месеца предизвестие си взех три пъти по една седмица болничен без да ми мигне окото. Те си мислеха, че само правя сцени и демонстрации, и ще се откажа да напускам, и ще остана, щото голямата важна фирма и големите им пари. До последно нямаха човек, въпреки че за тази професия кандидатите са по 15-20 броя още за първия час на обявата в ЛИ.
Имам спестени, никаква борса, четвърти месец, харча си на воля, наслаждавам се на живота и близките ми, и си почивам. Така се лекува бърнаут. Трябва да почна тия дни да кандидатствам, но не се напрягам.
"Проучвам въпроса дали ще успея да взема повече от 2 седмици, само болничен ще ме спаси." От какво ще те спаси -да успееш да си намериш нова работа веднага? Толкова ли си зле финансово, не ми се вярва. Ти си много умна и учена, защо се притесняваш. Ще те вземат веднага, но нямаш ли нужда от почивка?

# 182
  • София
Да си почина и да се посъвзема малко. Не искам да напусна и в понеделник да съм на работа.

Елора, мисля, че единият час е при съкращение, а не при напускане по инициатива н работника.

Бърнаут се лекува и с промяна на настройката май, иначе ще повториш дори да не е толкова токсична средата.

# 183
Хм, може и така да е. Тя беше съкратена всъщност.
Да, промяна ти трябва. Не само почивка, но и твоите настройки да промениш.
А също и да си гониш своите интереси на следващата работа.
Иначе ще имаш дежа вю.
Последно какво искаш? Да напуснеш, да си починеш 2 месеца и нова работа или 2 дни да починеш и на старата, нещо не те разбирам.

# 184
  • София
Идеалният вариант би бил да си взема дълъг боничен по време на предизвестието и хем да си почина психически, хем да търся.

Айде стига с тия клишета за заменяемите. То незаменими няма, но е важно с кого ще ги замениш. Читави опитни служители не се намират толкова лесно.

А това не са клишета, а мениджърски прийом - вместо да стимулираш служителите си, да ги обезцениш, за да станат по- контролиеруеми. Като започнат да си търсят правата, ги очерняш, че нещо не са доволни и развалят обстановката в екипа от мързеливци  и готованци и недействащ мениджър. Разделяй и владей. Пропуска се важен факт- че доказуем неплатен извънреден труд е незаконен и наказуем. Адвокатът, на когото съм представила документите, ме насърчи да го изискам, така че "компанията да се съобрази с мен" или както там беше наречено.

Приказките са едни и същи, всичките от една книга четат. Другото е - когато искаш да подходиш с морков вместо с тояжка- да им кажеш, че те не са просто числа за теб, а служители и безценни кадри. Това е, като има неуредици в самата компания или катаклизми (като Ковид) и се опитваш да ги задържиш с ... думи.
Като станат недоволни а.к.а. непослушни - вж.горе

Като правиш работата официално на 2ма човека, щото постоянно някой напуска, да ти се каже, че трябва да си менажираш времето по- добре. И т.н.

Заменяш понякога кадърен човек с бавноразвиващо се и просто отсреща спират да го търсят и да искат неща от него. Това се има предвид под заменими и че компанията се нагажда.

# 185

Като правиш работата официално на 2ма човека, щото постоянно някой напуска, да ти се каже, че трябва да си менажираш времето по- добре. И т.н.

Заменяш понякога кадърен човек с бавноразвиващо се и просто отсреща спират да го търсят и да искат неща от него. Това се има предвид под заменими и че компанията се нагажда.

Напълно те разбирам, но ти не можеш да си търсиш правата. Може би от страх.
Ако вършиш работа на двама и ти кажат това им отговаряш, че работния ти ден е от 8 часа.
А това, че напускат хора, не виждам как това е мой проблем, това е проблем на ръководители, мениджъри, човешки ресурси. Това съм отговаряла и аз в един момент.
Ти имаш длъжностна характеристика.
Ако искат продължително да вършиш чужда работа си в правото да поискаш увеличение.
Една колежка преди време хич не и дремеше и го направи, иначе си каза, че няма да върши тази работа, защото и без това не и е на сърце. Тя просто си каза, че не е дошла да върши и това. И да си търси човек. Ама вика не мога да намеря, тя му вика, това не е мой проблем.
На мен пак на една друга работа съкратиха едната колежка и ми възложиха и нейната работа. Като ми увеличиха и малко заплатата. Естествено не разбирай двойна заплата.
След време се оказа, че нещо времето не ми стига на моменти и ми вика шефа,че трябва да идвам в час и половина по-рано. Аз казвам, че работното ми време е от 8,30. Ама в производството как идват. Ама аз не съм от производството и съм дошла на едни условия за друга длъжност. Ти като началник би трябвало да си сметнал това да го върша за тези 8 часа. Ако нещо изостава, ми кажи, кое е с приоритет.
Накрая и увеличение предложи, обаче пак не се съгласих, защото не исках да ми се качи на главата да идвам аз и да работя извънредни часове. Аз просто не искам.

# 186
Кечър, защо си мислиш, че мениджърите, които очевидно много мразиш, по цял ден се чудят как да ти създадат допълнителна работа и как да неглижират приноса ти към проектите?
Много е елементарно да теглиш една такава разделителна линия между мениджъри и служители като забравяш, че мениджърите също са служители и също имат хора над тях.
Ти действително си в бърнаут и един от симптомите - може да ги прочетеш онлайн, а също ти препоръчвам епизод от подкаста Говори интернет, който се казва точно Бърнаута - е озлобление към всички останали и как всички са идиоти и не те заслужават.

Всичко, което съм написала по твоя казус и в тази, и в другата тема, е съвсем добронамерено. Години наред съм работила оувъртайм включително през почивни дни и по време на отпуск и болничен. Отлично знам какво е да си в бърнаут. И тъй като вече съм 40+, ценя менталното си здраве и свободно време, правя всичко възможно, за да не го допускам отново - не само за мен, но и за хората в екипа ми, точно защото ги ценя първо като хора, после като професионалисти. Не бих се колебала да напусна работно място, както и съм го правила, в момента в който усетя, че нещата са извън моя контрол вместо да се опитвам да променя фирмата и работната среда.

# 187
  • София
Не ги мразя, казах единствено, че отговаряш на потребител във форум като мениджър с единия си коментар. Иначе съм съгласна с повечето написано.

Не тегля черта. Писах и за предните ми - в съседния екип. Оставала съм след работа, но прекият ми казваше - виж, така и така, не зависи от мен, не мога да ти платя, не одобрявст овъртайм, но са ми казвали - я си вземи този ден. Или пусни 3 дни вместо 4.
И да, коментирали сме искрено и лично, че хората са заменими, но също така и, че това е просто работа и хората работят, за да покриват нуждите си.
Един ми каза - никога не бива да ти е жал за мениджъра ти, а да си гледаш интереса, защото той е добре компенсиран за проблемите си.

Срещу описаното: скапани коментари за отпуските, вменяване на вина, нулева заинтересованост от чудовищното ниво на атришън и причакване в болничен.

Просто исках да го напиша, защото разликата е огромна и не си права, че не разбирам, че някои от шефовете са между чука и наковалнята, но намират начин да не карат хората да се чувстват като отрепки въпреки несгодите.

Не се колебая дали да напусна, а как и кога и за какво като работа. Не съм сигурна, че искам да се занимавам със същото.
А писах в темата, за да си го чета на по- късен етап и за да си поразсъждавам над генезиса на това явление. Не е само от прекомерно количество работа. Свързано е и с отношението на ръководството, и със собствената ти настройка, и т.н.

# 188
  • София
Кетчър, жал ми е за теб заради отношенито, на което си подложена.
За болничния - внимавай, че могат да се оспорват.

Изпращам ти виртуална прегръдка!

# 189
Здравейте, в момента мисля, че преживявам класически бърнаут и бих искала да попитам има ли други, които са преминали през това и как се справихте. Сменихте ли работното място? Дадохте ли си истинска почивка? Кое точно помогна? Казахте ли на висшестоящото ниво? Имаше ли реакция и каква?

Случвало ми се е. Работата беше изключително натоварваща психически с много крайни срокове и чакащи клиенти. В моя случай причината за бърнаут беше липсата на пълноценна почивка и високите очаквания, които имах към себе си. Работех дори през почивните дни, за да наваксам. В крайна сметка осъзнах, че работата никога няма да свърши, колкото и да се напрягам през свободното си време. Промяната в начина ми на мислене ме направи нов човек. Отделяй повече време за себе си. Не забравяй, че работата трябва да се извършва през работното време.

# 190
Кеч, от личния ми опит, описан и в темата, единственият изход е да се махнеш. Да, това е свързано с поемане на рискове и още психически дискомфорт, който е  трудно да поемеш, когато си тотално изцеден. Времето, което ще стоиш в тази токсична среда, е загубено, но най-важното е, че то има много висока психологическа цена. Стискам ти палци възможно най-бързо да продължиш напред.

# 191
  • София
Мерси, момичета.

Знам, че могат да оспорват, подозирам, че ако е с комисия, ще го направят. Но това са си мои мечти, надали ще се добера до повече от 2 седмици. Но две две, кой ти ги дава. Реално имам нужда от тях, няма да е лъжа.

Знам, че пътят е само навън. Както ТафТаф беше писала в един от началните постове, когато си на тоя етап и да поставиш граници, стресът не изчезва, защото е стаен и насъбран.

Елорче, търся ги, всичките изброени неща съм пазарила - увеличението, което така или иначе ми се полага за представянето, аз откакто съм изобщо в тая компания, на хартия съм "отличничка" и ми се полага по правилата им еди- какво си увеличение, за което ме излъгаха. И после ме игнорираха тотално - имаше период, в който се свързваха само да ме питат кое кога ще стане, но отворя ли дума за другото, обещано, разговорът приключваше или интернет връзката се разпадаше или друго.
При мен е комплексно - не е само обемът от работа. Дори всичко да мине в нормални граници, мачът е свирен. Човек помни и отношението, и провалите, и стреса, и пропуснатите моменти с близките, и невъзможността да отделиш време във важни и проблемни ситуации, и мятането под автобуса от собствения ти мениджър. И т.н.

# 192
Кечър, минавала съм твоя път няколко пъти. Включително тази работа с болничния. Няма да ти реши проблемите, а фрустрацията, че трябва пак да отидеш "там", като свърши болничният, може да те докара до паник атаки. Като те чета усещам, че си във фаза, в която каквото и да се опитам да ти обясня, единствено ще се приеме като тригер и ще предизвика негативни емоции и още раздразнение у теб, вероятно и чувство, че никой не е в твоята ситуация и не разбира. Не е така, но и това чувство ми е познато. Според мен трябва да счупиш този порочен кръг и да си пуснеш предизвестието. Не докато търсиш, не другата седмица, не като свърши еди кой си проект, а днес. Напускала съм работа без да имам сигурна следваща, без да съм ходила дори на интервюта. Отстрани изглежда безразсъдно, за мен беше начин да се спася и съхраня в онзи момент. Почнах работа след месец и половина. Вероятно си даваш сметка, че си общо взето почти неадекватна да ходиш по интервюта, да правиш добро впечатление и да избираш съзнателно между оферти. Твърде преуморена и обременена си. Моят съвет е, ако можеш да си го позволиш, първата ти стъпка да е предизвестие. Скъсай емоционално с фирмата и тогава давай напред. Но твоето става малко като вечно мрънкащата, която стои там от 100 години. Спри да чакаш признание, няма да дойде. И фирмата няма да фалира, като си тръгнеш. Вероятно ще спрат да правят половината от нещата, които правиш, или ще ги правят с по-лошо качество, но това няма да им накриви шапката. И това също от личен опит след 8 години раздаване, безкраен извънреден труд, работа по време на отпуск и на двете майчинства ( по 1 година) и накрая - среден пръст, щото човекът бил решил аз точно колко струвам. Успех и се погрижи за себе си.

Последна редакция: вт, 08 авг 2023, 08:39 от Melusine

# 193
Няма да фалира фирмата, гаранция Grinning
Най-големият удар при предпоследната ми работа беше, че назначиха три девойки да изпълняват моите задължения, и трите ги обучавах преди да си тръгна. За мен нямаха пари за по-висока заплата, за тях явно са имали. Щото бизнесът се разраствал... Няма незаменими служители, нито незаменими работодатели.

# 194
  • София
За мен нямаха пари за по-висока заплата, за тях явно са имали. Щото бизнесът се разраствал.
Винаги е така. Вътрешните са с по- лоши условия в дългосрочен план. Работодателите понякога имат една арогантност, че ще седиш и не им се вярва, затова не актуализират заплати.

Melusine, благодаря ти. Знам, че много хора преминават през това, със сигурност ме съм единственият съвестен и раздаващ се работник. И за другото написано е така

Общи условия

Активация на акаунт