Работа, CV-та, HR-и, съвети - 77

• 56 031
  • 1 571
  •   1
Отговори
# 1 500
Габриела, за съжаление с това образование няма да ти е лесно. Маркетолози се търсят изключително малко и са почти само с препоръки. Глобален търговски бизнес не ми говори нищо, т.е. наясно съм какво значи, но не и какво може да се работи с това. СЕО на глобална фирма няма да те назначат, освен ако баща ти не е собственик. (не искам да те засегна, но това е действителността).
Опитай се да се закачиш на някоя административна позиция, тъй като образованието ти все пак е икономическо, може обслужване на клиенти, издаване на фактури, нещо такова.
В кол центровете е ок за млади хора, но искат много високо ниво на езика.

# 1 501
Габриел, на теб с какво ти се занимава?

Маркетинг е хубава специалност, можеш да се ориентираш към агенция за дигитален маркетинг. Ако искаш да се развиваш в тази област, има как.

Не мисля, че взимат адски трудно, мен ме взеха само с курс от софтуни (цялата програма, не един модул) и нямам предишен опит.

С икономическо образование можеш да се пробваш в shared service center.

Млада си, няма за какво да съжаляваш, просто си изясни с какво ти се занимава.

# 1 502
  • Варна
Наистина, изясняването на желанията ми ще е добре да се случи, но пък как човек да определи с какво точно му се занимава, и дали изобщо става за това нещо, като дори не е пробвал в тази сфера.
"Оглеждам се" за точно такъв административен тип работа. В бизнес, офис среда, да започна от А, Б, както се вика и сама да тръгна нагоре с учене и работа. Нямам нивото да търся позиция, в която трябва да си изключителен специалист, просто защото нямам капацитета да застана там. Уча бързо и бързо навлизам в нещата, но за жалост Варна не предлага много такива работни позиции.
За маркетинг, навсякъде наистина търсят хора с предишен опит и дори не мога да се котирам там за интервю.
Глобалният търговски бизнес беше една смесица от цялата икономическа палитра, която можете да си представите Grinning От производството, през логистиката, до продажбата на една стока, мърчъндайз и всякакви подробности.
Ако можех да върна времето назад със сигурност щях да избера по-фокусирана специалност. Така уж знаеш от всичко по малко, пък в действителност нищо не знаеш. Grinning

# 1 503
Аз разбирам, че Варна сигурно не предлага огромни възможности, но ти давам пример какво да направиш.

Намираш всички агенции за дигитален маркетинг в града ти и им пишеш лично. Ако имат отворени позиции- ще са на сайта. Ако не, пишеш им мейл и обясняваш, че много искаш да почнеш при тях.

Все някакъв отговор ще получиш. Аз бях junior, без опит ме взеха, защото с опит ще трябва да плащат повече.

# 1 504
Може ли да ми припомните - при даден през януари график за отпуск до края на годината , дали има срок за одобрение от ръководството и дали могат да ми откажат в последния момент отпуск?

# 1 505
  • София
Може ли да ми припомните - при даден през януари график за отпуск до края на годината , дали има срок за одобрение от ръководството и дали могат да ми откажат в последния момент отпуск?
Не мисля, че има официално срок. Нищо не е издълбано в камък според мен и търпи промяна от двете страни. Това е план, график просто. Но все пак може компанията да има вътрешен правилник, който да регулира отпуските.

# 1 506
Габриеле, и аз се присъединявам към мненията за дигиталния маркетинг или позиции в аутсорсинга.

Също така, напоследък забелязвам доста обяви в сферата на логистиката и на purchasing/procurement (не знам термините на български). Част от тях изглеждат подходящи за човек с малко или без опит. Говоря за София, но не пречи да пробваш и ако стигнеш до интервю, да питаш за дистанционна работа. 

Sherilyn, доволна ли си от програмата на Софтуни? Аз имам опит само с безплатните им курсове, които са доста общи и темите, които се обсъждат, са ми познати.

# 1 507
Безплатните са много общи и са за зарибявка. Нищо не се научава от тях- повече са за да видиш дали на теб ти е интересно и да си платиш останлите модули.

Аз минах почти всички, година и половина си учих чинно. По едно време се зачудих дали в udemy нямаше да ми излезе по-евтино.

Като цяло не съм недоволна. Около 700 лв ми излезе, започнах 2019 септември и приключих 2021 началото.

Срещнах интересни преподаватели, хора от практиката са и наистина се стараят. Обясняват добре, отговарят на въпроси и имаш контакт с тях, докато тече курса.

Подготовката е добра, като за курс, научаваш кое какво е. За да бъдеш добър в професията - не стига, трябва практика, но това май си е ясно.

Аз не съжалявам, че го изкарах, научих много нови неща. Проблемът беше с разочарованието после, работата в агенция ми докара бърнаут и косопад за 3-4 м.

Не казвам, че дигиталният маркетинг ми е крив, аз попаднах на кофти място. Иначе професията е страхотна, ако я разбираш и знаеш какво правиш - ценно умение!

Относно курсовете им по езици за програмиране, аз не съм имала интерес. Приятелят ми беше гледал и много се разочарова, защото каза, че са бавни и скучни. Той си гледа чужди курсове по пайтън и е доволен от тях.

# 1 508
Благодаря за информацията! Аз имам интерес към тази сфера, като моите впечатления са, че се влиза трудно в нея. Поне в момента обявите за начинаещи са малко. Май преди пандемията изобилстваше от търсене, но тогава на мен не ми се получиха нещата. При теб наличието на курса в СВ-то е спомогнало със сигурност. Иначе аз гледам някакви неща из Youtube/Linkedin, но не мога да преценя дали е достатъчно.

# 1 509
Габриела има бакалавърска степен по маркетинг, т.е. няма нужда от курс по дигитален маркетинг, тъй като това ѝ влиза в учебния план. Може да го работи, стига да си намери подходяща работа.

Иначе по принцип е добре за хора, които не са с образование в тази сфера.

# 1 510
Да, Габриела може директно да си търси стаж или стартова позиция и без курс.

# 1 511
на purchasing/procurement (не знам термините на български). Част от тях изглеждат подходящи за човек с малко или без опит.
Никакъв шанс за малко опит.. Минимум ти трябва да познаваш сферата на работа - доставчици, пазари, някои суровини са спицифични имат сезонност, влияят се от реколти, добиви, стокови борси.
Абсурд да вземат на procurement в сериозна фирма с искане на добра заплата някой без опит.
Това е много повече от да купуваш тоалетна хартия от Метро и тонери от Офис1...
(не работя това, но имам доста добри наблюдения над длъжността от години в много различни фирми)

# 1 512
на purchasing/procurement (не знам термините на български). Част от тях изглеждат подходящи за човек с малко или без опит.
Никакъв шанс за малко опит.. Минимум ти трябва да познаваш сферата на работа - доставчици, пазари, някои суровини са спицифични имат сезонност, влияят се от реколти, добиви, стокови борси.
Абсурд да вземат на procurement в сериозна фирма с искане на добра заплата някой без опит.
Това е много повече от да купуваш тоалетна хартия от Метро и тонери от Офис1...
(не работя това, но имам доста добри наблюдения над длъжността от години в много различни фирми)
Зависи от компанията. В HP, purchasing / procurement отделите взимаха хора без никакъв опит. Но има разлика в естеството на работа ако си в IT или в бързооборотни стоки (например buyer в Бриколаж или Билла да речем).

Последна редакция: ср, 06 апр 2022, 20:46 от Donna Paulsen

# 1 513
Благодаря за информацията! Аз имам интерес към тази сфера, като моите впечатления са, че се влиза трудно в нея. Поне в момента обявите за начинаещи са малко. Май преди пандемията изобилстваше от търсене, но тогава на мен не ми се получиха нещата. При теб наличието на курса в СВ-то е спомогнало със сигурност. Иначе аз гледам някакви неща из Youtube/Linkedin, но не мога да преценя дали е достатъчно.

Аз работих в агенцията лятото на 2021, реално на джуниърите се плаща малко. Вероятно ако си на 22, ще е ок. Като гониш 30 вече е друго. Поне аз така мисля, лично мнение.

Аз съм работила 7 г в корпоративна среда, ИТ компании. От последната година в универсиета още се преориентирах. С времето заплатата все ми е растяла, работила съм на добри позиции. В един момент нещо явно ми писна с правилата и реших да се пробвам с дигиталния маркетинг като по-приятна среда. Ясно ми беше, че ще съм джуниър и няма как да получавам заплатата, която взимам в корпорацията.
Проблемът даже не беше в заплащането, а в нелоялните практики, в лошото обслужване на клиентите, такова мазало не бях виждала преди. Много мразя да виждам как просто се прибират едни пари и това е целта, а не да свършим нещо читаво в замяна.

А работата беше отговорна, поне според мен, но много. Работех работата на трима синиъри, които напуснаха. Което много ме натовари  психически. Не казвам, че във всички агенции е така. Но реално без опит в агенция после трудно можеш да успееш да вдигнеш левел и да се преместиш директно за клиента. Оптимално е да се работи за друг пазар, в България е ужас качеството. Поне това , което аз видях.

Относно намирането, отне ми няколко месеца активно аплайване. Не съм търсила спешно, защото все пак си имах работа и не бях нещастна с нея, беше ок.

Но след тия злополучни 4 м в агенция, се върнах към старото си амплоа. Отне ми 3 дни да си намеря нова работа, защото имам опит и добро СВ. Реших да си остана в моята сфера и да се развивам там.

# 1 514
Аз не съм много напред професионално и финансово, опитът ми не е тясно специализиран и се опитвам да сменя посоката си на развитие. Затова съм отворена за експерименти, дори и да отнеме време. Няколко са сферите и типа позиции, към които имам интерес, дигиталният маркетинг е основната, въпреки че обмислям да остане и като вариант за допълнителен източник на доход. Стига да успея да придобия поне малко опит.

И аз съм била в бърнаут от пренатоварване и разбирам напълно как една такава ситуация може да те отврати от  всичко. След като са напуснали опитни специалисти, явно и те не са смятали маниера на работа за нормален. А ако агенцията не е намерила бързо техни заместници, най-вероятно й се носи лоша слава. Предвид малкия български пазар, предполагам, че борбата за клиенти в този сектор е жестока. Но пък със сигурност има и читави места, които следват етични стандарти.

Общи условия

Активация на акаунт