Отговори
# 120
Здравейте, Line of Light,
Не анализирам резултати от такива изследвания (микробиом, ознулин, хистамин, ИгГ антитела за непоносимости), тъй като научните данни за тях ги отричат като информативни, както и не мога да поема ангажимент да анализирам изследвания във форуми и социални мрежи. Най-добрият вариант за Вас е да се обърнете към съответния лекар, който е назначил изследванията, за интерпретация.

Здравейте д-р Великова!
Имам въпрос относно изследвания на чревен микробиом при дете и разчитане на резултатите.

Последна редакция: пн, 15 апр 2024, 09:34 от Рaдост

# 121
Здравейте д-р Великова.

Детето ми изпитва панически страх от ваксини. Тази година трябва да му се сложат 2 задължителни (на 12 години е).
Моля за съвет дали има начин да се сложат някъде освен при ЛЛ?

# 122
Здравейте, доктор Великова!
С майка ми, която е на 74 г., досега винаги сме се ваксинирали с актуалните ваксини срещу Ковид. В средата на септември тя се върна от морето "настинала от течението във влака". Оплакванията й бяха хрема, река болка в гърлото и леко покашляне. Премина й за 3-4 дни, после и аз бях с такива симптоми. Не сме вдигали температура. Честно казано, именно заради обичайните за настинка симптоми, през ум не ми мина да се тестваме дали не е Ковид. За това съжалих, когато пристигнаха актуалните ваксини и когато препоръките за поставянето им бяха "3 месеца след доказано преболедуване" и "по всяко време във всички други случаи включително и при подозрение за такъв". Откъде идва разликата при доказан Ковид да се чака 3 месеца, а при евентуален такъв да се слага ваксина без отстояние от неразположението? Какви са рисковете, ако не се спазят тези 3 месеца?Междувременно си сложихме срещу грип, а на нея й предстои и Превенар 20 (няма да е по програмата за възрастни).
Благодаря!

# 123
Здравейте, П@нди,
Практически - всеки лекар би могъл да поставя ваксини, макар че най-склонни за поставяне на деца са педатри и ОПЛ. А чисто практически - ако детето е ужасено от ваксинации, то е най-добре да се говори често по темата, Вие да дадете пример (напр. с поставяне на ваксина на Вас самите - срещу грип), игра със спринцовки от детски лекарски комплект и имитране на поставяне на ваксини и т.н.

# 124
Здравейте, Sirmaa,
Поздравявам Ви, че така се грижите за майка си и поставяне ваксини, които да я предпазят от по-сериозни заболявания. Когато инфекцията с ковид е доказана с тест, се изчакват 3 месеца, но ако нямаме данни каква е била инфекцията - ваксина се поставя в планов порядък, тя няма да навреди, само ще допълни имунитета. Причината да се чака 3 месеца при доказана с тест инфекция е, че няма да има голям смисъл от ваксниране веднага.

# 125
Здравейте,
Имам хипотетичен въпрос.
Детето ми е на 2 години и 10 месеца. Септември му е бита ваксина варивакс преди да тръгне на ясла и планирах втора доза януари месец.
Днес научих за дете с варицела в неговата група. Ако детето ми се зарази е ясно, че втората доза ще отпадне. Ако, обаче, други деца от групата се заразят, а моето не, ще е ясно, че и то е било изложено на варицела, но не я е прекарало. В този случай ще бъде ли наложителна втората доза или срещата със заразата ще има същия ефект?

# 126
Здравейте,

Моят въпрос е свързан с репродуктивното здраве. Планирам преглед при Вас в най скоро време, но преди това искам да попитам за изследвания,  които трябва да направя. Накратко : С 2 мисед аборта в 9г.с , след първия имам доста изследвания и с втората бременност бях на натаспин, фраксипарин 0.4, Прогрстерон,  л-тироксин и отново същия край. По време на бременност направих изследване на НК-клетки , а 40 дни след медикаментозен аборт АНА скриниг.
Прикачам резултат.  При следваща бременност какви други имунологични изследвания трябва да направя?

# 127
Здравейте,
Поставянето дори на една доза ваксина против варицела предпазва от заразяване в над 90-95% от случаите. Шанс да се разболее детето има при всяка епидемия в детската градина или контакт с болно дете, но е много нисък, ако е поставена дори една доза. Излагането на вируса не се брои за "втора доза". Ако детето изкара варицела сега, то се предполага, че ще бъде леко, като няма да има нужда от следващата доза. Ако детето не се разболее сега, което Ви пожелавам  и което е по-вероятният вариант, то поставете при първа възможност втора доза (може да я поставите и до 5 дни от контакта с болното дете). С две дози предпазването се увеличава над 99% и ще бъдете спокойни всички вкъщи при всяка епидемия в детската градина (обикновено те са всяка година).

Здравейте,
Имам хипотетичен въпрос.
Детето ми е на 2 години и 10 месеца. Септември му е бита ваксина варивакс преди да тръгне на ясла и планирах втора доза януари месец.
Днес научих за дете с варицела в неговата група. Ако детето ми се зарази е ясно, че втората доза ще отпадне. Ако, обаче, други деца от групата се заразят, а моето не, ще е ясно, че и то е било изложено на варицела, но не я е прекарало. В този случай ще бъде ли наложителна втората доза или срещата със заразата ще има същия ефект?

# 128
Здравейте, Daianna,
Въпросът Ви е много специфичен и назначаването и интерпретирането на изследвания, както и назначаване на терапия не може да бъде направено без допълнителни детайли за Вашето състояние. Препоръчвам Ви да се консултирате с лекаря, назначил имунологичните изследвания, или специалист по имунология.

Здравейте,

Моят въпрос е свързан с репродуктивното здраве. Планирам преглед при Вас в най скоро време, но преди това искам да попитам за изследвания,  които трябва да направя. Накратко : С 2 мисед аборта в 9г.с , след първия имам доста изследвания и с втората бременност бях на натаспин, фраксипарин 0.4, Прогрстерон,  л-тироксин и отново същия край. По време на бременност направих изследване на НК-клетки , а 40 дни след медикаментозен аборт АНА скриниг.
Прикачам резултат.  При следваща бременност какви други имунологични изследвания трябва да направя?
[/quote]

# 129
Здравейте,
Искрено Ви благодаря за отговора относно сина ми.
Сега ми изникна и въпрос касаещ мен. Имам съмнение, че имам имунна реакция към глутен. Един от дядовците ми си отиде от некроза на червата като по време на болничния му престой беше спомената непоносимост към глутен като причина. Аз се замислям дали не е възможно да е било целиакия и ако и аз имам такава какво изследване е най-точно да си направя, тъй като намирам различни изследвания в различни лаборатории. На едно място изследват Алелни групи HLA-DQB1*02, DQB1*03:02 и DQA1*05, докато на друго - АТ анти-тъканна трансглутаминаза IgA, IgG (Целиакия).
Благодаря Ви предварително!

# 130
Здравейте, FBID924543714363531,
В линка по-надолу можете да прочетете моя статия за различните реакции към глутен, това е за Ваша информация. На въпроса Ви - пътят е консултация с гастроентеролог, изследване на антитела за глутенова ентеропатия (но задължително на фона на прием на храни с глутен!), евентуално генетично изследване и биопсия с хистология при ендоскопия. Ако решите сами да правите изследвания, има риск да се пропусне нещо или да се направи хипердиагностика, което да Ви забави.

https://drvelikova.com/2018/09/11/%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BA%D1%86 … 0%BB%D0%B5%D1%80/

Здравейте,
Искрено Ви благодаря за отговора относно сина ми.
Сега ми изникна и въпрос касаещ мен. Имам съмнение, че имам имунна реакция към глутен. Един от дядовците ми си отиде от некроза на червата като по време на болничния му престой беше спомената непоносимост към глутен като причина. Аз се замислям дали не е възможно да е било целиакия и ако и аз имам такава какво изследване е най-точно да си направя, тъй като намирам различни изследвания в различни лаборатории. На едно място изследват Алелни групи HLA-DQB1*02, DQB1*03:02 и DQA1*05, докато на друго - АТ анти-тъканна трансглутаминаза IgA, IgG (Целиакия).
Благодаря Ви предварително!

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 09:52 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт